Close Menu
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Owoce

    Morela – za co jest ceniona?

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski21 lipca, 2022Brak komentarzy3 Mins Read
    morela

    Morela to bardzo smaczny i aromatyczny owoc, który często wykorzystuje się do ciast, deserów i przetworów (marmolady, dżemy) i kompotów. Bardzo często też suszy się ten owoc, by potem móc go dodawać do płatków śniadaniowych. Jakie ma wartości odżywcze?

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Morela – podstawowe informacje
    2 Morela – wartości odżywcze
    3 Morela – najpopularniejsze odmiany
    4 Skąd pochodzi morela?
    5 Kiedy sadzić morele?
    6 Jakie są skutki uboczne spożywania nadmiernej ilości moreli?

     

    Czy morela jest zdrowa? Tak! Owoc ten stanowi cenne źródło witamin A, C, E oraz błonnika, węglowodanów i potasu. Oprócz tego jest źródłem beta-karotenu i zeaksantyny, które są silnymi przeciwutleniaczami pomagającymi zwalczać wolne rodniki w organizmie. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o tym owocu!

    Morela – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY:  żyzna, każda ogrodowa
    ODCZYN GLEBY:   lekko kwaśny, obojętny
    WILGOTNOŚĆ:    gleba wilgotna
    STANOWISKO:  słoneczne
    KWITNIENIE:    III, IV

    Morela – wartości odżywcze

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL: 48
    BIAŁKO: 1,4
    WĘGLOWODANY: 11,12
    CHOLESTEROL: 0
    SÓD: 0,001
    POTAS: 0,259

    Morela ma wysoką zawartość witamin i minerałów. Jest dobrym źródłem witamin A, C, E i K, potasu, błonnika i przeciwutleniaczy. Jest też bogata w fosfor i beta-karoten. Jej spożywanie dostarcza także ludzkiemu organizmowi wapnia, żelaza, magnezu i folianów.

    Dodatkowo jest doskonałym źródłem błonnika, który powinien stanowić ważny element codziennej diety. Jest on jednak niestety zaniedbywany przez większość osób. Warto pamiętać, że może on pomóc w zapobieganiu chorobom serca, cukrzycy, przyrostowi masy ciała i niektórym nowotworom.

    Morela – najpopularniejsze odmiany

    Wyróżnia się wiele różnych odmian moreli, jednak najbardziej znane z nich to early orange i somo. Early orange charakteryzuje się bardzo smacznymi owocami. Owocuje wcześnie, bo już w lipcu. Natomiast somo wyróżnia się bardzo wysokim plonowaniem. Co więcej, ta odmiana wyróżnia się wysoką odpornością na różnego rodzaju choroby grzybowe. Jej sadzonka jest idealna dla początkujących sadowników. Dodatkowo dojrzałe drzewo jest niewrażliwe na mrozy i choroby, a do tego rodzi smaczne owoce.

    Zobacz też:
    Melon – dlaczego jest tak bardzo ceniony?

    Skąd pochodzi morela?

    Morela zwyczajna (Prunus armeniaca) jest rośliną, która należy do rodziny różowatych. Pochodzi z Azji, a w naturze rośnie w Korei, Chinach i Kirgistanie. Owoc ten został sprowadzony do Europy w I wieku p.n.e. z Armenii (stąd łacińska nazwa moreli).

    Morele na skalę przemysłową uprawiane są w Iranie, Włoszech, Turcji, Algierii, Pakistanie, Hiszpanii, Maroku, Armenii, Syrii, Grecji i Uzbekistanie.

    Kiedy sadzić morele?

    Morele sadzi się jesienią lub wiosną. Najczęściej wybiera się termin wiosenny, ponieważ dzięki temu można uniknąć ryzyka przemarznięcia drzewek zimą. Jeśli morele wykopuje się ze szkółki jesienią, to sadzi się je wiosną po przechowaniu ich w okresie zimowym. W okres owocowania morele wchodzą w 4–5 roku od posadzenia.

    Jakie są skutki uboczne spożywania nadmiernej ilości moreli?

    Morele są bardzo cennym produktem w diecie człowieka, jednak ich spożywanie może się wiązać z pewnymi problemami zdrowotnymi. Są one przeciwwskazane w niektórych chorobach, np. cukrzycy –  ze względu na znaczną zawartość cukru. 

    Dodatkowo spożywanie niedojrzałych owoców moreli może spowodować rozstrój żołądka, zatrucie i zaburzenia funkcji trzustki. 

    Archiwum: lipiec 2022
    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

    Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

    Zobacz także

    Kokos – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Kiedy zbierać owoce dzikiej róży? Co można z nich zrobić? Sprawdź!

    Pigwa – przetwory. Sprawdzone przepisy na nalewkę, sok, dżem, konfiturę

    Odmiany jabłoni — przegląd

    Aronia – kiedy zbiory? Jak zrywać aronię i gdzie ją przechowywać?

    Lobo – jesienna odmiana jabłoni. Uprawa i charakterystyka jabłek loba

    Malina moroszka (rubus chamaemorus) – co warto o niej wiedzieć?

    Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

    Antonówka – uprawa tej popularnej odmiany jabłoni

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.