Uprawa chmielu wcale nie jest trudna. Ta roślina wypuszcza ładnie wyglądające pnącze i nie ma dużych wymagań glebowych. Jak rozpocząć jego uprawę we własnym ogrodzie? Sprawdź to!
Uprawa chmielu w ogrodzie jest jak najbardziej możliwa. Ta roślina nadaje się zaś nie tylko na piwo. Nim jednak ją posadzisz, warto dowiedzieć się, jak ją uprawiać. Dzięki temu będziesz mógł uzyskać najlepszy plon, a już samo sadzenie tej rośliny będzie po prostu znacznie łatwiejsze. Dowiedz się, czy chmiel wymaga zasadowego, czy kwasowego podłoża, a także jaka jest różnica między roślinami żeńskimi a kwiatami męskimi. W ten sposób będziesz mógł dobrze rozplanować całą hodowlę.
Chmiel (Humulus lupulus) w ogrodzie. Co to za roślina?
Chmiel zwyczajny pochodzi z rodziny konopiowatych. Rosną dziko w południowej części Europy oraz na Bliskim Wschodzie, a także w Ameryce Północnej. Jego owoce są kuliste i mają ok. 2 mm średnicy. Często mówi się na nie szyszki chmielu, dlatego że swoim wyglądem przypominają właśnie je. Każda roślina jest męska lub żeńska, co można rozpoznać o wyglądzie kwiatów. Dlatego, aby uprawa w ogrodzie dobrze się rozwijała, najlepiej posadzić obok siebie co najmniej dwa egzemplarze. Pnącza chmielu w stanie dzikim osiągają wysokość do 6 m. To roślina wieloletnia i dwupienna.
Uprawa chmielu w ogrodzie – od tego zacznij
Aby uprawiać chmiel w ogrodzie warto zacząć od wybrania odpowiedniego stanowiska. Pędy górne bardzo lubią nasłonecznione miejsca, zaś dolne preferują osłonięcie od pełnego naświetlenia. Dzięki temu kwiatostan będzie się odpowiednio rozwijał. To sprawia, że wymagania i uprawa tej rośliny może początkowo stanowić drobny problem. Aby posadzić ją w ogrodzie, należy postawić na ukorzenione już sadzonki, ponieważ to po prostu znacznie ułatwi ci pracę. Należy zająć się tym go wiosną, lub jesienią, unikając okresu letniego.
Jak uprawiać chmiel w Polsce? Gleba
W polskich warunkach chmiel zazwyczaj jest hodowany jako roślina jednoroczna, ponieważ nie najlepiej radzi sobie z mrozami. Gleba powinna być wilgotna, a ponadto młode pędy powinny być osłonięte od wiatru. Najlepiej sprawdzi się ziemia żyzna, najlepiej próchnicza, ponieważ pod tym względem jest to dość wymagająca roślina, szczególnie w czasie wzrostu. Ph gleby powinno być neutralne, lub nieco zasadowe. Jeśli jest zbyt kwasowe, można je wyrównać poprzez zastosowanie wapienia. Chmiel będzie miał piękne, zielone liście, jeśli przez ok. 10-15 dni z rzędu zastosujesz wieloskładnikowy nawóz.
Produkcja chmielu – do czego się przyda?
Oczywistym wydaje się fakt, że tę roślinę wykorzystuje się do produkcji piwa. Ale to przecież nie wszystkie jej zastosowania! Hodowla chmielu w Europie jest wykorzystywana także do celów kulinarnych. Młodziutkie, białe pędy wykorzystuje się do jedzenia. Sparzone liście można zaś spożywać z sosem śmietanowym, a szyszki chmielowe doskonale sprawdzają się jako dodatek do zup, serów czy sałatek. To wszystko sprawia, że roślina ta jest nie tylko doskonałą ozdobą, ale również jest niezwykle cenna w kuchni, dlatego po prostu warto ją zacząć hodować.
Jakie właściwości zdrowotne ma chmiel?
Chmiel wykazuje mocne właściwości antyoksydacyjne. Jego szyszki są czterokrotnie skuteczniejsze, niż witamina C! Stosowanie tej rośliny pomaga w zapobieganiu próchnicy, a także może pomóc w trakcie leczenia choroby Alzheimera. Pędy mogą także pomóc zminimalizować objawy menopauzy, działają odkażająco, przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Dlatego można je traktować jako zioło lecznicze, jednak pamiętaj, aby wszystkie problemy zdrowotne w pierwszej kolejności konsultować ze swoim lekarzem. To on powinien być twoim przewodnikiem w leczeniu!
Jak zrobić piwo z chmielu zwyczajnego?
Domowe piwo można stworzyć, korzystając z prostych składników, dostępnych bez większego problemu. Poza wysuszonymi szyszkami chmielu przydadzą się także drożdże, jagody jałowca, woda i cukier. Całość należy poddać fermentacji. Ważne jest to, że piwo z każdym dniem po jego zrobieniu będzie stawało się coraz mocniejsze. Nie jest to więc wcale trudne i jeśli interesujesz się alkoholami, warto samodzielnie spróbować je stworzyć.
Chmiel to jednak znacznie więcej zastosowań, niż samo tworzenie alkoholu. Z tego powodu warto posadzić go w swoim ogrodzie. Rośliny chmielu na pewno będą miłe dla oka i pozwolą ci na wiele eksperymentów w kuchni. Nie zapominaj jednak o tym, że najlepszy plon zawsze uzyskasz, jeśli będziesz stosował odpowiednie nawożenie, a sama roślina będzie zabezpieczona przed szkodnikami. W ten sposób będzie mogła wypuszczać nowe pędy, które wykorzystasz w kuchni. Jeśli więc masz tylko odpowiednie miejsce, nie wahaj się i posadź chmiel już najbliższej wiosny. To na pewno da ci wiele satysfakcji!
Powiązane artykuły:
- Uprawa winogrona w ogrodzie. Jak przygotować sadzonki, ciąć i sadzić winorośl
- Aronia – sadzenie, cięcie, dojrzewanie, uprawa i pielęgnacja
- Uprawa Jagody Kamczackiej – jak przycinać, sadzić i nawozić krzew owocowy
- Uprawa roszponki (Valerianella locusta) w ogrodzie i doniczce – siew, gleba, podlewanie, wartości odżywcze
- Uprawa chrzanu pospolitego, opieka nad sadzonkami i jego zastosowanie w kuchni