AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Uprawa

    Jak uprawiany jest ryż siewny na świecie? Najważniejsze fakty o zbiorach i uprawie ryżu!

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski22 grudnia, 2021Brak komentarzy5 minut czytania
    uprawa ryżu

    Ryż jest nie tylko znany od wieków, ale również nadal niezwykle popularny. Chociaż jego wymagania klimatyczne i glebowe są specyficzne, na świecie produkuje się go w ilościach przekraczających 500 mln ton ryżu każdego roku. Przeczytaj, jak wygląda cały proces uprawy!

    Filtracja oleju
    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Ryż – roślina znana człowiekowi od zawsze
    2 W jaki sposób wygląda uprawa ryżu – klimat
    3 W jakiej glebie najlepiej rośnie ryż?
    4 Jak uprawiać ryż, czyli o przygotowaniu sadzonek
    5 Pielęgnacja pól ryżowych w Chinach i na świecie
    6 Jak wyglądają zbiory ryżu?
    7 Zboże ryżu i jego finalne przygotowanie
    8 Najzdrowsza odmiana ryżu na świecie – która?
    9 Tarasy ryżowe, uprawa i ciężka praca – podsumowanie

    Ryż – roślina znana człowiekowi od zawsze

    uprawa ryżu wysypany ryż na blacie

    Niezmiennie obszarem o największym rocznym spożyciu ryżu jest Azja. Również w tej części świata jest on produkowany w przeważającej większości. Stanowi podstawę żywienia miliardów ludzi szczególnie na terenach gęsto zaludnionych. W takich też uprawia się go najczęściej, bo oprócz wymagającego klimatu potrzebuje mnóstwa zaangażowanych rolników. Dlatego Chiny, Indie i Indonezja to kraje, w których ryż cieszy się największą popularnością wśród roślin uprawnych. W porównaniu do możliwości produkcyjnych Azji, ryż w Europie stanowi jedynie marginalny udział światowych zasobów.

    W jaki sposób wygląda uprawa ryżu – klimat

    uprawa ryżu miska pełna ryżu

    Aby lepiej wyobrazić sobie pracę na polach ryżowych, najpierw przybliżymy warunki klimatyczne dla tej rośliny. Ryż wymaga stałej temperatury w przedziale 22-30oC i bardzo wysokiej wilgotności. Zdecydowana większość produkcji światowej składa się z odmian potrzebujących stałego ulokowania w wodzie (ryż padi). Jej poziom nie przekracza 15 cm od poziomu dna. Natomiast ryż suchy górski jest uprawiany na obszarach niezalewowych bez konieczności ciągłego przebywania w wodzie. Taki sposób uprawy daje jednak nieco mniejszą wydajność pól uprawnych. Wysoka wilgotność powietrza, słoneczna pogoda i temperatura sięgająca 30oC sprawiają, że ryż uprawiany jest przez bardzo pracowitych i niezwykle wytrzymałych rolników.

    Zobacz też:
    Uprawa pomidorów w szklarni przydomowej i tunelach foliowych – sadzenie, wymagania i zbiory

    W jakiej glebie najlepiej rośnie ryż?

    uprawa ryżu ryż w pojemnikach

    Odmiana sucha górska może być sadzona w glebie przepuszczalnej o niskiej kwasowości. Sadzonki nie wymagają przebywania w wodzie, dlatego podłoże może być lekkie i luźne. Do produkcji ryżu suchego stosuje się więc piachy i czerwone podłoże laterytowe. Z tego względu spora część suchego gatunku ryżu powstaje na terenie wyższych obszarów północnych Chin. Natomiast odmiany ryżu mokrego rosną zanurzone w wodzie, dlatego wymagają gleby nieprzepuszczalnej. Zwykle stosuje się do ich produkcji podłoże z domieszką gliny lub w większości gliniaste. Takie zalane wodą tarasy ryżowe spotkać można również w Państwie Środka, ale także w Tajlandii, Indiach, czy Wietnamie.

    Jak uprawiać ryż, czyli o przygotowaniu sadzonek

    Ponieważ w przeważającej większości ziarna ryżu wywodzą się z terenów zalewowych i dopływów rzek, skupimy się właśnie na tej metodzie produkcji. Aby 1/3 ludności świata miała dostęp do tego zboża, należy najpierw przygotować rozsady do wsadzenia. Są to po prostu wykiełkowane pojedyncze ziarenka ryżu, które osobno umieszcza się w zalanej wodą glebie. Taki sposób sadzenia wymaga przemieszczania się boso po tarasach w bardzo grząskim podłożu. Wejście w obuwiu na pole uprawne mija się z celem, ponieważ kalosze zostałyby zassane i zapewne trudno byłoby je wyciągnąć na powierzchnię. Poza tym upał i słońce powodowałyby natychmiastowe spocenie się stóp i nieuchronne odparzenia.

    Pielęgnacja pól ryżowych w Chinach i na świecie

    uprawa ryżu wysypany ryż z woreczka

    Pola ryżowe trzeba stale nawadniać i odchwaszczać, co jest związane z dużym nakładem pracy i zaangażowaniem sporej ilości osób. Poza tym w wielu regionach poza samymi warunkami atmosferycznymi istnieje spore zagrożenie ze strony gadów i szkodników żyjących na tarasach. Wielu producentów ryżu nadal stosuje konwencjonalne metody eliminowania chwastów ręcznie, co w połączeniu z licznymi niebezpieczeństwami podczas pracy stwarza okazję do licznych wypadków. Zabiegi pielęgnacyjne dotyczą również samych tarasów, które po zbiorach są wysuszane i oczyszczane.

