Najpopularniejsze artykuły

    Zasiłek chorobowy KRUS po 180 dniach. Co można zrobić po upływie tego czasu? Przedłużająca się niezdolność do pracy

    30 czerwca, 2022

    Seradela – siew, zbiór i uprawa seradeli na nasiona. Poznaj zalety tej niezwykłej rośliny!

    29 czerwca, 2022

    Trójpolówka przy uprawach – dlaczego warto ją wprowadzić?

    29 czerwca, 2022

    Herbicydy doglebowe i dolistne – oprysk na chwasty dwuliścienne. Jak zwalczyć uporczywe chwasty?

    29 czerwca, 2022

    Konie arabskie – opis znanych ras koni czystej krwi arabskiej. Poznaj tajniki hodowli!

    29 czerwca, 2022
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Agropedia»Uprawa»Patison – uprawa gatunków warzyw, które są odmianami botanicznymi dyni zwyczajnej Cucurbita pepo
    Uprawa

    Patison – uprawa gatunków warzyw, które są odmianami botanicznymi dyni zwyczajnej Cucurbita pepo

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski8 lutego, 2022Brak komentarzy4 minut czytania
    patison uprawa

    Patison wytwarzający białe spłaszczone owoce jest odmianą znanej wszystkim dyni. Jego części jadalne to całe owoce oraz kwiaty. Oryginalny kształt, niewielkie rozmiary i ciekawy smak powoduje, że patisony czasami trafiają na nasz stół. Sprawdź, jakie wymagania ma ten gatunek.

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Uprawa patisona – jak uprawiać to ciekawe warzywo?
    2 Jak uprawiać i podlewać rozsadę patisona?
    3 Kiedy rozpocząć sadzenie i jak przygotować glebę?
    4 Cechy wspólne odmian dyni zwyczajnej – owoce patisona ‘Disco’, cukinii, kabaczka
    5 Cucurbita pepo – owoce patisona i ich zastosowanie w kuchni

    Patisony czasami określane są jako Ufo. Nazywa się je tak ze względu na podobieństwo do statków kosmicznych. Dojrzałe patisony w kształcie dysku nadają się do marynowania, gotowania i pieczenia. Wyglądają niezwykle dekoracyjnie zarówno na stole jak i w kompozycjach w stylu martwej natury.

    Uprawa patisona – jak uprawiać to ciekawe warzywo?

    Preferowane stanowisko dla patisona to dobrze nasłonecznione i osłonięte miejsce. Omawiana roślina jest jednorocznym warzywem. W naszym klimacie zamiera pod wpływem mrozu. Patisony osiągają wysokość 50-70 cm. Ich pokrój jest krzaczasty, nieco płożący. Rozrastają się na boki w okaz o około 100 cm średnicy. Można je także prowadzić na podporach. W związku z tym trzeba im zapewnić wystarczająco dużo miejsca. Roślina wytwarza dwa rodzaje kwiatów: męskie oraz żeńskie. Żółte kwiaty żeńskie są jadalne.

    Siew wprost do gruntu można zacząć już po 15 maja. Nie należy jednak siać patisona później, niż do połowy czerwca. W przygotowanych dołkach umieszcza się po 2-3 nasiona i zagłębia je na 2-3 cm. Po wschodach trzeba pozostawić jedynie silniejsze siewki, a resztę usunąć. Drugim sposobem jest uprawa z rozsady.

    Jak uprawiać i podlewać rozsadę patisona?

    Patisony to odmiana botaniczna dyni zwyczajnej. Na rozsadę sieje się go w ostatniej dekadzie kwietnia. Podobnie, jak w przypadku siewu bezpośrednio do gruntu, należy usunąć słabsze egzemplarze. Do gruntu rozsadę można wysadzać pomiędzy drugą połową maja a 20 czerwca. Należy zwrócić uwagę na to, aby nie uszkodzić bryły korzeniowej, ponieważ ta odmiana dyni zwyczajnej ma szczególnie wrażliwy system korzeniowy. Umiarkowane i regularne podlewanie zapewni najlepsze efekty w produkcji rozsady, ponieważ roślina ma duże wymagania wodne. Natomiast w okresie tworzenia owoców pojawia się duże zapotrzebowanie na wodę.

    Zobacz też:
    Łubin (Lupinus) – uprawa sadzonek w ogrodzie i na działce. Charakterystyka i wymagania rośliny

    Kiedy rozpocząć sadzenie i jak przygotować glebę?

    Patisony lubią żyzną ziemię. Odpowiedni odczyn gleby jest lekko kwaśny lub obojętny (pH od 6 do 7). W sezonie poprzedzającym uprawę patisonów dobrze jest zastosować obornik lub kompost i dobrze wymieszać go z warstwą podłoża. Ziemię wokół sadzonek można pokryć ściółką ze słomy. Zapobiega ona rozwojowi chwastów, ogranicza parowanie i sprawia, że dojrzewające owoce nie leżą bezpośrednio na podłożu.

