Uprawa kalarepy naprawdę nie jest trudna! W jaki sposób zająć się tą kapustną rośliną, aby zebrać jak największy plon? Sprawdź, jak bez problemu zrobić to we własnym ogrodzie!
Kalarepa jest rośliną, którą bez problemu możesz uprawiać nawet we własnym ogrodzie. To warzywo będące odmianą kapusty, którego wysiew nie przysporzy trudności nawet amatorom. A ponieważ jest niezwykle smaczna i zdrowa, warto zająć się ją hodowlą. To doskonały wybór dla początkujących ogrodników! Dowiedz się, jak zadbać o to, by jej siew był udany. Czy da się uprawiać ją w doniczce?
Uprawa kalarepy – od czego zacząć siew?
Nim zaczniesz uprawę kalarepy, musisz podjąć decyzję co do tego, w jaki sposób chcesz się tym zająć. Masz dwie możliwości. Możesz kupić sadzonki, które od razu włożysz do ziemi. To łatwiejszy, ale i nieco droższy sposób. Jednak gwarantuje lepszy plon, jeśli nigdy nie zajmowałeś się taką rośliną. W ten sposób wybierzesz sztuki o odpowiedniej wielości bulw, co może skutkować bardziej satysfakcjonującym zbiorem. Z drugiej strony możesz postawić na nasiona. Będziesz musiał najpierw wysiewać je w tunelu, bądź w doniczce. Taka hodowla nauczy cię więcej o tych roślinach i sprawi, że będziesz miał nieco więcej pracy… ale również więcej satysfakcji! A gdy skończysz pracę, warto rozważyć odpoczynek przy filmie. Sprawdź propozycje filmów gangsterskich na Netflix, kliknij: https://filmi.pl/filmy-gangsterskie-netflix
Jaka gleba jest polecana dla kalarepy? Sadzenie
Kalarepa nie jest bardzo wymagająca, jeśli chodzi o glebę, jednak aby wypuściła odpowiedni pęd, należy zadbać o kilka drobnych spraw. Przede wszystkim nie lubi niskich temperatur. Jeśli dojdzie do przymrozku, szybko możesz stracić plony. Dlatego odpowiednia temperatura do jej wysiewu to 12-18 ºC. Idealna gleba powinna mieć PH wynoszące ok. 6-6,5. Jeśli jest zbyt kwasowe bądź zasadowe możesz użyć specjalnego nawożenia, które je zmieni. Gleba powinna być przepuszczalna, o umiarkowanej wilgotności. Wtedy kalarepa najlepiej rośnie. Im bardziej żyzna ziemia, tym lepiej, jednak roślina poradzi sobie także na słabszym terenie.
Kalarepa – uprawa a szkodniki, które mogą w niej przeszkodzić
Kalarepa nie jest skomplikowana w uprawie, ale to nie znaczy, że nie mogą zająć się nią choroby i szkodniki! Najczęściej dochodzi do zniekształcenia główki kalarepki w wyniku chorób takich jak mączniak rzekomy i czerń krzyżowy. Ponadto musisz zadbać o to, aby roślina znajdowała się w odpowiedniej temperaturze, a gleba nie była zbyt zbita. Tylko wtedy siewki będą mogły w odpowiedni sposób rosnąć. Jeśli chodzi o szkodniki, które najczęściej występują w polskich ogrodach, to najgroźniejsze są dla niej ślimaki i mszyca kapuściana. Z tego powodu warto korzystać z oprysków, najlepiej jak najbardziej naturalnych.
