Uprawa pszenicy jest bardzo rozpowszechniona w Polsce. Obok rzepaku i kukurydzy jest to najczęściej uprawiana roślina w naszym kraju. Polskie warunki sprzyjają jej wzrostowi, ale mimo wszystko jest to bardzo wymagające zboże. Zobacz, co warto wiedzieć o uprawie pszenicy!
Pszenica to jeden z najpopularniejszych rodzajów zboża na świecie. Wśród najczęściej uprawianych roślin ustępuje jedynie kukurydzy i ryżowi. Pszenica uprawiana jest głównie w celu konsumpcji. Produkuje się z niej mąki, kasze, płatki, otręby. Odmiany słabszej jakości przeznaczone są do celów paszowych. Stawiając na uprawę pszenicy we własnym gospodarstwie, możesz liczyć na realne zyski i duży rynek zbytu. Uprawa pszenicy to dobry pomysł pod warunkiem, że dysponujesz odpowiednią ziemią. Co warto wiedzieć na temat tej rośliny?
Pszenica ozima i pszenica jara – czym się różnią?
W rolnictwie wyróżnia się dwa rodzaje zbóż: jare oraz ozime. Zasadniczą różnicą pomiędzy nimi jest termin wysiewu. Wszystkie zboża, które uprawiane są w naszym kraju, należą do kategorii ozimej. Wysiewa się je jesienią, aby mogły przezimować w gruncie. Zboża ozime potrzebują przejść okres jarowizacji, który niezbędny jest do ich prawidłowego rozwoju. Jarowizacja polega na przechłodzeniu nasion w czasie zimy. Na ten proces bardzo korzystnie wpływa gruba warstwa śniegu zalegająca na polach. Zboża jare nie potrzebują niskich temperatur, a ich cykl rozwojowy zachodzi w jednym okresie wegetacji.
Uprawa pszenicy – wymagania glebowe
Uprawa pszenicy wymaga wysokiej jakości ziemi, dlatego powinno się ją uprawiać na glebach żyznych lub bardzo żyznych. Wysokie wymagania glebowe mogą odstraszyć część rolników. Najlepsze będą gleby charakteryzujące się możliwością magazynowania wody niezbędnej do wzrostu zboża. Gleba powinna mieć odpowiedni odczyn, najlepiej w przedziale od 5,3 do 7,3 pH. Dobry wpływ na pszenicę mają przedplony, czyli uprawy na polu, które poprzedzają kolejną uprawianą roślinę. Dobrym przedplonem dla pszenicy będą:
- buraki;
- rośliny strączkowe;
- ziemniaki;
- bobik;
- rośliny motylkowe.
Wymagania klimatyczne pszenicy
Pszenica ma również pewne wymagania klimatyczne. Dotyczą one temperatury oraz opadów. Każda odmiana tego zboża ma inne wymagania temperaturowe. Optymalna temperatura potrzebna do wzrostu to około 15°C. Pszenica ozima może przetrwać w pokrywie śnieżnej mrozy dochodzące nawet do -30°C. W Polsce najlepszym miejscem do uprawy pszenicy jest południowy zachód kraju. Na wielkość plonów duży wpływ mają opady. Nie chodzi o ich ilość, ale raczej rozkład. Zły wpływ na wzrost rośliny może mieć zarówno niedobór, jak i nadmiar wody.
Wybór odpowiedniej odmiany pszenicy
Wybierając rodzaj pszenicy hodowanej na twojej ziemi, musisz wziąć pod uwagę jakość stanowiska. Zwróć uwagę na warunki atmosferyczne, jakie panują w twoim regionie. Szczególnie ważnym parametrem jest mrozoodporność pszenicy. Weź również pod uwagę grupę technologiczną, by określić późniejsze przeznaczenie rośliny.
Kiedy siać pszenicę?
Termin siewu pszenicy zależny będzie w dużej mierze od regionu. Zwykle okres ten trwa od 15 września do 10 października. Odpowiedni czas siewu jest bardzo ważny, roślina musi odpowiednio rozwinąć swój system korzeniowy i dużo lepiej przetrwa zimę. Będzie to miało bardzo duży wpływ na gęstość ziarna i zwiększy jego masę. Siew rolniczy rozpoczęty zbyt wcześnie naraża pszenicę na porażenie patogenami, np. grzybami.
Nawożenie pszenicy
Pszenicy nie powinno nawozić się obornikiem. W przypadku gleb o odczynie kwaśnym powinno się zastosować wapno węglanowe na rżysko, potem przy użyciu kultywatora wymieszać. Jeżeli w glebie jest mało magnezu, to warto zastosować nawet niewielką ilość wapna magnezowego. Podstawą jest nawożenie azotem. Dobry wpływ na plony będzie miało też nawożenie potasem i fosforem. Te dwa nawozy dobrze wymieszane z warstwą gleby dają doskonałe rezultaty. Nawożenie powinno się stosować pod orkę siewną lub uprawy przedsiewne około 14 dni przed zasiewem.
Pielęgnacja pszenicy
O pszenicę trzeba dbać, ale nadmiar środków chemicznych może wyrządzić więcej szkód niż pożytku. Ochrona przed chwastami, chorobami grzybowymi i wirusowymi oraz szkodnikami jest jednak konieczna, by rośliny wydały jakościowy i wysoki plon. Agrotechnika w ochronie roślin przed chwastami stosuje głównie gotowe dawki herbicydów lub substancje zawierające chlorotoluron. Walcząc z chorobami, trzeba zaatakować ich nosicieli, czyli mszyce i skoczki, i trzeba to zrobić już jesienią. Choroby grzybowe uzależnione są głównie od pogody i wrażliwości uprawianej pszenicy. Na swoje rośliny powinni uważać szczególnie rolnicy z południa Polski, gdzie ze względu na opady, częste mgły i rosy źdźbła i kłosy mogą być mocnej zagrożone.
Okres żniwny i pożniwny
Pszenica jest gotowa do zebrania, kiedy ziarniaki są twarde i mają w składzie poniżej 17% wody. Ziarno w tej fazie wykazuje normalną siłę kiełkowania. Na tym etapie rośliny zbożowe są już zeschnięte, włączając dokłosie, liście i kwiatostany. Jest to najlepszy czas na rozpoczęcie żniw. Opóźnienie może doprowadzić do porastania ziarna w kłosach. Zebrane ziarno wymaga dosuszenia do 13% wilgotności. Okres pożniwny to najlepszy moment na nawożenie siarką oraz wapnem.
Uprawa pszenicy może być bardzo opłacalna. Popyt na produkty pszenne cały czas jest bardzo wysoki, dlatego nigdy nie powinno ci zabraknąć rynku zbytu. Inwestycja w pszenicę jest wciąż bardzo przyszłościowa.
Powiązane artykuły:
- Pszenica jara – siew, uprawa i nawożenie
- Kiedy siać pszenicę ozimą – poradnik dla rolników
- Uprawa jęczmienia ozimego – siew, nawożenie, zbiór. Czy warto zasiać jęczmień w swoim gospodarstwie?
- Orkisz – zapomniana odmiana pszenicy. Jakie wymagania uprawowe ma orkisz?
- Termin siewu pszenicy ozimej – kiedy siać tę odmianę zboża?