    Cechy wspólne odmian dyni zwyczajnej – owoce patisona ‘Disco’, cukinii, kabaczka

    Zarówno patisony, jak i inne odmiany botaniczne dyni zwyczajnej odznaczają się dużą różnorodnością. Kolor ich skórki może być m.in. kremowy (patison ‘Disco’), żółty, zielony, a także wielobarwny. Taką samą zmiennością charakteryzują się inne owoce z rodziny dyniowatych, jak poszczególne odmiany dyni, a także cukinie oraz kabaczki. Odmiany jadalne jak i ozdobne zaskakują feerią barw i różnorodnością kształtów owoców.

    Polecane w uprawie amatorskiej odmiany patisona to 'Gagat’ o zielonych owocach, 'Toscana’ odmiana o intensywnie żółtych owocach i 'Polo F1′ o owocach w kolorze kremowym.

    Patisony, podobnie jak inne warzywa z rodziny dyniowatych dobrze reagują na nawożenie nawozami naturalnymi. Możesz je zasilać przygotowaną uprzednio ekologiczną gnojówką z pokrzywy lub obornikiem. Z pozostałymi roślinami z tej rodziny patisony mają też wspólne choroby. Wśród nich najbardziej niebezpieczne są choroby grzybowe (szara pleśń, mączniak prawdziwy oraz rzekomy). W suchą pogodę patisony mogą być atakowane przez przędziorki.

    Cucurbita pepo – owoce patisona i ich zastosowanie w kuchni

    Owocowanie patisona zaczyna się w czerwcu i trwa aż do pierwszych przymrozków. Aby pobudzić roślinę do wytwarzania większej ilości kwiatów i owoców, można obrywać część zawiązanych owoców. Młode patisony nadają się do marynowania w słoikach i charakteryzują się delikatnym smakiem. Dobrze pasują do obiadu lub sałatki. Z kolei większe egzemplarze można faszerować, zapiekać, robić z nich placki. Dojrzałe owoce są jadalne w całości. Bez obawy można spożywać ich skórkę, miąższ oraz nasiona patisona. Kwiaty żeńskie nadają się do panierowania i smażenia.

    Zobacz też:
    Jak powinna wyglądać uprawa dyni w ogrodzie? Podajemy sprawdzone sposoby i porady

    Postaw na uprawę patisona. Jego smaczne i lekkostrawne owoce o ciekawym kształcie świetnie nadają się do marynowania i duszenia. Są pełne wartości odżywczych. Posadź patisony w swoim ogrodzie i przyrządź smakowity posiłek z ich udziałem.

    Powiązane artykuły:

    • Dynia Hokkaido Uchiki Kuri – uprawa dyni, wymagania, pielęgnacja roślin z rodziny dyniowatych
    • Świdośliwa – uprawa krzewu. Czym jest Amelanchier i jak dbać o tę roślinę?
    • Jak powinna wyglądać uprawa dyni w ogrodzie? Podajemy sprawdzone sposoby i porady
    • Choroby dyni – co warto wiedzieć na ten temat? Jak wygląda uprawa dyni? Najpopularniejsze choroby roślin dyniowatych
    • Uprawa pomidorów koktajlowych w gruncie i w doniczkach na balkonie – sadzenie i pielęgnacja pomidorków koktajlowych

    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Strona WWW

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Seradela – siew, zbiór i uprawa seradeli na nasiona. Poznaj zalety tej niezwykłej rośliny!

    Trójpolówka przy uprawach – dlaczego warto ją wprowadzić?

    Herbicydy doglebowe i dolistne – oprysk na chwasty dwuliścienne. Jak zwalczyć uporczywe chwasty?

    Żyto jare i ozime – jak wygląda uprawa i siew żyta jarego Bojko oraz innych odmian zboża?

    Żniwa – czas zbioru plonów. Kiedy zbierać różne rodzaje plonów?

    Mszyce jako popularne szkodniki roślin

    Pszenżyto jare — charakterystyka i uprawa

    Burak cukrowy – uprawa i pielęgnacja. Odmiany buraka i jego przeznaczenie

    Łubin (Lupinus) – uprawa sadzonek w ogrodzie i na działce. Charakterystyka i wymagania rośliny

    Skomentuj artykuł Cancel Reply

    Zobacz także

    Seradela – siew, zbiór i uprawa seradeli na nasiona. Poznaj zalety tej niezwykłej rośliny!

    29 czerwca, 2022

    Trójpolówka przy uprawach – dlaczego warto ją wprowadzić?

    29 czerwca, 2022

    Herbicydy doglebowe i dolistne – oprysk na chwasty dwuliścienne. Jak zwalczyć uporczywe chwasty?

    29 czerwca, 2022

    Żyto jare i ozime – jak wygląda uprawa i siew żyta jarego Bojko oraz innych odmian zboża?

    29 czerwca, 2022

    Żniwa – czas zbioru plonów. Kiedy zbierać różne rodzaje plonów?

    29 czerwca, 2022

    Mszyce jako popularne szkodniki roślin

    29 czerwca, 2022

    Pszenżyto jare — charakterystyka i uprawa

    29 czerwca, 2022

    Choroby pnia jabłoni oraz ich zwalczanie – dowiedz się jak wygląda kora drzew owocowych zaatakowanych przez zgorzel kory

    29 czerwca, 2022
    O serwisie
    O serwisie

    Twoje źródło wiedzy z branży rolniczej.

    Copyright © 2021 Contentation sp. z o.o.

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Wpisz powyżej i naciśnij Enter aby wyszukać. Naciśnij Esc, aby anulować.