    Zobacz też:
    Sorgo – uprawa zboża w Polsce. Jak uprawiać roślinę spokrewnioną z kukurydzą?

    Jak wyglądają zbiory ryżu?

    Nadal większą część ryżu na świecie pozyskuje się ręcznie. Niektóre odmiany wegetują nawet kilka razy rocznie, co sprawia, że zbiory odbywają się tam na okrągło. Zwykle jednak nie przekraczają 3-4 razy w przeciągu każdego roku. Aby zebrać kłosy ryżu, konieczne jest spuszczenie wody z poletek. W zależności od temperatury kłosy zostawia się na okres kilku tygodni, aby wyschły i zżółkły. Dopiero po tym etapie rozwoju rośliny następuje jej zbiór. Tutaj już wskazane jest stosowanie obuwia i okrycia rąk, by nie narazić się na ostre krawędzie rośliny. Plony zbierane są często przez mnóstwo osób jednocześnie, a grupy kłosów związuje się, by przygotować je do dalszego etapu produkcji.

    Zboże ryżu i jego finalne przygotowanie

    Aby uzyskać podział na ryż brązowy, biały, czy parboiled konieczne jest przeprowadzenie konkretnych procesów obróbki ziaren. Ryż na samym początku poddawany jest suszeniu i prażeniu, co powoduje pęknięcie łuski. W dalszym kroku łuski zostają odseparowane od pojedynczego ryżu, który gotowy jest do nadania mu ostatecznego kształtu. Plony ryżu można oczyszczać, polerować, parować pod ciśnieniem lub sprzedawać w formie nieoczyszczonej. I tak np. Japonia słynie z konsumpcji ryżu białego, który jest polerowany. Ryż parboiled przetwarzany jest poprzez parowanie w warunkach wysokiego ciśnienia, a ryż brązowy pozbawiany jest łuski i niemodyfikowany w kolejnym etapie.

    Najzdrowsza odmiana ryżu na świecie – która?

    uprawa ryżu ryż podany na talerzu

    Zdecydowanym numerem 1 wśród wszystkich odmian ryżu jest ten brązowy. Dlaczego? Jest poddawany najmniej inwazyjnemu procesowi obróbki. Dzięki łuskaniu bez polerowania i usuwaniu jedynie niejadalnej warstwy wierzchniej zachowuje składniki odżywcze w maksymalnej ilości. Poza tym jest cennym źródłem witamin grupy B, magnezu, wapnia i błonnika. Jego smak może jednak nie przypaść do gustu każdemu, dlatego zdecydowanie chętniej wybieranym produktem jest ryż biały. Ma neutralny smak, co sprzyja jego dodawaniu do potraw słonych, słodkich i kwaśnych.

    Zobacz też:
    Uprawa batatów — dowiedz się jak to zrobić krok po kroku!

    Tarasy ryżowe, uprawa i ciężka praca – podsumowanie

    A czy ty również chętnie sięgasz po ryż, kupując go w sklepie? Przyjrzenie się produkcji i uprawie tej rośliny powoduje, że można jeszcze bardziej docenić wyjątkowy wysiłek azjatyckich rolników. Dzięki ich ciężkiej pracy nadal miliardy ludzi na całym świecie mają codziennie podstawowy pokarm dla swoich rodzin. Ryż stanowi też dla wielu fundament codziennego utrzymania. Warto więc z docenianiem sięgać po ulubione ziarenka.



    Powiązane artykuły:
    • Soja – najważniejsze informacje
    • Trzcina cukrowa – co warto o niej wiedzieć? Jak wyglądają plantację cukrowca lekarskiego? Jakie są warunki uprawy?
    • Giełda MATIF – rzepak i jego zmieniająca się na przestrzeni miesięcy cena. Jakie są prognozy?
    • Szakal złocisty – czy zagraża polskim zwierzętom hodowlanym? Myśliwi mogą polować na szakale
    • Uprawa chmielu w Polsce. Stwórz plantację, która sprawdzi się nie tylko na piwo
    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Strona WWW

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Dopłaty bezpośrednie 2023 – terminy składania wniosków przez rolników oraz zasady ich przyjmowania

    Susza 2023 – jak wygląda w Polsce? Czy rolnicy mają się czego obawiać? Jakie rośliny są na nią najbardziej narażone?

    Jakie dopłaty dla rolników możesz uzyskać w 2023 roku?

    Zwrot za materiał siewny 2023 – ile wynosi? Jakie są szanse na wzrost stawki zwrotu?

    Dotacje dla rolników – 2023 rok to szansa na duże wsparcie dla rolników. Wnioski, nabór i możliwości dofinansowania

    Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

    Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

    Kiszone ziarno kukurydzy – wykorzystanie

    Odmiany czosnku — jakie uprawia się w Polsce?

    Skomentuj artykuł Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Wpisz powyżej i naciśnij Enter aby wyszukać. Naciśnij Esc, aby anulować.