Close Menu
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Uprawa

    Uprawa selera korzeniowego – jak uprawiać selera w ogrodzie lub tunelu foliowym

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski8 lutego, 2022Brak komentarzy4 Mins Read
    uprawa selera

    Seler jest warzywem o sporych wymaganiach glebowych i pokarmowych. Uprawia się go ze względu na cenne jadalne korzenie spichrzowe. Seler zawiera duże ilości witamin A, C, witaminy z grupy B, PP i E. Sprawdź, jak uprawiać to zdrowe warzywo.

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Uprawa selera korzeniowego w gruncie i pod osłonami, nawożenie
    2 Seler korzeniowy i seler naciowy – warzywa w twoim ogrodzie i tunelu
    3 Siew, sadzenie i zbiory roślin korzeniowych, w tym selera
    4 Popularne choroby i szkodniki selera w ogrodzie
    5 Odmiany selera polecane do uprawy hobbystycznej

    Uprawę selera korzeniowego można prowadzić zarówno w gruncie, jak i pod osłonami. Wyróżniają go wysokie potrzeby wodne i wrażliwość na niedobór niektórych mikroelementów. To niskokaloryczne i wszechstronne warzywa, bogate w składniki pokarmowe i związki mineralne. Od dawna są obecne w naszej diecie, nic więc dziwnego, że są to chętnie uprawiane rośliny, nawet pomimo ich dużych wymagań.

    Uprawa selera korzeniowego w gruncie i pod osłonami, nawożenie

    uprawa selera badanie pH

    Optymalne pH gleby to 6,5-7,5. Ziemia powinna być żyzna i bogata w próchnicę. Podłoże w doniczce, w której hoduje się siewki, również powinno być dobrej jakości. W nawożeniu selera niezwykle ważne jest dostarczenie mu istotnych mikroskładników. Są nimi przede wszystkim bor i molibden. Niedobory objawiają się przebarwieniami na korzeniach i liściach. Najlepszy nawóz to odżywka wieloskładnikowa wzbogacona o mikroelementy i azot. Można też stosować kompost. Ziemię między rzędami selerów należy spulchniać, aby nieco rozluźnić jej strukturę. Uprawę trzeba odchwaszczać zwłaszcza na początku wzrostu roślin, aby chwasty nie zagłuszyły sadzonek selera.

    Seler korzeniowy i seler naciowy – warzywa w twoim ogrodzie i tunelu

    uprawa selera zasadzony seler

    Seler korzeniowy i seler naciowy są odmianami botanicznymi selera zwyczajnego. Oba rodzaje warzywa są bogate w składniki mineralne i są niezwykle ważne w codziennej diecie. Znajdują się w nich m.in. olejki eteryczne, kwas foliowy, witaminy A, C, E, potas, fosfor, żelazo i wapń. W uprawie mają zbliżone wymagania. W początkowym okresie wzrostu seler najlepiej rośnie pod osłonami, np. w tunelu foliowym. Seler naciowy dodatkowo wymaga zabiegu bielenia, czyli okrywania ciemną włókniną lub folią. Ma to na celu uzyskanie lepszego smaku łodyg.

    Zobacz też:
    Rolnictwo ekologiczne i zrównoważone – co łączy i dzieli oba systemy?

    Siew, sadzenie i zbiory roślin korzeniowych, w tym selera

    uprawa selera pole

    W szklarni te rośliny uprawia się z rozsady. Jeśli zdecydujesz się na samodzielną produkcję rozsady selera, wysiewy trzeba zacząć wcześnie, już od połowy lutego. Niewielkie nasiona selera trzeba przykryć piaskiem lub delikatnie je docisnąć do powierzchni gleby. W sprzedaży znajdują się nasiona zabezpieczone przeciwko niektórym chorobom grzybowym.

    Po wykiełkowaniu warto obniżyć temperaturę do 15-18 stopni Celsjusza. Podczas produkcji rozsady ważne jest jej wietrzenie i nawadnianie odstaną wodą. W przeciwnym razie mogą pojawić się pędy kwiatostanowe.

    Sadzonki osiągają dojrzałość, gdy wytworzą 2-3 liście. Optymalna rozstawa do pikowania to 5 cm x 5 cm. Gdy rozsada wytworzy kolejne liście właściwe, można je sadzić do gruntu na docelowe miejsce w rozstawie 30 cm x 40 cm, jednak nie wcześniej, niż w drugiej połowie maja. Przy sadzeniu zwróć uwagę na to, aby korzenie młodych roślin miały wystarczająco dużo przestrzeni. Nie powinny być zawinięte.

    Początek zbiorów przypada na koniec lata i trwa aż do nastania przymrozków. Korzenie boczne należy odciąć, natomiast liście selera korzeniowego oraz jego łodygi nadają się do spożycia i zawierają więcej składników mineralnych, niż korzeń. Wykazują dobroczynne działanie na układ pokarmowy i krwionośny.

    Popularne choroby i szkodniki selera w ogrodzie

    uprawa selera szkodnik

    Choroby przejawiają się występowaniem przebarwień i plam, czasami nawet powstawaniem pustych przestrzeni lub gniciem korzeni. Często występujące na plantacji selerów choroby to septorioza i chwościk selera. Obie atakują zarówno seler korzeniowy, jak i liściowy.

    Z popularnych szkodników warto zwrócić uwagę na połyśnicę marchwiankę i liściolubkę selerową. Oznak żerowania szukaj na korzeniach i dolnych liściach. Aby się przed nimi uchronić, warto stosować zmianowanie i monitorować obecność szkodników za pomocą żółtych tablic lepowych. Dobrym przedplonem są ogórki, pomidory, groch lub fasola.

    Zobacz też:
    Uprawa roli a susza – jak rolnik może uchronić się przed utratą plonów?

    Odmiany selera polecane do uprawy hobbystycznej

    uprawa selera łodygi

    Gdy szukasz odmian warzyw korzeniowych do ogrodowego warzywnika, zwróć uwagę na te, które charakteryzują się odpornością na choroby, dobrym plonem i smakiem. Popularne odmiany selera korzeniowego to ‘Edward’, ‘Zagłoba’ i ‘Gol’. Korzenie boczne wyrastają w dolnej części zgrubienia, co ułatwia późniejszą obróbkę warzywa.

    Uprawa selera może wydawać się trudnym zadaniem z uwagi na ich wysokie wymagania pokarmowe. Podejmij to wyzwanie i zainwestuj w rozsadę, ponieważ warto uprawiać warzywa korzeniowe.

    Archiwum: luty 2022
    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Website

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Uprawa szałwii lekarskiej (Salvia officinalis) w ogrodzie. Właściwości lecznicze i uprawa rośliny w doniczce

    Ile rośnie choinka? Wskazówki do założenia plantacji

    Wapnowanie gleby wiosną. Dlaczego warto odkwaszać glebę i jak należy to zrobić?

    Dokarmianie dolistne zbóż wiosną. Jak przeprowadzić?

    Poplon na wiosnę. Co można wysiewać jako wczesny nawóz zielony?

    Dopłaty bezpośrednie 2025 – terminy składania wniosków przez rolników oraz zasady ich przyjmowania

    Susza 2025 – jak wygląda w Polsce? Czy rolnicy mają się czego obawiać? Jakie rośliny są na nią najbardziej narażone?

    Jakie dopłaty dla rolników możesz uzyskać w 2025 roku?

    Zwrot za materiał siewny 2025 – ile wynosi? Jakie są szanse na wzrost stawki zwrotu?

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.