Pomidory to popularne warzywa, które często lądują na naszym stole. Dostarczają człowiekowi wielu cennych witamin i minerałów, są przy tym smaczne i mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Zobacz, jak łatwo można uprawiać pomidory w szklarni.
Samodzielna uprawa pomidorów nie jest tak skomplikowana, jakby mogło się to wydawać. Warzywa psiankowate mają dość wysokie wymagania co do dostępności światła i temperatury, dlatego najlepiej jest trzymać je pod osłonami. Nadają się do tego szklarnie i tunele foliowe. Z artykułu dowiesz się, jak przebiega sadzenie pomidorów w szklarni i jak podlewać i nawozić, aby otrzymać obfite plony.
Sadzonki pomidorów – jak przygotować glebę i jak podlewać rozsadę?
Przygotowanie rozsady to ważny etap uprawy pomidorów. Dzięki silnym i zdrowym sadzonkom twoja hodowla ma szansę wydać zadowalający plon. Odpowiednie miejsce powinno być dobrze oświetlone oraz ciepłe. Pomidory wymagają żyznej, próchniczej gleby o lekko kwaśnym odczynie, pH 5,5-6,5. Przed rozpoczęciem uprawy warto zastosować obornik lub kompost. Uprawę można zasilać nawozem przygotowanym z pokrzywy.
Ściółkowanie rozsady pomidorów
Powierzchnię gleby można okryć cienką warstwą ściółki. Wykorzystaj do tego rozdrobnioną korę lub słomę. Zastosowanie słomy umożliwia odbicie promieni słonecznych, co jest niezwykle korzystne dla młodych roślin. Na początku uprawy duża ilość dostępnego światła wspomaga proces fotosyntezy.
Termin siewu rozsady
Wysiew nasion można zacząć już pod koniec lutego. Wysiewać należy na niewielką głębokość do żyznego podłoża. Gdy siewki pomidorów osiągną wielkość 10 cm, można je przenieść do większych doniczek, a gdy urosną o kolejne 5 cm, są gotowe do przesadzenia na miejsce stałe pod osłony. Odpowiedni moment na sadzenie to 6 do 8 tygodni od terminu siewu. Rośliny powinny do tego czasu wykształcić około 8 liści właściwych. Na każdym etapie rozsadę pomidorów trzeba regularnie podlewać, aby nie dopuścić do przeschnięcia gleby. W szklarniach zaleca się zainstalowanie automatycznego nawadniania uprawy. Podczas upału można stosować wietrzenie, aby zapewnić roślinom wystarczającą wentylację.
Uprawa pomidorów w szklarni – jak sadzić pomidory?
Kiedy sadzić pomidory w szklarni lub tunelu? Najlepiej wczesną wiosną. W szklarni ogrzewanej można zacząć nawet w lutym. Najczęściej prowadzi się je na 3 pędy główne, usuwając przy tym pędy boczne, aby nie osłabiały krzaczków. W sierpniu należy obrywać wierzchołki pędów, czyli ogłowić roślinę. Uprawę można prowadzić przy palikach lub sznurkach. Podwiązywanie pomidorów ułatwia zbiór i sprawia, że warzywa lepiej plonują, tworzą liczne grona oraz szybciej dojrzewają. Minimalna rozstawa to 40 cm x 35 cm. Aby ułatwić pielęgnację i zbiór, poleca się uprawę w 2 rzędach w odległości około 50 cm.
Pielęgnacja pomidorów szklarniowych – podlewanie i nawożenie
Podlewanie jest bardzo istotne na każdym etapie wegetacji pomidorów. Szczególnie ważnym okresem jest kwitnienie, zawiązywanie i dojrzewanie owoców. Latem krzaczki należy podlewać regularnie i dość obficie, aby nie dopuścić do przesuszenia systemu korzeniowego. Nawadniać trzeba częściej, gdy uprawiasz pomidory w doniczkach. Warto też stosować nawożenie nawozami mineralnymi. Odżywki muszą być zasobne w azot, fosfor, wapń, magnez oraz bor.
Popularne choroby pomidorów w tunelach foliowych i szklarniach
Uprawa pomidorów w gruncie jest narażona na spadki temperatury i działanie przymrozków. Unikniesz ryzyka przechłodzenia roślin, gdy zastosujesz uprawę w szklarni. Specyficzne warunki panujące w szklarni lub w tunelu foliowym oraz spore zagęszczenie roślin sprzyjają występowaniu chorób grzybowych typowych dla tego rodzaju uprawy, warto więc pomidory sadzić w odpowiedniej rozstawie. Do popularnych chorób należy szara pleśń, mączniak prawdziwy, zgorzel podstawy łodygi i zgnilizna owoców pomidora. Czasem pojawia się zaraza ziemniaczana, dlatego nie powinno się uprawiać pomidorów i ziemniaków w swoim sąsiedztwie.
Zbiory pomidorów w nieogrzewanej szklarni
Pod osłonami zapylanie pomidorów może być utrudnione. W pomieszczeniu nie ma owadów ani wiatru, które umożliwiają zapylenie. Ważną zasadą uprawy jest zapylanie ręczne. Robi się to poprzez potrząsanie kwiatostanów i wysypywanie z nich pyłku lub zapyla za pomocą pędzelka. Jest to metoda prosta i skuteczna, polecana głównie w uprawie amatorskiej. Zbiory w nieogrzewanej szklarni przeprowadza się do października, a owocowanie trwa dłużej, niż w w przypadku pomidorów uprawianych w gruncie.
Wybierz odporne na choroby odmiany pomidorów najlepiej rosnących pod osłonami. Spróbuj uprawy tych ciepłolubnych warzyw i włącz je do diety.
Powiązane artykuły:
- Warzywa w szklarni – domowy i aromatyczny warzywniak na wyciągnięcie ręki!
- Uprawa selera korzeniowego – jak uprawiać selera w ogrodzie lub tunelu foliowym
- Nawożenie pomidorów – jak odpowiednio nawozić pomidory? Jaki nawóz sprawdzi się najlepiej? Czy uprawa pomidorów jest wymagająca?
- Uprawa pomidorów koktajlowych w gruncie i w doniczkach na balkonie – sadzenie i pielęgnacja pomidorków koktajlowych
- Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów w szklarni? 3 najlepsze metody!