Dzika róża jest kolczastym krzewem z rodziny różowatych, który jest bardzo ceniony przez specjalistów ze względu na silne właściwości przeciwzapalne, które są wykorzystywane w leczeniu chorób reumatoidalnych. Co jeszcze warto wiedzieć o dzikiej róży? Sprawdź!
Czy dzika róża jest zdrowa? Jej owoce mogą pomóc w zapobieganiu starzeniu się skóry, zmniejszeniu bólu związanego z chorobą zwyrodnieniową stawów oraz wspomaganiu utraty wagi i zdrowia serca. Dodatkowo zawiera witaminy A, B1, B2, C, K, E oraz kwas foliowy. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na temat dzikiej róży!
Dzika róża – podstawowe informacje
RODZAJ GLEBY: | niemal każda, przepuszczalna gleba |
ODCZYN GLEBY: | neutralna lub lekko kwaśna |
WILGOTNOŚĆ: | gleba umiarkowanie wilgotna |
STANOWISKO: | słoneczne |
KWITNIENIE: | V, VI |
Dzika róża to odporny krzew, który pochodzi z Europy i Azji. Roślina ta jest od wieków wykorzystywana w medycynie tradycyjnej, a jej płatki kwiatowe i liście są źródłem witamin i przeciwutleniaczy.
Poza zastosowaniami leczniczymi dzika róża jest również popularnym składnikiem kosmetyków i produktów do pielęgnacji skóry. Płatki kwiatów można wykorzystać do produkcji wody różanej, która jest często stosowana jako tonik lub środek nawilżający. Natomiast olej z dzikiej róży jest popularnym produktem kosmetycznym.
Dzika róża nie ma dużych wymagań względem podłoża. Rośnie niemal w każdej, przepuszczalnej i umiarkowanie wilgotnej glebie. Jednak najbardziej lubi podłoża żyzne, które są bogate w składniki pokarmowe. Krzewy dzikiej róży można sadzić jesienią lub wiosną. Są odporne na mróz i nie wymagają okrycia na zimę.
Najpopularniejsze odmiany dzikiej róży to: róża carpatia, róża jabłkowata, róża konstancin, róża pomarszczona i róża sina.
Dzika róża – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Dziś dzika róża jest nadal ceniona za swoje właściwości zdrowotne. Uważa się, że kwiaty rośliny wspomagają krążenie i zmniejszają stany zapalne, a płatki kwiatowe wzmacniają układ odpornościowy i wspomagają trawienie.
Wartości odżywcze w 100 g:
KCAL: | 162 |
BIAŁKO: | 1,60 |
WĘGLOWODANY: | 38,2 |
CHOLESTEROL: | 0 |
SÓD: | 0,004 |
POTAS: | 0,429 |
Dzika róża jest również dobrym źródłem witaminy C, która jest niezbędna do naprawy tkanek i gojenia się ran. Oprócz witaminy C dzika róża zawiera również witaminy A, B1, B2, K, E oraz kwas foliowy, garbniki i flawonoidy. Jej płatki są zazwyczaj stosowane zewnętrznie w celu poprawienia cery, na choroby skóry, a czasem przy niestrawności.
Nasiona dzikiej róży mają wysoką zawartość tłuszczów wielonienasyconych, które wspierają zdrową błonę skórną i chronią ją przed związkami zapalnymi takimi jak promienie ultrafioletowe (UV), dym papierosowy i zanieczyszczenia.
Dzięki swoim istotnym właściwościom odżywczym i zdrowotnym dzika róża jest ważną rośliną zarówno w medycynie tradycyjnej, jak i we współczesnych praktykach wellness.
Jakie są korzyści ze stosowania owoców dzikiej róży?
Ekstrakt z dzikiej róży zawiera polifenole i antocyjany, które, jak się uważa, łagodzą stany zapalne stawów i zapobiegają ich uszkodzeniom. Dzika róża jest też bogata w witaminę C, która ma właściwości przeciwutleniające. Przeciwutleniacze to substancje, które mogą zneutralizować szkodliwe cząsteczki (wolne rodniki), które są produkowane w twoich komórkach i które mogą powodować uszkodzenie tkanek. Inne badania wykazały, że mogą zmniejszyć produkcję specyficznych enzymów, które rozkładają chrząstkę.
Po 15 tygodniach u uczestników badania, którym podawano owoce dzikiej róży, nastąpiło znaczne zmniejszenie bólu, sztywności, niepełnosprawności i stosowania środków przeciwbólowych, a także znaczna poprawa w zakresie ogólnego nasilenia choroby w porównaniu z uczestnikami otrzymującymi placebo.
W grupie otrzymującej owoce dzikiej róży zaobserwowano również zmniejszenie niektórych objawów związanych z chorobą takich jak sztywność poranna. Odnotowano także znaczny spadek zużycia środków przeciwbólowych.
Dzika róża może też pomóc w zapobieganiu starzeniu się skóry, zmniejszeniu bólu związanego z chorobą zwyrodnieniową stawów, wspomaganiu utraty wagi i zdrowia serca.
Krzewy dzikiej róży można spotkać w parkach, na osiedlach oraz na łąkach. Dzika róża pomaga wzmocnić działanie układu odpornościowego i zmniejszyć ryzyko wystąpienia przeziębień. Zawiera również wiele cennych witamin i substancji prozdrowotnych, w tym witaminy A, E, B1 i B2, kwas foliowy, pektyny oraz garbniki. Umiejętnie spożywana może być wartościowym dodatkiem w diecie.
Powiązane artykuły:
- Kiedy zbierać owoce dzikiej róży? Co można z nich zrobić? Sprawdź!
- Granat – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
- Wiśnia – dlaczego warto ją spożywać? Za co jest ceniona?
- Kaki – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
- Malina – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze