Close Menu
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Warzywa

    Ciecierzyca – za co jest ceniona?

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski26 lipca, 2022Brak komentarzy3 Mins Read
    ciecierzyca

    Ciecierzyca ma dużą ilość rozpuszczalnego błonnika, który pomaga regulować poziom cukru we krwi poprzez optymalizację trawienia. Jakie jeszcze korzyści daje spożywanie tego warzywa? Sprawdzamy!

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Ciecierzyca – podstawowe informacje
    2 Ciecierzyca – jakie ma wartości odżywcze?
    3 Ciecierzyca – jak może się przydać w kuchni?
    4 Ciecierzyca – najpopularniejsze odmiany
    5 Skąd pochodzi ciecierzyca?
    6 Kiedy sadzić ciecierzycę?

    Ciecierzyca jest pokarmem o wysokiej wartości odżywczej. Zawiera dużą ilość białek, błonnika pokarmowego, żelaza, fosforu i kwasu foliowego. Jest również bogata w cynk, magnez i witaminę B6. W artykule omawiamy najważniejsze informacje na temat tego warzywa! 

    Ciecierzyca – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY:  żyzna, przewiewna, dobrze zdrenowana
    ODCZYN GLEBY:   lekko kwaśny
    WILGOTNOŚĆ:    gleba umiarkowanie wilgotna
    STANOWISKO:  ciepłe, słoneczne
    KWITNIENIE:    V, VI

    Ciecierzyca to rodzaj rośliny strączkowej pochodzącej z rejonu Morza Śródziemnego. W wielu kulturach stanowi podstawę pożywienia i jest powszechnie używana w sałatkach, gulaszach i zupach. 

    Ciecierzyca – jakie ma wartości odżywcze?

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL: 364
    BIAŁKO: 19
    WĘGLOWODANY: 61
    CHOLESTEROL: 0
    SÓD: 0,24
    POTAS: 0,875

    Ciecierzyca jest dobrym źródłem białka, błonnika oraz witamin i minerałów. Ma również niską zawartość tłuszczu. Zawiera związki fitochemiczne, które pomagają w ochronie przed chorobami. Do głównych związków fitochemicznych w ciecierzycy należą saponiny, kwas fitynowy i garbniki. Ciecierzyca zawiera również foliany, żelazo, magnez i cynk.

    Ciecierzyca – jak może się przydać w kuchni?

    Ciecierzyca to rodzaj rośliny strączkowej, którą można znaleźć w wielu potrawach kuchni bliskowschodniej i indyjskiej. Często zastępuje mięso, ponieważ jest bogata w białko i błonnik. Ciecierzycę można kupić w postaci suszonej lub konserwowej. Jeśli używasz suszonej ciecierzycy, przed ugotowaniem należy ją namoczyć przez noc. Ciecierzycę w puszce wystarczy odsączyć i opłukać przed dodaniem do potrawy. 

    Ciecierzycę można przyrządzać na wiele sposobów, np. gotować, piec lub smażyć. Podczas gotowania należy ją posolić do smaku. Ciecierzycę można wykorzystać w wielu różnych przepisach takich jak hummus, falafel i curry. Bez względu na sposób przyrządzenia, jest ona pysznym i zdrowym dodatkiem do każdego posiłku.

    Zobacz też:
    Papryka – bogactwo smaków, kolorów i witamin

    Ciecierzyca – najpopularniejsze odmiany

    Jeśli chodzi o popularne odmiany ciecierzycy, jest kilka takich, które wyróżniają się na tle innych. Najbardziej popularną odmianą jest ciecierzyca kabuli, która charakteryzuje się dużym rozmiarem i jasną skórką. Inną popularną odmianą jest ciecierzyca desi, która jest mniejsza i ma ciemną skórkę. Ostatnią odmianą jest ciecierzyca garbanzo, która jest rodzajem ciecierzycy o większych rozmiarach i jasnej skórce. 

    Choć wszystkie trzy odmiany są popularne, ciecierzyca kabuli jest zdecydowanie najpopularniejsza i stanowi około 80% światowej produkcji ciecierzycy.

    Skąd pochodzi ciecierzyca?

    Ciecierzyca, znana również jako fasola garbanzo, to rodzaj rośliny strączkowej pochodzącej z regionu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Uważa się, że jest uprawiana od tysięcy lat. Z czasem objęła tereny dzisiejszej Etiopii oraz Indii.

    Jest powszechnie uprawiania m.in. w takich krajach jak Australia, Turcja, Rosja i Stany Zjednoczone.

    Kiedy sadzić ciecierzycę?

    Ciecierzyca jest stosunkowo łatwa w uprawie i stanowi dobre źródło białka, błonnika i innych składników odżywczych. Zbyt wczesne sadzenie ciecierzycy może spowodować, że rośliny zostaną uszkodzone przez mróz. W większości regionów najlepszy czas na sadzenie ciecierzycy to wiosna, po przejściu ostatnich przymrozków. Fasolę należy sadzić na głębokość około 2,5–5 cm w luźnej, dobrze zdrenowanej glebie. Kiełkuje w ciągu 10–14 dni, a jej zbiory są możliwe po około 60–90 dniach od posadzenia.

    Ciecierzyca jest bardzo popularnym składnikiem w wielu kuchniach świata. Dodaje się ją do sałatek, zup i gulaszy. Stanowi ważne źródło białek potrzebnych do wzrostu i rozwoju. Jest jednym z ulubionych warzyw w kuchni wegetariańskiej. Stanowi podstawowy składnik hummusu i falafela. Zdecydowanie warto włączyć ją do codziennej diety!

    Archiwum: lipiec 2022
    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Website

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Dynia olbrzymia może ważyć nawet 300 kg! Tajniki uprawy owoców dyni

    Cebula zimowa. Polecane odmiany, wymagania i uprawa cebuli ozimej

    Czosnek zimowy harnaś – jak sadzić tę ozimą odmianę

    Odmiany ziemniaków – charakterystyka odmian jadalnych

    Kukurydza – kiedy przypada zbiór? Najważniejsze informacje

    Dynia – kiedy zbiór? Wszystko, co warto o niej wiedzieć

    Wykopki ziemniaków – kiedy najlepiej zbierać ziemniaki?

    Zbiór marchwi – kiedy? Zbiory i przechowywanie

    Sadzenie czosnku – termin sadzenia i uprawa. Co warto wiedzieć?

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.