Odmiany kalarepy, które warto wybrać
W sklepach znajdziesz wiele różnych odmian kalarepy. To warzywo o stosunkowo krótkim okresie wegetacji sprawdzi się w twoim ogrodzie niezależnie od odmiany, ale wybierając konkretny rodzaj, bez wątpienia poprawisz swoje wyniki w hodowli, np. stawiając na lepiej rozwinięte łodygi, czy zgrubienia. W Krajowym Rejestrze wyróżnia się odmiany kalarepy:
- alka – średnio duże zgrubienie, jest ciemnofioletowa i kulista;
- delikates Biała – zgrubienie jest lekko kuliste i bardzo smaczne, dobre do letniej uprawy;
- gabi – odmiana wczesna, o żółtawym zabarwieniu;
- wiedeńska Biała – posiada małe zgrubienie, ale charakteryzuje się szczególnie dobrym smakiem.
Warunki uprawy kalarepy. Jak o nią zadbać?
Jak każda roślina, tak i kalarepa wymaga odrobiny troski, aby odpowiednio rosła. Jeśli zależy ci na tym, by uzyskać wczesny zbiór, należy ją posadzić ok. 20 lutego-31 marca, a późny 1-30 czerwca. Jeśli jednak chcesz ją sadzić w kwietniu lub wcześniej musisz koniecznie skorzystać ze szklarni bądź tunelu foliowego, ponieważ to warzywo rośnie w temperaturze nieco wyższej, niż ta, która zazwyczaj pojawia się w połowie kwietnia. Jeśli chcesz szybciej zobaczyć efekty swojej pracy, sadź rośliny wyłącznie z rozsady. Warto zwrócić uwagę na to, że sadzenie rośliny latem może być utrudnione z powodu upałów. System korzeniowy kalarepy nie radzi sobie z nimi najlepiej i należy wtedy odpowiednio ją nawadniać.
Uprawa kalarepy – czemu warto się za to zabrać?
Kalarepa to dwuletnia roślina, której zbiór następuje w drugim roku uprawy. Jej charakterystyczny wygląd sprawia, że można ją długo przechowywać, a delikatny miąższ świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw. Przy okazji kalarepa jest warzywem zdrowym i niskokalorycznym, której część jadalna zawiera wiele składników mineralnych. W 100 g można znaleźć zaledwie 29 kcal. Dla porównania, 100 g kremu typu Nutella to ok. 540 kcal! Według badań roślina ta działa przeciwko nowotworom, a także wspomaga wzrok.
Kalarepa to warzywo, które musisz posadzić!
Kalarepa jest warzywem, które po prostu musisz posadzić w swoim ogrodzie. Zajmowanie się nią nie zajmie ci wiele czasu, a nauczy cię wiele i będzie doskonałym rozpoczęciem przygody z uprawianiem swojego własnego ogródka warzywnego. Dobrze sprawdzi się nawet w doniczce na balkonie, jeśli nie posiadasz dostępu do innej przestrzeni. Ponadto rośliny z domowego ogródka są zdrowsze i smaczniejsze, a jedzenie ich to zdecydowanie większa satysfakcja, niż spożywanie tych zakupionych. To jednak nie wszystkie zalety. Takie bulwy świetnie sprawdzą się też jako prezent dla bliskich ci osób, które nie mają dostępu do ogrodu.
Jeśli więc tylko spełniasz podstawowe wymagania glebowe i jesteś gotów poświęcić trochę czasu na zakup lub produkcję rozsady, to wystarczy, że kupisz odrobinę nawozów organicznych, kilka podstawowych narzędzi do spulchniania gleby i gotowe! Możesz wiosną rozpocząć hodowlę tej smacznej i bardzo zdrowej rośliny.
Powiązane artykuły:
- Kalarepa – niedoceniane źródło witamin
- Uprawa mięty pieprzowej w doniczce i na dworze. Nawożenie rośliny i właściwości lecznicze
- Uprawa roszponki (Valerianella locusta) w ogrodzie i doniczce – siew, gleba, podlewanie, wartości odżywcze
- Aronia – sadzenie, cięcie, dojrzewanie, uprawa i pielęgnacja
- Uprawa winogrona w ogrodzie. Jak przygotować sadzonki, ciąć i sadzić winorośl