Najpopularniejsze artykuły

    Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

    13 stycznia, 2023

    Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

    3 stycznia, 2023

    Fotowoltaika dla rolnika – jak szukać oszczędności w gospodarstwie rolnym?

    23 grudnia, 2022

    Czym charakteryzują się pozabankowe pożyczki na dowód?

    5 grudnia, 2022

    Jak pielęgnować żywą choinkę świąteczną? Gdzie kupić żywą jodłę lub świerka z dostawą do domu w Warszawie?

    18 listopada, 2022
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Agropedia»Uprawa»Warzywa»Karczoch – wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
    Warzywa

    Karczoch – wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski26 lipca, 2022Brak komentarzy3 minut czytania
    karczoch

    Karczoch to warzywo cenione ze względu na swój smak oraz wartości odżywcze. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety? W jaki sposób jego spożywanie może pozytywnie wpłynąć na ludzki organizm? Dowiesz się tego, czytając nasz artykuł!

    Filtracja oleju
    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Karczoch – podstawowe informacje
    2 Karczoch – jakie ma wartości odżywcze?
    3 Jak przygotować karczocha?
    4 Karczoch – najpopularniejsze odmiany
    5 Skąd pochodzi karczoch?
    6 Kiedy sadzić karczocha?

    Karczoch jest niskokaloryczny i wspomaga odchudzanie. Można go gotować na parze, grillować lub piec. Dzięki zawartości cynaryny wpływa korzystnie na trawienie, pracę wątroby i poziom cholesterolu we krwi. Co jeszcze warto wiedzieć o karczochu i jak można go użyć w kuchni?

    Karczoch – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY: żyzna, próchnicza
    ODCZYN GLEBY:  od lekko kwaśnego do obojętnego
    WILGOTNOŚĆ:   gleba umiarkowanie wilgotna
    STANOWISKO: słoneczne, osłonięte od wiatru
    KWITNIENIE:   od czerwca do września

    Karczoch – jakie ma wartości odżywcze?

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL:47
    BIAŁKO:3,3
    WĘGLOWODANY:11
    CHOLESTEROL:
    SÓD:0,094
    POTAS:0,370

    Karczoch to wyjątkowe i smaczne warzywo, które od wieków cieszy się dużym powodzeniem. Oprócz charakterystycznego smaku jest on także dobrym źródłem składników odżywczych. Jeden karczoch zawiera około 10 gramów błonnika, dzięki czemu doskonale wpływa na zdrowie układu pokarmowego. Warzywo to jest również dobrym źródłem witamin C i K, dwóch składników odżywczych, które są niezbędne dla utrzymania zdrowia kości. 

    Co więcej, karczoch zawiera przeciwutleniacze, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem. W związku z tym regularne spożywanie tego warzywa może mieć pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowia.

    Jak przygotować karczocha?

    Karczochy są wspaniałym warzywem, które można spożywać na wiele różnych sposobów. Świeże karczochy można gotować na parze, w wodzie lub na grillu, a także podawać z różnymi sosami do maczania. Dostępne są także karczochy konserwowe i mrożone, które można stosować w zupach, sałatkach i daniach z makaronu.

    Zobacz też:
    Kukurydza – kiedy przypada zbiór? Najważniejsze informacje

    Podczas przygotowywania świeżych karczochów ważne jest, aby przed gotowaniem usunąć twarde zewnętrzne liście i przypominający oset środek. Karczochy można gotować na parze w całości lub pokrojone na ćwiartki. Zazwyczaj gotuje się je do miękkości. Inną opcją jest tradycyjne gotowanie, przy czym zazwyczaj zaleca się dodanie łyżeczki octu do wody, aby zachować kolor karczochów. Popularną metodą przyrządzania karczochów jest grillowanie – przed położeniem na ruszcie można je posmarować oliwą z oliwek i doprawić solą i pieprzem. 

    Karczoch – najpopularniejsze odmiany

    Karczoch jest rośliną należącą do rodziny astrowatych (Asteraceae). Obecnie karczochy są znane na całym świecie i występują w wielu różnych odmianach. Najpopularniejsze rodzaje karczochów to karczoch zwyczajny i karczoch jerozolimski. Karczoch zwyczajny to odmiana najczęściej spotykana w supermarketach. Ma on okrągły kształt i ciemnozielone liście. Z kolei karczoch jerozolimski jest mniejszy i ma czerwonobrązową skórkę. Często używa się go do zup i gulaszu. 

