Popularne warzywa najczęściej kupowane są na targu lub w sklepie. Jednak warto spróbować je uprawiać w ogrodzie. Kalafiory z własnego ogródka to propozycja dla ogrodników-amatorów. Poznaj wymagania tego gatunku i rozpocznij uprawę.
Krzyżowe to smaczne i wartościowe warzywa, pełne substancji odżywczych. Jadalną częścią kalafiora są tzw. róże, czyli nierozwinięte pąki kwiatowe wraz z szypułkami. Dostarczają organizmowi minerałów, m.in. azotu, siarki, fosforu, potasu, wapnia i witaminy C. Ponadto, są niskokaloryczne. Niektóre warzywa mają fantazyjne kształty i kolory róż, jak np. odmiana kalafiora 'Romanesco’.
Uprawa kalafiora w ogrodzie – stanowisko i wymagania
Kalafior jest warzywem, które najlepiej rośnie na stanowisku słonecznym i osłoniętym od wiatru. Ma on duże wymagania glebowe. Dobrze rośnie w glebie żyznej, bogatej w próchnicę. Lubi miejsca zasobne w wapń. Ze względu na płytki system korzeniowy kalafiora, poleca się podłoże wilgotne, dobrze zatrzymujące wodę.
Kalafior ma wysokie wymagania co do składników pokarmowych i wilgotności. Podłoże powinno mieć odczyn lekko zasadowy lub obojętny (optymalne pH mieści się w przedziale 6,0 -7,0). Kalafiory nie udają się na glebach kwaśnych.
Wysiew kalafiora i rozsada – jak uprawiać warzywa kapustne?
Uprawa kalafiora z rozsady to popularny sposób na rozpoczęcie hodowli w przydomowym ogrodzie warzywnym. Rok przed planowanym siewem warto nawozić ziemię obornikiem lub kompostem. W okresie wegetacji, a szczególnie podczas wschodów i wkrótce po założeniu plantacji, na grządkach trzeba usuwać chwasty. Istotne jest także regularne nawadnianie uprawy.
Produkcja rozsady, terminy siania
Kalafiory najczęściej uprawia się z rozsady. Można ją kupić gotową lub samodzielnie ją przygotować. Nasiona odmian wczesnych kalafiora wysiewa się do skrzynek w połowie lutego. Należy im zapewnić wystarczającą wilgotność. Termin siewu odmian średnich to marzec, a odmiany późne powinny zostać wysiane w czerwcu na rozsadniku.
Gotowa rozsada – terminy i sposób sadzenia
Jeśli zdecydujesz się na zakup gotowej rozsady kalafiora, terminy sadzenia do gruntu to odpowiednio: połowa kwietnia dla odmian wczesnych, maj dla odmian średnich oraz lipiec dla późnych. Najlepiej udają się kalafiory średnie i późne. Przy sadzeniu rozsady należy uważać, aby nie uszkodzić delikatnych korzeni. Zachowanie dobrej kondycji korzeni sprzyja wykształcaniu części jadalnych kalafiora na skróconym pędzie.
Jak uzyskać białe główki warzyw?
W okresie zawiązywania róż warto wyłamać kilka liści i okrywać je, aby dojrzewające warzywa miały biały kolor. Kiedy są gotowe do zbioru, trzeba wyciąć je wraz z liśćmi. Zbiory całego plonu należy zakończyć przed wystąpieniem przymrozków. Zebrane kalafiory mogą być przechowywane w chłodnym i niezbyt wilgotnym miejscu.
Znaczenie nawożenia w uprawie kalafiora
W uprawie amatorskiej poleca się nawozy naturalne. Kalafiory bardzo dobrze na nie reagują. Z uwagi na duże wymagania pokarmowe kalafiora, warto już przed wysadzeniem zastosować dawkę nawozów NPK. Później, w czasie dorastania róż, można dokarmiać dolistnie rośliny specjalnymi odżywkami przystosowanymi do takiego sposobu podania. Istotne jest uzupełnianie boru, ponieważ niedobory tego pierwiastka powodują brązowienie i pękanie kalafiorów.
Choroby i szkodniki – jak ochronić róże kalafiora przed uszkodzeniami?
Aby uchronić kalafiory przed popularnymi szkodnikami i chorobami, warto pamiętać o tym, by nie sadzić ich w miejscu, gdzie w poprzednim sezonie rosły rośliny z rodziny kapustowatych. Dzięki temu można uniknąć popularnych chorób grzybowych, m.in. kiły kapusty, mączniaka rzekomego, zgnilizny twardzikowej, szarej pleśni i rdzy krzyżowych. Wśród organizmów zagrażających uprawie należy wymienić bielinka rzepnika, bielinka kapustnika, mszycę brzoskwiniową, kapuścianą oraz piętnówkę kapuśnicę.
Zastosowanie i wartości odżywcze kalafiora i brokułu
Róże kalafiora i brokułu zawierają duże ilości błonnika, witaminy C, a także witaminę K, B6 oraz kwas foliowy. Jest w nich też tiamina, ryboflawina, niacyna, żelazo, potas, fosfor oraz mangan. W kuchni wykorzystuje się zarówno zwarte różyczki, jak i jego łodygę oraz młode liście kalafiora. Warzywo to można spożywać na surowo, po ugotowaniu, smażeniu i pieczeniu. Nadaje się na jarzynkę do obiadu, jako składnik sałatki, puree, na zupę lub jako przekąska.
Spróbuj samodzielnie przygotować rozsadę lub skorzystaj z gotowej. Pamiętaj o nawadnianiu (kalafior ma duże zapotrzebowanie na wodę). Odpowiednio pielęgnowane kalafiory wykształcą smaczne i zdrowe róże, które urozmaicą twoją dietę.
Powiązane artykuły:
- Kalafior – co skrywa to popularne warzywo?
- Uprawa kapusty głowiastej, brukselki i kalafiora. Jak stworzyć rozsadę kapusty i jak uprawiać te warzywa?
- Amatorska uprawa warzyw – jak uprawiać warzywa na działce i w ogródku warzywnym? Prowadzenie uprawy w szklarni i w skrzyniach
- Uprawa selera korzeniowego – jak uprawiać selera w ogrodzie lub tunelu foliowym
- Uprawa kapusty pekińskiej – jak uprawiać to warzywo i kiedy rozpocząć siew, polecane odmiany do uprawy