Cebula jest znana ze swojego silnego smaku. Jest jednym z najczęściej wykorzystywanych warzyw przez polskie gospodynie. Jakie ma wartości odżywcze? Dlaczego warto ją jeść? Wyjaśniamy!
Cebula jest przede wszystkim źródłem witaminy C. Można ją jeść surową, gotowaną i smażoną. Cebula wykorzystywana jest nie tylko w gotowaniu, ale i w leczeniu wielu schorzeń i dolegliwości dzieci, jak i dorosłych. Chcesz dowiedzieć się o właściwościach i odmianach tego wspaniałego warzywa? Zapraszamy do lektury naszego artykułu!
Cebula – podstawowe informacje
RODZAJ GLEBY: | żyzna, próchnicza, przepuszczalna |
ODCZYN GLEBY: | od lekko kwaśnego do obojętnego |
WILGOTNOŚĆ: | gleba lekko wilgotna |
STANOWISKO: | słoneczne |
KWITNIENIE: | IV, V |
Cebula jest ceniona za ostry smak i wszechstronność kulinarną. Choć jest często uważana za warzywo korzeniowe, w rzeczywistości rośnie ponad ziemią. Cebula należy do rodzaju Allium, do którego należą również czosnek, szczypiorek i pory.
Cebula – jakie ma wartości odżywcze?
Wartości odżywcze w 100 g:
KCAL: | 42 |
BIAŁKO: | 0,92 |
WĘGLOWODANY: | 10,11 |
CHOLESTEROL: | 0 |
SÓD: | 0,004 |
POTAS: | 0,144 |
Cebula jest doskonałym źródłem witaminy C, błonnika pokarmowego i innych ważnych składników odżywczych. Zawiera również związki, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Ponadto cebula jest niskokaloryczna i nie zawiera tłuszczu, co sprawia, że jest zdrowym dodatkiem do każdej diety. Surowa, gotowana lub kiszona cebula dodaje smaku i wartości odżywczych wielu potrawom.
Jak można przygotować cebulę?
Cebula jest uniwersalnym składnikiem, który można wykorzystać w wielu potrawach. Bez względu na to, czy chcesz dodać smaku zupie, czy sałatce, cebula pomoże ci wynieść każdy posiłek na wyższy poziom. Jeśli chodzi o przygotowywanie jej, należy pamiętać o kilku rzeczach. Po pierwsze, ważne jest, aby wybrać odpowiedni rodzaj cebuli do danego dania. Na przykład, jeśli szukasz słodszego smaku, możesz użyć czerwonej cebuli. Jeśli szukasz bardziej wytrawnego smaku, lepszym wyborem będzie cebula biała lub żółta.
Po wybraniu cebuli następnym krokiem jest obranie jej ze skórki. Aby to zrobić, należy odciąć górną część warzywa, a następnie przekroić go na pół. Następnie za pomocą ostrego noża zdejmij skórkę. Po usunięciu skórki można przystąpić do siekania lub krojenia cebuli na plasterki, zależnie od potrzeb. Przy odrobinie wprawy w krótkim czasie staniesz się ekspertem w przygotowywaniu cebuli!
Cebula – najpopularniejsze odmiany
Istnieje wiele różnych rodzajów cebuli, a każdy z nich ma swój odrębny smak i przeznaczenie. Najpopularniejsze odmiany to cebula biała, którą często stosuje się w sałatkach i salsach ze względu na jej rześki, pikantny smak; cebula czerwona, która jest łagodniejsza i słodsza od białej, dzięki czemu idealnie nadaje się do kanapek i burgerów; oraz cebula żółta, która jest uniwersalna i dobrze sprawdza się w wielu potrawach.
Inne, mniej popularne odmiany to cebula słodka taka jak vidalia lub walla walla oraz cebula zielona, znana również jako szalotka. Bez względu na to, jaki rodzaj cebuli wybierzesz, wszystkie dodadzą głębi smaku każdemu daniu!
Skąd pochodzi cebula?
Cebula to popularne warzywo korzeniowe, które jest używane w kuchni na całym świecie. Choć jej nazwa może sugerować inaczej, cebula należy do rodziny liliowatych. Uważa się, że cebula pochodzi z Azji Środkowej i jest uprawiana od tysięcy lat. Obecnie uprawia się ją na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy.
Kiedy sadzić cebulę?
Aby uzyskać najlepsze rezultaty, cebulę należy wysiewać z nasion lub sadzonek, a nie z zestawów. Cebulę można sadzić, gdy tylko ziemia da się uprawiać na wiosnę, ale najlepiej poczekać, aż pogoda nieco się ociepli. Wczesne posadzenie cebuli zapewni jej dłuższy okres wegetacji, dzięki czemu warzywa będą większe. Jeśli mieszkasz na obszarze o krótkim okresie wegetacji, możesz wysadzić cebulę do gruntu na około sześć tygodni przed przewidywaną datą ostatnich przymrozków. Sadzonki należy przesadzić do ogrodu, gdy osiągną wysokość około 10 cm i rozstawić je w odległości około 20 cm od siebie.
Utrzymuj glebę wilgotną, ale nie mokrą, i nawoź ją co kilka tygodni zrównoważonym nawozem. Cebule są gotowe do zbioru, gdy ich wierzchołki zaczynają żółknąć i opadać. Cebule należy wyrwać i pozostawić na tydzień lub dwa w nasłonecznionym miejscu. Następnie trzeba ją przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Cebula jest pospolitym warzywem w naszym kraju. Stanowi istną kopalnię składników odżywczych. Jest uniwersalnym i aromatycznym dodatkiem do wielu potraw, a do tego stosunkowo łatwa w uprawie. To wartościowe warzywo wykorzystuje się nie tylko w gotowaniu, ale również w leczeniu wielu schorzeń i dolegliwości dzieci, jak i dorosłych.
Powiązane artykuły:
- Uprawa cebuli — o czym należy pamiętać, by efekty były satysfakcjonujące
- Szalotka – dlaczego warto ją spożywać?
- Cebula zimowa. Polecane odmiany, wymagania i uprawa cebuli ozimej
- Brukiew – co warto wiedzieć o tym warzywie?
- Chrzan – co warto wiedzieć o tym warzywie?