    Skąd pochodzi karczoch?

    Karczochy pochodzą z rejonu Morza Śródziemnego, a po raz pierwszy zostały wyhodowane na Sycylii. Były nawet ulubionym warzywem starożytnych Rzymian. Roślina osiąga wysokość 90–120 cm i ma duże, kolczaste liście. Jadalną częścią rośliny jest pąk kwiatowy, który zbiera się przed rozkwitnięciem. Wybierając karczochy, szukaj pąków, które są twarde i ciężkie jak na swój rozmiar. 

    Kiedy sadzić karczocha?

    W ciepłym klimacie karczochy są roślinami wieloletnimi, a w chłodniejszym – jednorocznymi. Jeśli karczochy uprawia się jako rośliny jednoroczne, nasiona należy wysiać do gruntu około 6–8 tygodni przed terminem ostatnich przymrozków w danym regionie. Przy przesadzaniu sadzonek karczochów na zewnątrz, należy wybrać miejsce w pełni nasłonecznione i z dobrze przepuszczalną glebą. Aby ułatwić formowanie główek, rośliny karczocha powinny być rozstawione w odległości około 45–60 cm.

    Karczochy są zazwyczaj gotowe do zbioru po 120–150 dniach od posadzenia. Aby sprawdzić dojrzałość, wystarczy delikatnie ścisnąć karczocha. Jeśli ugnie się pod naciskiem, oznacza to, że jest gotowy do zbioru. 

    Zobacz też:
    Pomidor – co warto o nim wiedzieć?

    Karczoch jest warzywem cenionym w wielu kuchniach świata. W Polsce wciąż go odkrywamy, jednak ze względu na jego właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych, jest coraz chętniej dodawany do różnych potraw!

    Powiązane artykuły:

    • Uprawa karczocha zwyczajnego – jak uprawiać wieloletnie warzywa w doniczce lub tunelu foliowym
    • Szparag – najważniejsze informacje
    • Kalafior – co skrywa to popularne warzywo?
    • Kapusta – smaczny i zdrowy składnik wielu potraw
    • Marchew – popularny składnik polskiej kuchni

    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

      Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

      Zobacz także

      Czosnek zimowy harnaś – jak sadzić tę ozimą odmianę

      Odmiany ziemniaków – charakterystyka odmian jadalnych

      Kukurydza – kiedy przypada zbiór? Najważniejsze informacje

      Dynia – kiedy zbiór? Wszystko, co warto o niej wiedzieć

      Wykopki ziemniaków – kiedy najlepiej zbierać ziemniaki?

      Zbiór marchwi – kiedy? Zbiory i przechowywanie

      Sadzenie czosnku – termin sadzenia i uprawa. Co warto wiedzieć?

      Rzodkiew zwyczajna: prosta w uprawie, niezastąpiona w surówkach i do kanapek. Czy rzodkiewkę w ogóle trzeba nawozić?

      Podkreśl smak sałatki orzechową nutą! Roszponka – nieodzowny składnik zdrowej kuchni. Kiedy powinieneś ją wysiewać?

      Skomentuj artykuł Cancel Reply

      Zobacz także

      Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

      13 stycznia, 2023

      Kiszone ziarno kukurydzy – wykorzystanie

      16 listopada, 2022

      Odmiany czosnku — jakie uprawia się w Polsce?

      16 listopada, 2022

      Skracanie rzepaku — najlepsza regulacja zbiorów

      16 listopada, 2022

      Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

      13 stycznia, 2023

      Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

      3 stycznia, 2023

      Fotowoltaika dla rolnika – jak szukać oszczędności w gospodarstwie rolnym?

      23 grudnia, 2022

      Czym charakteryzują się pozabankowe pożyczki na dowód?

      5 grudnia, 2022
      O serwisie
      O serwisie

      Twoje źródło wiedzy z branży rolniczej.

      Copyright © 2021 Contentation sp. z o.o.

      Kontakt

      Redakcja

      Regulamin

      Polityka prywatności

      Wpisz powyżej i naciśnij Enter aby wyszukać. Naciśnij Esc, aby anulować.