16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności. Jego cel to wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem na świecie. W tym dniu w Polsce organizowane są liczne wydarzenia o charakterze edukacyjnym. Jeśli jesteś ciekawy, od kiedy organizowane są obchody Światowego Dnia Żywności? Jaka przyświeca im idea? To czytaj dalej.
Wbrew powszechnej opinii problem głodu nie jest kwestią rosnącej populacji, licznych konfliktom zbrojnym, czy też kurczących się zasobom środowiska naturalnego. Co więcej nie jest także kwestia tego, że żywności jest mniej, ponieważ produkuje się ją na dostatecznie wysokim poziomie, aby zaspokoić potrzeby wszystkich ludzi. W czym zatem tkwi problem? Obecnie uważa się, że głód wynika przede wszystkim z braku dostępności do pożywienia, kłopotami z jego dystrybucją, a także ubóstwem znacznej części społeczeństwa.
Światowy Dzień Żywności — historia
Światowy Dzień Żywności po raz pierwszy był obchodzony w 1979 roku. Ustanowiła go Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Zgodnie z danymi statystycznymi problem głodu i niedożywienia dotyczy ok. 900 mln światowej populacji. Celem wydarzenia jest pogłębianie świadomości opinii publicznej, a także walka z ubóstwem. Temat ten jest cyklicznie poruszany na edukacyjnych warsztatach, pogadankach, a także eventach kulinarnych.
Problem głodu na świecie
Największy odsetek ludności niedożywionych mieszka na terenie Afryki i Azji. Jest to związane z dodatnią waloryzacją finansową dla produktów pochodzących zarówno z Europy, jak i Ameryki. Efektem tego jest bardzo wysoki koszt lokalnych produktów w porównaniu z żywnością importowaną. W związku tym przeciętny mieszkaniec Nairobi znacznie taniej kupi np. mleko w proszku amerykańskiego koncernu spożywczego, niż pochodzące od zwierząt, z ekologicznej hodowli swojego sąsiada. Nie trudno się zatem domyślić, że taka sytuacja znacznie utrudnia rozwój rolnictwa na terenach uboższych. Warto także dodać, że do problemu głodu przyczynia się także polityka np. ustawy nakładające limity na produkty przeznaczone na eksport.
Światowy Dzień Żywności jest dobrym pretekstem do edukacji dzieci na wszystkich szczeblach edukacji. Warto dyskutować na temat globalnych problemów żywnościowych razem z najmłodszymi, przedstawiając im materiały dydaktyczne w postaci filmów, czy też reportaży. Na szczęście, głównie dzięki mediom (w tym także społecznościowym) rośnie świadomość opinii publicznej na temat niedożywienia i głodu. Uczymy się ograniczać marnowanie jedzenia, wybierać produkty spożywcze bardziej świadomie i wspierać lokalne biznesy.
Powiązane artykuły:
- Zboże z Ukrainy – czy jego transport odbywa się przez Polskę? Jak obecna sytuacja wpływa na ceny?
- Inspekcje przemysłowe – zakres działań
- Mrówki w szklarni – przyjaciel i wróg przydomowej uprawy
- Jaki nawóz pod ogórki gruntowe wybrać?
- Giełda MATIF – rzepak i jego zmieniająca się na przestrzeni miesięcy cena. Jakie są prognozy?