Close Menu
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Szklarnia

    Mrówki w szklarni – przyjaciel i wróg przydomowej uprawy

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski16 sierpnia, 2022Brak komentarzy3 Mins Read
    mrówki w szklarni

    Mrówki są niezwykle ważną częścią ekosystemu, dlatego też nie należy ich bezwzględnie usuwać. Są jednak takie miejsca, w których budzą grozę. Mrówki w szklarni mogą bowiem przyczynić się do zniszczenia uprawy.

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Mrówki w szklarni – zalety
    2 Mrówki w szklarni – wady
    3 Mrówki w szklarni – jak sobie z nimi poradzić?
    4 Ekologiczne sposoby na mrówki w szklarni
    5 Mrówki w szklarni – jak pozbyć się ich szybko?

    Na świecie istnieje wiele odmian mrówek, które przede wszystkim zajmują się oczyszczaniem ziemi. Do rozwoju potrzebny jest im cukier, który pobierają z młodych pędów roślin, dlatego też zakładają własne farmy mszyc, żywiąc się ich odchodami. Z jednej strony mrówki w szklarni mogą być sprzymierzeńcami, z drugiej – stanowią ogromne zagrożenie dla całej uprawy.

    Mrówki w szklarni – zalety

    Mrówki w szklarni mogą budzić grozę, ale tak naprawdę wszystko zależy od tego, ile ich jest. Tworząc gniazda mrówki przyczyniają się do bezpośredniego spulchnienia gleby, wpływają na przepływ wody, wreszcie – ich obecność odstrasza większość szkodników.

    Obecność mrówek w szklarni ma zatem bardzo duże plusy, które mogą przyczynić się do zwiększenia plonów.

    Mrówki w szklarni – wady

    Mrówki w szklarni traktuje się jak szkodniki, a są ku temu powody. Przede wszystkim najczęściej w szklarniach osiedlają się czarne mrówki, które żywią się młodymi i słodkimi korzeniami roślin, co znacznie utrudnia wzrost, a często prowadzi do obumarcia rośliny.

    Mrówki w szklarni zajmują się także hodowlą mszyc – zjadają one odchody mszyc, które z kolei wysysają słodkie soki z roślin prowadząc do ich obumarcia.

    Mrówki w szklarni – jak sobie z nimi poradzić?

    Ze względu na pożyteczny aspekt posiadania mrówek w szklarni, najlepszym rozwiązaniem jest zatem sprawdzanie, w jakiej ilości występują oraz jaka jest kondycja samych sadzonek. Jeśli mrówki w szklarni opanują większą część terenu należy rozpocząć ich usuwanie, najlepiej w sposób ekologiczny.

    Zobacz też:
    Szklarnia na zioła – prosty sposób na aromatyczną kuchnię!

    W pierwszej kolejności warto usunąć ze szklarni leżące na ziemi deski, czy kawałki drewna, bo właśnie w tych miejscach najczęściej znajduje się gniazdo.

    Ekologiczne sposoby na mrówki w szklarni

    Aby mrówki w szklarni nie opanowały całej rabaty, warto zlokalizować gniazdo – po usunięciu głównej macierzy, większa część populacji po prostu wymrze, nie mając możliwości wyżywienia i powrotu.

    Na mrówki w szklarni znakomicie działa również roztwór z sody oraz oleju lnianego, którym można posypać glebę wokół sadzonek, jak i same sadzonki. Podobną mieszanką można również zalać rabaty tuż przed przygotowaniem nasadzeń, co nie wpłynie negatywnie na plony, a pomoże w pozbyciu się szkodników.

    Mrówki nie przepadają także za zapachem cynamonu, a zatem można wykorzystać go do bieżącego obsypywania mrówek.

    Mrówki w szklarni – jak pozbyć się ich szybko?

    Najskuteczniejsze sposoby na pozbycie się mrówek są chemiczne. Oczywiście, działają szybko, ale stanowią także zagrożenie dla zdrowia innych owadów, jak i dla człowieka. Wiele z nich nie może mieć kontaktu z wodą, przedostaje się także do wód gruntowych.

    Mrówki w szklarni nie zawsze są sprzymierzeńcami, jednakże przy szukaniu sposobu na pozbycie się ich z terenu, warto dobrze dobierać środki, aby jak najmniej wpłynąć na otaczającą faunę i florę.

    Archiwum: sierpień 2022
    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

    Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

    Zobacz także

    Szklarnia na zioła – prosty sposób na aromatyczną kuchnię!

    Ogrzewanie szklarni zniczami – prosty sposób na ochronę uprawy przed przymrozkami

    Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów w szklarni? 3 najlepsze metody!

    Truskawki w szklarni – czy uprawa owoców w tunelu gwarantuje większy i smaczniejszy plon?

    Lampy do szklarni – pomoc w całorocznej uprawie

    Ziemia do szklarni – jakie podłoże będzie najlepsze?

    Ekologiczne odkażanie szklarni – hit czy kit? I dlaczego właściwie należy to robić?

    Szklarnia całoroczna – doskonałe plony przez cały rok!

    Nawadnianie szklarni – podstawa udanych plonów

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.