Groch syci na długo, ma korzystny wpływ na jelita, wzmacnia kości i serce, pomaga obniżać ciśnienie oraz cholesterol. Jakie jeszcze korzyści daje jego spożywanie? Odpowiadamy w naszym artykule!
Groch to pospolity strączek używany zazwyczaj tylko sporadycznie do przyrządzania popularnej zupy. Wiele osób nie docenia go – jest równie wartościowym warzywem, jak fasola, soczewica czy ciecierzyca. Zawiera dużo węglowodanów, białka, błonnika, witamin z grupy B i fosforu. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o właściwościach i odmianach tego wartościowego warzywa!
Groch – podstawowe informacje
RODZAJ GLEBY: | próchnicza, przepuszczalna |
ODCZYN GLEBY: | obojętny, lekko zasadowy |
WILGOTNOŚĆ: | gleba umiarkowanie wilgotna |
STANOWISKO: | słoneczne |
KWITNIENIE: | V, VI |
Groch – jakie ma wartości odżywcze?
Wartości odżywcze w 100 g:
KCAL: | 319 |
BIAŁKO: | 24 |
WĘGLOWODANY: | 60 |
CHOLESTEROL: | 0 |
SÓD: | 0,015 |
POTAS: | 0,981 |
Groch jest dobrym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika. Ponadto jest pokarmem niskotłuszczowym i nie zawiera cholesterolu. Jedna filiżanka grochu zawiera około: 140 kalorii, 1 gram tłuszczu, 8 gramów białka, 25 gramów węglowodanów i 6 gramów błonnika. Groch jest również dobrym źródłem witamin A i C, żelaza oraz folianów. Ponadto zawiera niewielkie ilości wapnia, magnezu, fosforu i potasu. Można go spożywać w postaci świeżej, mrożonej lub konserwowej.
Wybierając groch w sklepie spożywczym, należy szukać jasnozielonych strąków, które są twarde w dotyku. Unikaj grochu o matowym kolorze lub z pomarszczoną skórką. Groch można przechowywać w lodówce przez maksymalnie pięć dni. Można go spożywać samodzielnie lub dodawać do zup, sałatek i dań typu stir-fry.
Jak gotować groch?
Groch to pyszne i uniwersalne warzywo, które można wykorzystać w wielu potrawach. Choć można go spożywać na surowo, większość ludzi woli go gotować. Można go gotować (metodą tradycyjną lub na parze) lub piec, a także używać go jako dodatku do dań lub jako składnika zup, sałatek i zapiekanek. Podczas gotowania grochu ważne jest, aby go nie rozgotować. Gotuj go tylko przez kilka minut, aż będzie miękki, ale wciąż jasnozielony. Gotowanie go na parze lub pieczenie zajmie więcej czasu, ale efekty będą tego warte!
Groch – najpopularniejsze odmiany
Groch to uniwersalny składnik, który można stosować w wielu potrawach, od gulaszu i zup po sałatki i dania typu stir-fry. Istnieje wiele różnych odmian, z których każda ma odmienny smak i konsystencję. Niektóre z najpopularniejszych odmian to groszek angielski, groszek śnieżny i groszek cukrowy. Groszek angielski jest mały i okrągły, o słodkim, trawiastym smaku. Często wykorzystuje się go w przepisach, w których wymagany jest groch gotowany takich jak purée ziemniaczane czy zupa grochowa.
Groszek śnieżny jest nieco większy od groszku angielskiego, ma płaski kształt i chrupiącą konsystencję. Często używa się go w daniach surowych takich jak sałatki lub dania typu stir-fry. Groszek cukrowy to największy rodzaj groszku, o pulchnym, okrągłym kształcie i słodkim smaku. Może być spożywany na surowo lub po ugotowaniu, co czyni go jednym z najbardziej uniwersalnych rodzajów groszku.
Groszek jest świetnym rozwiązaniem, jeśli szukasz zielonego warzywa do kolejnego posiłku lub po prostu chcesz spróbować czegoś nowego. Mając do wyboru tak wiele różnych odmian, na pewno znajdziesz taką, która przypadnie ci do gustu!
Skąd pochodzi groch?
Groch jest rodzajem rośliny strączkowej i tak jak wszystkie rośliny strączkowe należy do rodziny motylkowatych (Fabaceae). Groch pochodzi z Azji i basenu Morza Śródziemnego i istnieją dowody na to, że był uprawiany w tych regionach w celach spożywczych już 10 000 lat temu. Obecnie uprawia się go na całym świecie i jest on podstawą wielu kuchni.
Kiedy sadzić groch?
Groch jest rośliną, którą można sadzić, gdy tylko gleba nadaje się do uprawy wiosennej. Ogólnie rzecz biorąc, groch należy sadzić około 2 tygodnie przed ostatnim średnim terminem przymrozków w danym regionie. Najlepiej radzi sobie w dobrze zdrenowanej, luźnej glebie. Aby zapewnić mu wystarczającą przestrzeń do wzrostu, należy sadzić go w odległości około 5 cm od siebie w rzędach oddalonych o 60 do 75 cm. Gdy rośliny zaczną wytwarzać strąki, należy je podeprzeć, montując paliki lub kratki.
Aby zapewnić ciągłość zbiorów, groch należy sadzić co 2–3 tygodnie do połowy lata. Można też wysiać roślinę późnym latem, aby uzyskać zbiory jesienią. Przy odpowiedniej pielęgnacji groch będzie wytwarzał strąki aż do jesieni, kiedy temperatury zaczną się ponownie obniżać.
Groch jest pożywnym i aromatycznym dodatkiem do posiłków. Można go spożywać w postaci świeżej, suszonej lub konserwowej. Jest często używany w zupach, gulaszach i zapiekankach. Oprócz zastosowań kulinarnych jest on również ważnym źródłem paszy dla zwierząt gospodarskich. Jest stosunkowo łatwy w uprawie. Dzięki temu stał się jedną z najpopularniejszych roślin uprawnych na świecie!
Powiązane artykuły:
- Jak prowadzić uprawę grochu w ogrodzie? Polecane odmiany (groch zwyczajny, groch pastewny, cukrowy, łuskowy) i uprawa grochu siewnego
- Warzywa bogate w błonnik – w jakich warzywach jest najwięcej błonnika?
- Papryka – bogactwo smaków, kolorów i witamin
- Rzepa – najważniejsze informacje o warzywie
- Seler – warzywo, które warto spożywać