Close Menu
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Szklarnia

    Szklarnia całoroczna – doskonałe plony przez cały rok!

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski16 sierpnia, 2022Brak komentarzy3 Mins Read
    szklarnia całoroczna

    Dostęp do świeżych warzyw i owoców z własnego ogrodu jest możliwy dzięki szklarniom całorocznym. Jakie wymagania ma szklarnia całoroczna i co można w niej hodować?

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Szklarnia całoroczna – wymagania
    2 Szklarnia całoroczna – ocieplenie
    3 Lampy imitujące słońce, czyli szklarnia całoroczna
    4 Szklarnia całoroczna – co można w niej uprawiać?

    Szklarnia całoroczna to coraz popularniejsza uprawa w Holandii, a także na wyspach Brytyjskich. Pozwala ona na zwiększenie plonów, ale także wpływa na zmniejszenie śladu węglowego, a zatem jest zgodna z obowiązującym trendem ochrony środowiska. Na czym polega, co można w niej uprawiać?

    Szklarnia całoroczna – wymagania

    W odróżnieniu od klasycznej szklarni, zwanej foliakiem, szklarnia całoroczna wymaga specjalnej i mocnej konstrukcji. Przede wszystkim musi ona wytrzymać napór śniegu, który choć jest coraz rzadszy, może pojawić się w okresie jesienno–zimowym.

    Konstrukcja szklarni całorocznej musi także udźwignąć ciężar oświetlenia oraz ogrzewania, które będzie zapewniać odpowiednie warunki do wzrostu.

    Szklarnia całoroczna – ocieplenie

    Szklarnia całoroczna jest znacznie droższa od klasycznego foliaka – oprócz samej konstrukcji, istotną rolę gra tutaj ocieplenie, które zapobiega przemarzaniu gleby. Dzięki temu w takiej szklarni można uprawiać pomidory nawet w styczniu. 

    Oprócz ocieplenia niezbędne jest także samo ogrzewanie – najczęściej jest ono na biomasę, co zdecydowanie obniża koszty samego utrzymania szklarni.

    Lampy imitujące słońce, czyli szklarnia całoroczna

    W Polsce okres wegetacyjny uzależniony jest przede wszystkim od słońca. Zimą jest go zdecydowanie zbyt mało, przez co trudno o kiełkowanie i wzrost sadzonek. Niezbędne jest zatem doświetlanie szklarni lampami, o barwie zbliżonej do naturalnej.

    Lampy ledowe najlepiej radzą sobie w szklarniach całorocznych. Najtańszym rozwiązaniem jest wykorzystanie do tego energii elektrycznej pozyskanej z naturalnego źródła, w tym fotowoltaiki, choć w porównaniu do klasycznych lamp sodowych, ledowe pobierają znacznie mniej energii.

    Zobacz też:
    Mrówki w szklarni – przyjaciel i wróg przydomowej uprawy

    Szklarnia całoroczna – co można w niej uprawiać?

    Szklarnia całoroczna daje szerokie możliwości. Można zarówno przetrzymywać w nich rośliny, które nie zimują w gruncie, stworzyć przydomową oranżerię, jak i rozpocząć klasyczną uprawę. Najczęściej są to pomidory oraz truskawki, ale również i zioła, dla których warunki szklarniowe są idealne.

    Szklarnia całoroczna to dobre miejsce na uprawę ogórków, ale też i kwiatów, które na wiosnę zasilą przydomowe rabaty. Z pewnością jest też to dobre miejsce dla osób uwielbiających ogrodowe eksperymenty, bowiem pozwalają na sianie nasion, a także wyszukiwanie nowych, egzotycznych odmian.

    Szklarnia całoroczna jest kosztowna, bowiem oprócz solidnej konstrukcji, należy wliczyć w jej koszt także eksploatację, czyli naświetlania oraz ogrzewanie. Odwdzięcza się za to całorocznymi plonami, które są równie pachnące, jak te zebrane w środku lata. Korzystając z panujących w szklarni warunków, jej część można przeznaczyć na wyjątkowe miejsce wypoczynkowe pełne egzotycznych roślin – z pewnością posiadacze szklarnii całorocznych wiedzą, że choć koszt takiej architektury ogrodowej nie należy do najniższych, zdecydowanie jest wart swojej ceny!

    Archiwum: sierpień 2022
    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

    Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

    Zobacz także

    Szklarnia na zioła – prosty sposób na aromatyczną kuchnię!

    Ogrzewanie szklarni zniczami – prosty sposób na ochronę uprawy przed przymrozkami

    Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów w szklarni? 3 najlepsze metody!

    Truskawki w szklarni – czy uprawa owoców w tunelu gwarantuje większy i smaczniejszy plon?

    Lampy do szklarni – pomoc w całorocznej uprawie

    Ziemia do szklarni – jakie podłoże będzie najlepsze?

    Ekologiczne odkażanie szklarni – hit czy kit? I dlaczego właściwie należy to robić?

    Mrówki w szklarni – przyjaciel i wróg przydomowej uprawy

    Nawadnianie szklarni – podstawa udanych plonów

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.