Chociaż ich ostry smak może wymagać przyzwyczajenia, kapary są uniwersalnym i interesującym składnikiem, który dodaje wiele smaku do różnych przepisów. Czy warto włączyć to warzywo do codziennej diety? Jakie wartości odżywcze ma kapar?
Kapar zawiera bardzo dużo flawonoidów, które działają przeciwzapalnie. Ponadto ma w sobie witaminy A, C, D, E i witaminy z grupy B. Jego spożywanie dobrze wpływa na trawienie i pobudza apetyt, a także wspomaga pracę wątroby i jelit oraz zapobiega artretyzmowi!
Kapar – podstawowe informacje
RODZAJ GLEBY: | żyzna, przepuszczalna |
ODCZYN GLEBY: | zasadowy |
WILGOTNOŚĆ: | gleba umiarkowanie wilgotna |
STANOWISKO: | słoneczne |
KWITNIENIE: | VII, VIII |
Kapar – jakie ma wartości odżywcze?
Wartości odżywcze w 100 g:
KCAL: | 23 |
BIAŁKO: | 2,36 |
WĘGLOWODANY: | 4,89 |
CHOLESTEROL: | 0 |
SÓD: | 2,3 |
POTAS: | 0,040 |
Choć najczęściej używa się ich jako przyprawy, kapary są dobrym źródłem wielu składników odżywczych. Na przykład są dobrym źródłem witamin C i K, które są ważne dla utrzymania zdrowia kości. Zawierają również błonnik pokarmowy i minerały takie jak potas i żelazo. Ponadto są niskokaloryczne, co czyni je dobrym wyborem dla osób dbających o wagę. Kiedy więc następnym razem będziesz szukać zdrowego sposobu na doprawienie potraw, rozważ użycie kaparów zamiast soli. W ten sposób nie tylko dodasz potrawom smaku, ale także zyskasz dodatkowe wartości odżywcze.
Kapar – nadaj potrawom wyrazistego smaku
Kapary to nieotwarte pąki kwiatowe śródziemnomorskiego krzewu o nazwie Capparis spinosa. Mają ostry, pikantny smak, który jest doskonałym uzupełnieniem wielu potraw. Są zwykle sprzedawane w słoikach, w postaci marynowanej w solance lub w occie. Jeśli używasz kaparów w zalewie octowej, po prostu opłucz je przed użyciem. Jeśli używasz kaparów marynowanych w solance, przed użyciem musisz je namoczyć w świeżej wodzie przez około 30 minut. Pozwoli to usunąć część słonego smaku. Po namoczeniu odsącz kapary i dodaj je do potrawy.
Kapar – najpopularniejsze odmiany
Istnieje kilka różnych odmian kaparów, a każda z nich ma swój własny, niepowtarzalny smak. Na świecie występuje około 250 gatunków, a tylko dwa z nich występują w Europie: kapary drobnokwiatowe i cierniste. Co ciekawe, istnieją też trujące gatunki kaparów: Capparis tomentosa i Capparis fascicularis. Warzywa te były znane już od tysiącleci, a starożytni Grecy używali owocu kaparu jako afrodyzjaka.
Bez względu na to, czy szukasz łagodniejszego, czy bardziej wyrazistego smaku, na pewno znajdziesz rodzaj kaparów, który przypadnie ci do gustu. Dlaczego więc nie poeksperymentować i nie sprawdzić, który smakuje ci najbardziej?
Skąd pochodzi kapar?
Uważa się, że kapar pochodzi z Bliskiego Wschodu i Azji Środkowej. Najlepiej czuje się w klimacie ciepłym. Warzywa te uprawiać można zarówno z nasion, jak i z sadzonek. Dobrze rozwijają się nawet w uboższych glebach. Na dużą skalę warzywa te są uprawiane w krajach takich jak Włochy, Hiszpania, Grecja, Portugalia, USA, Algieria, Francja, Cypr, Iran, Maroko czy Egipt.
Kiedy sadzić kapary?
Kapary są aromatycznym dodatkiem do wielu potraw, ale ich uprawa może być trudna. Warzywa te pochodzą z rejonu Morza Śródziemnego i preferują ciepły, słoneczny klimat. Na większości obszarów kapary najlepiej sadzić wiosną, po przejściu ostatnich przymrozków. Rośliny źle znoszą mróz i w razie ryzyka wystąpienia niskich temperatur powinny być trzymane pod osłoną. Kapary należy sadzić w dobrze przepuszczalnej glebie i zapewnić im dużo miejsca do rozrastania się.
Po zadomowieniu się kapary są stosunkowo łatwe w utrzymaniu i wymagają podlewania tylko podczas dłuższych okresów suszy. Przy odrobinie troski można cieszyć się świeżymi kaparami z własnego ogrodu!
Kapary są często używane jako przyprawa lub dekoracja, a ich wyrazisty, pikantny smak dobrze komponuje się z wieloma różnymi potrawami. Zwykle są marynowane w occie lub solance i można je znaleźć w wielu sałatkach i potrawach. Niezależnie od tego, czy dodasz je do sałatki, czy podasz jako dodatek do dania głównego, kapary dodadzą posiłkom ostrego charakteru!
Powiązane artykuły:
- Szalotka – dlaczego warto ją spożywać?
- Cebula – co warto wiedzieć o tym warzywie?
- Szparag – najważniejsze informacje
- Cykoria – niedoceniane źródło witamin
- Chrzan – co warto wiedzieć o tym warzywie?