Close Menu
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Szklarnia

    Ekologiczne odkażanie szklarni – hit czy kit? I dlaczego właściwie należy to robić?

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski16 sierpnia, 2022Brak komentarzy3 Mins Read
    ekologiczne odkażanie szklarni

    Rośliny, podobnie jak i ludzie, narażone są na choroby wirusowe i grzybowe. Aby zapobiec ich rozprzestrzenianiu, a także, by nie narażać kolejnych plonów, niezbędne jest ekologiczne odkażanie szklarni.

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Ekologiczne odkażanie szklarni – na czym polega?
    2 Ekologiczne odkażanie szklarni – jakie środki można stosować?
    3 Wrotycz i pokrzywa, czyli ekologiczne odkażanie szklarni

    Odpowiednie przygotowanie szklarni do nasadzeń i wysiewu nie jest takie proste. Oprócz odpowiedniego nawożenia gleby, konieczne jest także jej oczyszczenie. Najłatwiejsze sposoby to użycie środków chemicznych, które likwidują wszystkie patogeny. Znacznie trudniejsze i bardziej czasochłonne jest ekologiczne odkażanie szklarni.

    Ekologiczne odkażanie szklarni – na czym polega?

    Większość środków stosowanych do odkażenia szklarni wymaga stosowania odzieży ochronnej, ponieważ jest silnie szkodliwa dla zdrowia człowieka. Oczywiście, badania wskazują, że szkodliwe substancje nie przedostają się do żywności tworząc zagrożenie dla zdrowia, jednakże przydomowe szklarnie nie wymagają aż tak silnych środków odkażających.

    Ekologiczne odkażanie szklarni ma podobny cel do odkażania chemicznego, a zatem powinno zapobiegać dalszemu rozprzestrzenianiu się wirusów oraz grzybów, które powodują zamieranie roślin.

    Ekologiczne odkażanie szklarni – jakie środki można stosować?

    W przyrodzie każdy szkodnik ma swojego naturalnego wroga, dzięki czemu wielu chorobom czy patogenom można zapobiec bez sięgania po wysoce chemiczne środki. Podstawą odkażania szklarni jest dokładne umycie okien lub folii z pomocą wody i detergentu, który również może być ekologiczny.

    Jeśli tegoroczna uprawa została zainfekowana, konieczne jest wyrwanie roślin, dokładne oczyszczenie ziemi i usunięcie ich, aby patogeny nie pojawiły się ponownie w szklarni.

    Ekologiczne odkażanie szklarni można wykonać między innymi wyciągami z kwiatów, ziół, a także owoców. Do jednych z popularniejszych należy wyciąg z grejpfruta, który działa dezynfekująco i wspomaga walkę roślin z chorobami grzybowymi.

    Zobacz też:
    Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów w szklarni? 3 najlepsze metody!

    Wrotycz i pokrzywa, czyli ekologiczne odkażanie szklarni

    Doskonałym i popularnym środkiem, który wspomaga walkę ze szkodnikami jest wrotycz. Można nim dezynfekować szklarnię także w okresie wegetacyjnym, szczególnie jeśli doszło do zainfekowania sadzonek przez szkodniki takie, jak opuchlaki.

    Podobne działanie ma wyciąg z pokrzywy, który dodatkowo przyczynia się do nawożenia ziemi, a zatem stanowi źródło pokarmowe dla kolejnych nasadzeń. W przypadku walki ze szkodnikami warto wykorzystać także nicienie, które pomogą w pozbyciu się szkodników bytujących w ziemi.

    Do popularnych i ekologicznych środków stosowanych w odkażaniu szklarni zalicza się także drożdże, które są neutralne dla roślin, natomiast znakomicie radzą sobie z grzybami.

    Ekologiczne odkażanie szklarni jest czasochłonne, ponieważ wiele środków należy stosować w określonym odstępie czasu. Środki chemiczne są też znacznie trwalsze, ale szkodliwe substancje przedostają się także do ziemi, niejednokrotnie przyczyniając się do jej zubożenia. Większość naturalnych środków to także nawozy, dzięki którym przyszłoroczne plony będą znacznie bardziej okazałe. Warto także pamiętać o bieżącej reakcji, dzięki której zainfekowane sadzonki nie zarażają pozostałych.

    Archiwum: sierpień 2022
    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Website

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Szklarnia na zioła – prosty sposób na aromatyczną kuchnię!

    Ogrzewanie szklarni zniczami – prosty sposób na ochronę uprawy przed przymrozkami

    Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów w szklarni? 3 najlepsze metody!

    Truskawki w szklarni – czy uprawa owoców w tunelu gwarantuje większy i smaczniejszy plon?

    Lampy do szklarni – pomoc w całorocznej uprawie

    Ziemia do szklarni – jakie podłoże będzie najlepsze?

    Szklarnia całoroczna – doskonałe plony przez cały rok!

    Mrówki w szklarni – przyjaciel i wróg przydomowej uprawy

    Nawadnianie szklarni – podstawa udanych plonów

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.