Close Menu
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Owoce

    Pigwa – co warto o niej wiedzieć? Czy warto ją spożywać?

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski21 lipca, 2022Brak komentarzy3 Mins Read
    pigwa

    Pigwa to podłużny, gruszkowaty owoc, który pochodzi z Azji i Bliskiego Wschodu. Ma twardą, żółtobrązową skórkę i gęsty, biały miąższ pełen pestek. Jakie ma wartości odżywcze? W jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni? Odpowiedzi znajdziesz w naszym artykule!

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Pigwa – podstawowe informacje
    2 Pigwa – wartości odżywcze
    3 Pochodzenie i uprawa
    4 Zastosowanie w kuchni

    Pigwa to owoc, który dostarcza naszemu organizmowi witaminy C i miedzi, a także niewielkich ilości witamin z grupy B, żelaza, potasu i magnezu. Do tego ma mało kalorii, co sprawia, że może być wartościowym składnikiem diety redukcyjnej. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na temat pigwy!

    Pigwa – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY:  próchnicza, żyzna
    ODCZYN GLEBY:   lekko kwaśny, obojętny
    WILGOTNOŚĆ:    gleba umiarkowanie wilgotna
    STANOWISKO:  słoneczne
    KWITNIENIE:    V, VI

    Pigwa – wartości odżywcze

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL: 57
    BIAŁKO: 0,40
    WĘGLOWODANY: 15,30
    CHOLESTEROL: 0
    SÓD: 0,004
    POTAS: 0,197

    Pigwa jest znana z wysokiej zawartości witaminy C, dzięki której jest doskonałym sposobem na wzmocnienie układu odpornościowego. Ponadto zawiera witaminy A i E, a także błonnik, potas i miedź. Zawiera też silne antyoksydanty.

    Jej spożywanie pomaga w opanowaniu mdłości spowodowanych ciążą, łagodzi problemy trawienne, pomaga w leczeniu wrzodów żołądka, zmniejsza objawy refluksu kwasowego, chroni przed niektórymi reakcjami alergicznymi i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

    Natomiast ekstrakt ze skórki pigwy może okazać się przydatny w leczeniu chorób zapalnych.

    Niektórzy stosują pigwę bezpośrednio jako kompres lub okład na urazy oraz spuchnięte i bolące stawy. 

    Pochodzenie i uprawa

    Pigwa to owoc spokrewniony z jabłkami i gruszkami, pochodzący z obszaru Kaukazu Południowego i Azji Mniejszej. Najczęściej uprawia się ją w zachodniej Azji, południowo-wschodniej Europie i części Ameryki Łacińskiej, gdzie jest wykorzystywana do produkcji przetworów, kompotów, przypraw i gulaszu.

    Owoce pigwy mają silny aromat i są cierpkie w stanie surowym, ale doskonale nadają się na przetwory i są często używane do nadania smaku i ostrości duszonym lub pieczonym potrawom.

    Zobacz też:
    Banan – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Pigwowce tolerują różne gleby, ale najlepiej rosną w głębokiej, żyznej, utrzymującej wilgoć glebie. Szczególnie dobrze rosną posadzone w pobliżu stawu lub strumienia, ale nie lubią nadmiernego podlewania. W przypadku sadzenia w glebach lekkich, płytkich i kredowych należy dodać dużo substancji organicznych przed posadzeniem, a następnie dobrze ściółkować.

    Popularnymi odmianami pigwy są: pigwa wieloowocowa krzaczasta, pigwa pospolita gruszkowata i pigwa pospolita.

    Zastosowanie w kuchni

    Pigwa ma twardą, cytrusową skórkę i cierpki smak. Może być używana zarówno w słodkich, jak i pikantnych potrawach. Po ugotowaniu staje się bardziej miękka i nabiera różowego odcienia. Można ją dodawać do ciast, dżemów i słodyczy. Może być również duszona lub pieczona i podawana jako dodatek do słonych potraw.

    W niektórych kuchniach pigwa stosowana jest jako nadzienie do pikantnych tart lub jako składnik pikantnych sosów. Nadaje się także do robienia galaretek.

    Ze względu na twardy miąższ i kwaśny smak, pigwy najlepiej spożywać ugotowane. Ugotowaną pigwę można wykorzystać jako dodatek do owsianki, jogurtu lub pieczonego mięsa.

    Pigwa znajduje też zastosowanie w produkcji nalewek i wina. Natomiast gospodynie często robią z niej kompoty, marmolady i powidła.

    Pigwa zawiera cenny błonnik, który pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu i cukru we krwi, obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób serca. Ma też pozytywny wpływ na gojenie się ran i jest przydatna w walce z bakteriami. Dodatkowo wspomaga regenerację wątroby. Natomiast dzięki dużej zawartości witaminy C jest chętnie stosowana przy przeziębieniach i grypie. Włączenie jej do codziennej diety będzie strzałem w dziesiątkę – odwdzięczy ci się swoimi prozdrowotnymi właściwościami.

    Archiwum: lipiec 2022
    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Website

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Kokos – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Kiedy zbierać owoce dzikiej róży? Co można z nich zrobić? Sprawdź!

    Pigwa – przetwory. Sprawdzone przepisy na nalewkę, sok, dżem, konfiturę

    Odmiany jabłoni — przegląd

    Aronia – kiedy zbiory? Jak zrywać aronię i gdzie ją przechowywać?

    Lobo – jesienna odmiana jabłoni. Uprawa i charakterystyka jabłek loba

    Malina moroszka (rubus chamaemorus) – co warto o niej wiedzieć?

    Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

    Antonówka – uprawa tej popularnej odmiany jabłoni

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.