Seler jest warzywem o sporych wymaganiach glebowych i pokarmowych. Uprawia się go ze względu na cenne jadalne korzenie spichrzowe. Seler zawiera duże ilości witamin A, C, witaminy z grupy B, PP i E. Sprawdź, jak uprawiać to zdrowe warzywo.
Uprawę selera korzeniowego można prowadzić zarówno w gruncie, jak i pod osłonami. Wyróżniają go wysokie potrzeby wodne i wrażliwość na niedobór niektórych mikroelementów. To niskokaloryczne i wszechstronne warzywa, bogate w składniki pokarmowe i związki mineralne. Od dawna są obecne w naszej diecie, nic więc dziwnego, że są to chętnie uprawiane rośliny, nawet pomimo ich dużych wymagań.
Uprawa selera korzeniowego w gruncie i pod osłonami, nawożenie
Optymalne pH gleby to 6,5-7,5. Ziemia powinna być żyzna i bogata w próchnicę. Podłoże w doniczce, w której hoduje się siewki, również powinno być dobrej jakości. W nawożeniu selera niezwykle ważne jest dostarczenie mu istotnych mikroskładników. Są nimi przede wszystkim bor i molibden. Niedobory objawiają się przebarwieniami na korzeniach i liściach. Najlepszy nawóz to odżywka wieloskładnikowa wzbogacona o mikroelementy i azot. Można też stosować kompost. Ziemię między rzędami selerów należy spulchniać, aby nieco rozluźnić jej strukturę. Uprawę trzeba odchwaszczać zwłaszcza na początku wzrostu roślin, aby chwasty nie zagłuszyły sadzonek selera.
Seler korzeniowy i seler naciowy – warzywa w twoim ogrodzie i tunelu
Seler korzeniowy i seler naciowy są odmianami botanicznymi selera zwyczajnego. Oba rodzaje warzywa są bogate w składniki mineralne i są niezwykle ważne w codziennej diecie. Znajdują się w nich m.in. olejki eteryczne, kwas foliowy, witaminy A, C, E, potas, fosfor, żelazo i wapń. W uprawie mają zbliżone wymagania. W początkowym okresie wzrostu seler najlepiej rośnie pod osłonami, np. w tunelu foliowym. Seler naciowy dodatkowo wymaga zabiegu bielenia, czyli okrywania ciemną włókniną lub folią. Ma to na celu uzyskanie lepszego smaku łodyg.
Siew, sadzenie i zbiory roślin korzeniowych, w tym selera
W szklarni te rośliny uprawia się z rozsady. Jeśli zdecydujesz się na samodzielną produkcję rozsady selera, wysiewy trzeba zacząć wcześnie, już od połowy lutego. Niewielkie nasiona selera trzeba przykryć piaskiem lub delikatnie je docisnąć do powierzchni gleby. W sprzedaży znajdują się nasiona zabezpieczone przeciwko niektórym chorobom grzybowym.
Po wykiełkowaniu warto obniżyć temperaturę do 15-18 stopni Celsjusza. Podczas produkcji rozsady ważne jest jej wietrzenie i nawadnianie odstaną wodą. W przeciwnym razie mogą pojawić się pędy kwiatostanowe.
Sadzonki osiągają dojrzałość, gdy wytworzą 2-3 liście. Optymalna rozstawa do pikowania to 5 cm x 5 cm. Gdy rozsada wytworzy kolejne liście właściwe, można je sadzić do gruntu na docelowe miejsce w rozstawie 30 cm x 40 cm, jednak nie wcześniej, niż w drugiej połowie maja. Przy sadzeniu zwróć uwagę na to, aby korzenie młodych roślin miały wystarczająco dużo przestrzeni. Nie powinny być zawinięte.
Początek zbiorów przypada na koniec lata i trwa aż do nastania przymrozków. Korzenie boczne należy odciąć, natomiast liście selera korzeniowego oraz jego łodygi nadają się do spożycia i zawierają więcej składników mineralnych, niż korzeń. Wykazują dobroczynne działanie na układ pokarmowy i krwionośny.
Popularne choroby i szkodniki selera w ogrodzie
Choroby przejawiają się występowaniem przebarwień i plam, czasami nawet powstawaniem pustych przestrzeni lub gniciem korzeni. Często występujące na plantacji selerów choroby to septorioza i chwościk selera. Obie atakują zarówno seler korzeniowy, jak i liściowy.
Z popularnych szkodników warto zwrócić uwagę na połyśnicę marchwiankę i liściolubkę selerową. Oznak żerowania szukaj na korzeniach i dolnych liściach. Aby się przed nimi uchronić, warto stosować zmianowanie i monitorować obecność szkodników za pomocą żółtych tablic lepowych. Dobrym przedplonem są ogórki, pomidory, groch lub fasola.
Odmiany selera polecane do uprawy hobbystycznej
Gdy szukasz odmian warzyw korzeniowych do ogrodowego warzywnika, zwróć uwagę na te, które charakteryzują się odpornością na choroby, dobrym plonem i smakiem. Popularne odmiany selera korzeniowego to ‘Edward’, ‘Zagłoba’ i ‘Gol’. Korzenie boczne wyrastają w dolnej części zgrubienia, co ułatwia późniejszą obróbkę warzywa.
Uprawa selera może wydawać się trudnym zadaniem z uwagi na ich wysokie wymagania pokarmowe. Podejmij to wyzwanie i zainwestuj w rozsadę, ponieważ warto uprawiać warzywa korzeniowe.
Powiązane artykuły:
- Uprawa selera naciowego (Apium graveolens) – sadzenie i szkodniki grożące warzywu
- Seler – warzywo, które warto spożywać
- Choroby selera korzeniowego i naciowego. Poznaj choroby i szkodniki, by chronić przed nimi uprawy
- Uprawa pomidorów w szklarni przydomowej i tunelach foliowych – sadzenie, wymagania i zbiory
- Amatorska uprawa warzyw – jak uprawiać warzywa na działce i w ogródku warzywnym? Prowadzenie uprawy w szklarni i w skrzyniach