Close Menu
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Warzywa

    Sałata – dlaczego jest tak bardzo ceniona?

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski27 lipca, 2022Brak komentarzy4 Mins Read
    sałata

    Sałatę można spożywać z kefirem, śmietaną lub olejem. Dlaczego warto dodać ją do codziennego menu? Jakie witaminy i wartości odżywcze ma sałata? Jakie są jej najpopularniejsze odmiany? Odpowiedzi poniżej! 

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Sałata – podstawowe informacje
    2 Sałata – jakie ma wartości odżywcze?
    3 Sałata – podstawowy składnik w kuchni
    4 Sałata – najpopularniejsze odmiany
    5 Skąd pochodzi sałata?
    6 Kiedy sadzić sałatę?

    Sałata to warzywo bogate w magnez, żelazo, potas, mangan oraz kwasy organiczne. Jest również dobrym źródłem karotenoidów. Często spożywa się ją na kanapkach i jako składnik pożywnych koktajli. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się o właściwościach i odmianach tego bardzo popularnego warzywa!

    Sałata – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY:  żyzna, próchnicza
    ODCZYN GLEBY:   od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
    WILGOTNOŚĆ:    gleba wilgotna
    STANOWISKO:  słoneczne
    KWITNIENIE:    lato

    Sałata – jakie ma wartości odżywcze?

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL: 14
    BIAŁKO: 0,9
    WĘGLOWODANY: 2,97
    CHOLESTEROL: 0
    SÓD: 0,028
    POTAS: 0,141

    Sałata jest zielonym warzywem liściastym, często używanym do sałatek i kanapek. Ma mało kalorii i tłuszczu oraz jest dobrym źródłem witamin A, C i K. Ponadto zawiera dużo wody, dzięki czemu jest orzeźwiającym i nawadniającym pożywieniem. Chociaż sałata lodowa ma najniższą wartość odżywczą spośród wszystkich rodzajów sałaty, nadal jest zdrowym produktem spożywczym, który można stosować w ramach zrównoważonej diety.

    Sałata – podstawowy składnik w kuchni

    Sałata jest uniwersalną rośliną, która może być wykorzystana w wielu różnych potrawach. Jest również często spożywana na surowo albo z dodatkiem śmietany lub kefiru. Popularne dania z tym warzywem, to sałatka nicejska z wędzonym łososiem i falafele z bobu i ciecierzycy na sałacie.

    Sałata może być gotowana na parze, smażona, pieczona lub grillowana. Gotowana sałata jest mniej gorzka i bardziej delikatna. Pamiętaj, by przed spożyciem bardzo dokładnie umyć jej liście.

    Zobacz też:
    Karczoch – wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni

    Sałata – najpopularniejsze odmiany

    Sałata jest jednym z najpopularniejszych warzyw, a do wyboru jest wiele różnych jej odmian. Jednym z najpopularniejszych rodzajów sałaty jest sałata lodowa, która jest znana ze swojej chrupkiej struktury i łagodnego smaku. Inną popularną odmianą jest sałata rzymska, która ma nieco bardziej gorzki smak niż sałata lodowa. Kolejnym popularnym rodzajem jest sałata masłowa, która ma delikatniejszą teksturę i słodszy smak. Chociaż w sałatkach można stosować wszystkie rodzaje sałaty, każda odmiana ma swój niepowtarzalny smak i konsystencję, które sprawiają, że idealnie nadaje się do różnych dań. 

    Bez względu na to, jaki rodzaj sałaty wybierzesz, jest ona doskonałym źródłem witamin A i C. Odkrywaj różne odmiany sałaty i znajdź te, które najbardziej ci smakują!

    Skąd pochodzi sałata?

    Sałata to zielone warzywo liściaste należące do rodziny astrowatych (Asteraceae). Słowo „sałata” pochodzi od łacińskiego wyrażenia herba salata i oznacza „posolone ziele”. Uważa się, że sałata pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, a obecnie jest uprawiana na całym świecie. Warzywo to było znane już w V wieku p.n.e. w starożytnym Rzymie oraz Grecji. Rzymianie uważali, że soczyste, zielone liście sałaty maślanej pozytywnie wpływają na potencję. Sałata była też uwzględniona w menu budowniczych egipskich piramid. Do Polski wraz z pozostałą włoszczyzną została przywieziona przez królową Bonę.

    Sprawdź także jak i w jakim celu odprawia się rytuały egipskie. Wejdź na stronę: https://twojewrozby.pl/rytual-egipski

    Kiedy sadzić sałatę?

    Sałatę można sadzić już dwa tygodnie przed ostatnimi przymrozkami wiosną lub nawet osiem tygodni przed pierwszymi przymrozkami jesienią. Wybierając termin sadzenia, należy wziąć pod uwagę długość okresu wegetacji. Rośliny sałaty potrzebują co najmniej sześciu tygodni, aby osiągnąć dojrzałość, dlatego jeśli planujesz zbiory późnym latem lub wczesną jesienią, musisz późną wiosną rozpocząć sadzenie w pomieszczeniach. 

    Zobacz też:
    Szparag – najważniejsze informacje

    Nasiona sałaty można także wysiewać bezpośrednio do ogrodu, ale ich kiełkowanie i wzrost wymagają więcej czasu, jeśli temperatura gleby jest niższa niż 15 stopni Celsjusza. Gdy rośliny sałaty osiągną wysokość od 10 do 15 cm, można je przerzedzić, aby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza i dostęp światła. 

    Sałata jest delikatna, lekko słodka i soczysta. Świetnie się sprawdza jako dodatek do zdrowych koktajli i kanapek. Stanowi też podstawę sałatki warzywnej z dodatkiem ryb, mięsa i owoców morza. Dodatkowo odkwasza organizm i jest niskokaloryczna! Jeśli lubisz się zdrowo odżywiać, koniecznie dodaj ją do swojego jadłospisu!

    Sprawdź także: https://twojewrozby.pl/

    Archiwum: lipiec 2022
    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

    Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

    Zobacz także

    Dynia olbrzymia może ważyć nawet 300 kg! Tajniki uprawy owoców dyni

    Cebula zimowa. Polecane odmiany, wymagania i uprawa cebuli ozimej

    Czosnek zimowy harnaś – jak sadzić tę ozimą odmianę

    Odmiany ziemniaków – charakterystyka odmian jadalnych

    Kukurydza – kiedy przypada zbiór? Najważniejsze informacje

    Dynia – kiedy zbiór? Wszystko, co warto o niej wiedzieć

    Wykopki ziemniaków – kiedy najlepiej zbierać ziemniaki?

    Zbiór marchwi – kiedy? Zbiory i przechowywanie

    Sadzenie czosnku – termin sadzenia i uprawa. Co warto wiedzieć?

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.