Close Menu
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Warzywa

    Groch – zdrowe i niedoceniane warzywo

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski27 lipca, 2022Brak komentarzy4 Mins Read
    groch

    Groch syci na długo, ma korzystny wpływ na jelita, wzmacnia kości i serce, pomaga obniżać ciśnienie oraz cholesterol. Jakie jeszcze korzyści daje jego spożywanie? Odpowiadamy w naszym artykule!

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Groch – podstawowe informacje
    2 Groch – jakie ma wartości odżywcze?
    3 Jak gotować groch?
    4 Groch – najpopularniejsze odmiany
    5 Skąd pochodzi groch?
    6 Kiedy sadzić groch?

    Groch to pospolity strączek używany zazwyczaj tylko sporadycznie do przyrządzania popularnej zupy. Wiele osób nie docenia go – jest równie wartościowym warzywem, jak fasola, soczewica czy ciecierzyca. Zawiera dużo węglowodanów, białka, błonnika, witamin z grupy B i fosforu. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o właściwościach i odmianach tego wartościowego warzywa!

    Groch – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY:  próchnicza, przepuszczalna
    ODCZYN GLEBY:   obojętny, lekko zasadowy
    WILGOTNOŚĆ:    gleba umiarkowanie wilgotna
    STANOWISKO:  słoneczne
    KWITNIENIE:    V, VI

    Groch – jakie ma wartości odżywcze?

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL: 319
    BIAŁKO: 24
    WĘGLOWODANY: 60
    CHOLESTEROL: 0
    SÓD: 0,015
    POTAS: 0,981

    Groch jest dobrym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika. Ponadto jest pokarmem niskotłuszczowym i nie zawiera cholesterolu. Jedna filiżanka grochu zawiera około: 140 kalorii, 1 gram tłuszczu, 8 gramów białka, 25 gramów węglowodanów i 6 gramów błonnika. Groch jest również dobrym źródłem witamin A i C, żelaza oraz folianów. Ponadto zawiera niewielkie ilości wapnia, magnezu, fosforu i potasu. Można go spożywać w postaci świeżej, mrożonej lub konserwowej. 

    Wybierając groch w sklepie spożywczym, należy szukać jasnozielonych strąków, które są twarde w dotyku. Unikaj grochu o matowym kolorze lub z pomarszczoną skórką. Groch można przechowywać w lodówce przez maksymalnie pięć dni. Można go spożywać samodzielnie lub dodawać do zup, sałatek i dań typu stir-fry.

    Jak gotować groch?

    Groch to pyszne i uniwersalne warzywo, które można wykorzystać w wielu potrawach. Choć można go spożywać na surowo, większość ludzi woli go gotować. Można go gotować (metodą tradycyjną lub na parze) lub piec, a także używać go jako dodatku do dań lub jako składnika zup, sałatek i zapiekanek. Podczas gotowania grochu ważne jest, aby go nie rozgotować. Gotuj go tylko przez kilka minut, aż będzie miękki, ale wciąż jasnozielony. Gotowanie go na parze lub pieczenie zajmie więcej czasu, ale efekty będą tego warte! 

    Zobacz też:
    Pietruszka – właściwości zdrowotne i zastosowanie

    Groch – najpopularniejsze odmiany

    Groch to uniwersalny składnik, który można stosować w wielu potrawach, od gulaszu i zup po sałatki i dania typu stir-fry. Istnieje wiele różnych odmian, z których każda ma odmienny smak i konsystencję. Niektóre z najpopularniejszych odmian to groszek angielski, groszek śnieżny i groszek cukrowy. Groszek angielski jest mały i okrągły, o słodkim, trawiastym smaku. Często wykorzystuje się go w przepisach, w których wymagany jest groch gotowany takich jak purée ziemniaczane czy zupa grochowa. 

    Groszek śnieżny jest nieco większy od groszku angielskiego, ma płaski kształt i chrupiącą konsystencję. Często używa się go w daniach surowych takich jak sałatki lub dania typu stir-fry. Groszek cukrowy to największy rodzaj groszku, o pulchnym, okrągłym kształcie i słodkim smaku. Może być spożywany na surowo lub po ugotowaniu, co czyni go jednym z najbardziej uniwersalnych rodzajów groszku. 

    Groszek jest świetnym rozwiązaniem, jeśli szukasz zielonego warzywa do kolejnego posiłku lub po prostu chcesz spróbować czegoś nowego. Mając do wyboru tak wiele różnych odmian, na pewno znajdziesz taką, która przypadnie ci do gustu!

    Skąd pochodzi groch?

    Groch jest rodzajem rośliny strączkowej i tak jak wszystkie rośliny strączkowe należy do rodziny motylkowatych (Fabaceae). Groch pochodzi z Azji i basenu Morza Śródziemnego i istnieją dowody na to, że był uprawiany w tych regionach w celach spożywczych już 10 000 lat temu. Obecnie uprawia się go na całym świecie i jest on podstawą wielu kuchni. 

    Kiedy sadzić groch?

    Groch jest rośliną, którą można sadzić, gdy tylko gleba nadaje się do uprawy wiosennej. Ogólnie rzecz biorąc, groch należy sadzić około 2 tygodnie przed ostatnim średnim terminem przymrozków w danym regionie. Najlepiej radzi sobie w dobrze zdrenowanej, luźnej glebie. Aby zapewnić mu wystarczającą przestrzeń do wzrostu, należy sadzić go w odległości około 5 cm od siebie w rzędach oddalonych o 60 do 75 cm. Gdy rośliny zaczną wytwarzać strąki, należy je podeprzeć, montując paliki lub kratki. 

    Zobacz też:
    Cebula – co warto wiedzieć o tym warzywie?

    Aby zapewnić ciągłość zbiorów, groch należy sadzić co 2–3 tygodnie do połowy lata. Można też wysiać roślinę późnym latem, aby uzyskać zbiory jesienią. Przy odpowiedniej pielęgnacji groch będzie wytwarzał strąki aż do jesieni, kiedy temperatury zaczną się ponownie obniżać.

    Groch jest pożywnym i aromatycznym dodatkiem do posiłków. Można go spożywać w postaci świeżej, suszonej lub konserwowej. Jest często używany w zupach, gulaszach i zapiekankach. Oprócz zastosowań kulinarnych jest on również ważnym źródłem paszy dla zwierząt gospodarskich. Jest stosunkowo łatwy w uprawie. Dzięki temu stał się jedną z najpopularniejszych roślin uprawnych na świecie!

    Archiwum: lipiec 2022
    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Website

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Dynia olbrzymia może ważyć nawet 300 kg! Tajniki uprawy owoców dyni

    Cebula zimowa. Polecane odmiany, wymagania i uprawa cebuli ozimej

    Czosnek zimowy harnaś – jak sadzić tę ozimą odmianę

    Odmiany ziemniaków – charakterystyka odmian jadalnych

    Kukurydza – kiedy przypada zbiór? Najważniejsze informacje

    Dynia – kiedy zbiór? Wszystko, co warto o niej wiedzieć

    Wykopki ziemniaków – kiedy najlepiej zbierać ziemniaki?

    Zbiór marchwi – kiedy? Zbiory i przechowywanie

    Sadzenie czosnku – termin sadzenia i uprawa. Co warto wiedzieć?

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.