Close Menu
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Owoce

    Dzika róża – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski21 lipca, 2022Brak komentarzy4 Mins Read
    dzika róża

    Dzika róża jest kolczastym krzewem z rodziny różowatych, który jest bardzo ceniony przez specjalistów ze względu na silne właściwości przeciwzapalne, które są wykorzystywane w leczeniu chorób reumatoidalnych. Co jeszcze warto wiedzieć o dzikiej róży? Sprawdź!

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Dzika róża – podstawowe informacje
    2 Dzika róża – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
    3 Dziś dzika róża jest nadal ceniona za swoje właściwości zdrowotne. Uważa się, że kwiaty rośliny wspomagają krążenie i zmniejszają stany zapalne, a płatki kwiatowe wzmacniają układ odpornościowy i wspomagają trawienie.
    4 Dzika róża jest również dobrym źródłem witaminy C, która jest niezbędna do naprawy tkanek i gojenia się ran. Oprócz witaminy C dzika róża zawiera również witaminy A, B1, B2, K, E oraz kwas foliowy, garbniki i flawonoidy. Jej płatki są zazwyczaj stosowane zewnętrznie w celu poprawienia cery, na choroby skóry, a czasem przy niestrawności.
    5 Jakie są korzyści ze stosowania owoców dzikiej róży?

     

    Czy dzika róża jest zdrowa? Jej owoce mogą pomóc w zapobieganiu starzeniu się skóry, zmniejszeniu bólu związanego z chorobą zwyrodnieniową stawów oraz wspomaganiu utraty wagi i zdrowia serca. Dodatkowo zawiera witaminy A, B1, B2, C, K, E oraz kwas foliowy. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na temat dzikiej róży!

    Dzika róża – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY:  niemal każda, przepuszczalna gleba
    ODCZYN GLEBY:   neutralna lub lekko kwaśna
    WILGOTNOŚĆ:    gleba umiarkowanie wilgotna
    STANOWISKO:  słoneczne
    KWITNIENIE:    V, VI

     

    Dzika róża to odporny krzew, który pochodzi z Europy i Azji. Roślina ta jest od wieków wykorzystywana w medycynie tradycyjnej, a jej płatki kwiatowe i liście są źródłem witamin i przeciwutleniaczy. 

     

    Poza zastosowaniami leczniczymi dzika róża jest również popularnym składnikiem kosmetyków i produktów do pielęgnacji skóry. Płatki kwiatów można wykorzystać do produkcji wody różanej, która jest często stosowana jako tonik lub środek nawilżający. Natomiast olej z dzikiej róży jest popularnym produktem kosmetycznym. 

    Zobacz też:
    Tarnina – czym się charakteryzuje? W jaki sposób jej spożywanie może wspomóc zdrowie?

     

    Dzika róża nie ma dużych wymagań względem podłoża. Rośnie niemal w każdej, przepuszczalnej i umiarkowanie wilgotnej glebie. Jednak najbardziej lubi podłoża żyzne, które są bogate w składniki pokarmowe. Krzewy dzikiej róży można sadzić jesienią lub wiosną. Są odporne na mróz i nie wymagają okrycia na zimę.

     

    Najpopularniejsze odmiany dzikiej róży to: róża carpatia, róża jabłkowata, róża konstancin, róża pomarszczona i róża sina.

    Dzika róża – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze 

    Dziś dzika róża jest nadal ceniona za swoje właściwości zdrowotne. Uważa się, że kwiaty rośliny wspomagają krążenie i zmniejszają stany zapalne, a płatki kwiatowe wzmacniają układ odpornościowy i wspomagają trawienie. 

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL: 162
    BIAŁKO: 1,60
    WĘGLOWODANY: 38,2
    CHOLESTEROL: 0
    SÓD: 0,004
    POTAS: 0,429

    Dzika róża jest również dobrym źródłem witaminy C, która jest niezbędna do naprawy tkanek i gojenia się ran. Oprócz witaminy C dzika róża zawiera również witaminy A, B1, B2, K, E oraz kwas foliowy, garbniki i flawonoidy. Jej płatki są zazwyczaj stosowane zewnętrznie w celu poprawienia cery, na choroby skóry, a czasem przy niestrawności.

    Nasiona dzikiej róży mają wysoką zawartość tłuszczów wielonienasyconych, które wspierają zdrową błonę skórną i chronią ją przed związkami zapalnymi takimi jak promienie ultrafioletowe (UV), dym papierosowy i zanieczyszczenia.

     

    Dzięki swoim istotnym właściwościom odżywczym i zdrowotnym dzika róża jest ważną rośliną zarówno w medycynie tradycyjnej, jak i we współczesnych praktykach wellness.

    Jakie są korzyści ze stosowania owoców dzikiej róży?

    Ekstrakt z dzikiej róży zawiera polifenole i antocyjany, które, jak się uważa, łagodzą stany zapalne stawów i zapobiegają ich uszkodzeniom. Dzika róża jest też bogata w witaminę C, która ma właściwości przeciwutleniające. Przeciwutleniacze to substancje, które mogą zneutralizować szkodliwe cząsteczki (wolne rodniki), które są produkowane w twoich komórkach i które mogą powodować uszkodzenie tkanek. Inne badania wykazały, że mogą zmniejszyć produkcję specyficznych enzymów, które rozkładają chrząstkę.

    Zobacz też:
    Ananas – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

     

    Po 15 tygodniach u uczestników badania, którym podawano owoce dzikiej róży, nastąpiło znaczne zmniejszenie bólu, sztywności, niepełnosprawności i stosowania środków przeciwbólowych, a także znaczna poprawa w zakresie ogólnego nasilenia choroby w porównaniu z uczestnikami otrzymującymi placebo. 

     

    W grupie otrzymującej owoce dzikiej róży zaobserwowano również zmniejszenie niektórych objawów związanych z chorobą takich jak sztywność poranna. Odnotowano także znaczny spadek zużycia środków przeciwbólowych.

     

    Dzika róża może też pomóc w zapobieganiu starzeniu się skóry, zmniejszeniu bólu związanego z chorobą zwyrodnieniową stawów, wspomaganiu utraty wagi i zdrowia serca. 

     

    Krzewy dzikiej róży można spotkać w parkach, na osiedlach oraz na łąkach. Dzika róża pomaga wzmocnić działanie układu odpornościowego i zmniejszyć ryzyko wystąpienia przeziębień. Zawiera również wiele cennych witamin i substancji prozdrowotnych, w tym witaminy A, E, B1 i B2, kwas foliowy, pektyny oraz garbniki. Umiejętnie spożywana może być wartościowym dodatkiem w diecie.

    Archiwum: lipiec 2022
    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Website

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Kokos – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Kiedy zbierać owoce dzikiej róży? Co można z nich zrobić? Sprawdź!

    Pigwa – przetwory. Sprawdzone przepisy na nalewkę, sok, dżem, konfiturę

    Odmiany jabłoni — przegląd

    Aronia – kiedy zbiory? Jak zrywać aronię i gdzie ją przechowywać?

    Lobo – jesienna odmiana jabłoni. Uprawa i charakterystyka jabłek loba

    Malina moroszka (rubus chamaemorus) – co warto o niej wiedzieć?

    Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

    Antonówka – uprawa tej popularnej odmiany jabłoni

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.