Morela to bardzo smaczny i aromatyczny owoc, który często wykorzystuje się do ciast, deserów i przetworów (marmolady, dżemy) i kompotów. Bardzo często też suszy się ten owoc, by potem móc go dodawać do płatków śniadaniowych. Jakie ma wartości odżywcze?
Czy morela jest zdrowa? Tak! Owoc ten stanowi cenne źródło witamin A, C, E oraz błonnika, węglowodanów i potasu. Oprócz tego jest źródłem beta-karotenu i zeaksantyny, które są silnymi przeciwutleniaczami pomagającymi zwalczać wolne rodniki w organizmie. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o tym owocu!
Morela – podstawowe informacje
RODZAJ GLEBY: | żyzna, każda ogrodowa |
ODCZYN GLEBY: | lekko kwaśny, obojętny |
WILGOTNOŚĆ: | gleba wilgotna |
STANOWISKO: | słoneczne |
KWITNIENIE: | III, IV |
Morela – wartości odżywcze
Wartości odżywcze w 100 g:
KCAL: | 48 |
BIAŁKO: | 1,4 |
WĘGLOWODANY: | 11,12 |
CHOLESTEROL: | 0 |
SÓD: | 0,001 |
POTAS: | 0,259 |
Morela ma wysoką zawartość witamin i minerałów. Jest dobrym źródłem witamin A, C, E i K, potasu, błonnika i przeciwutleniaczy. Jest też bogata w fosfor i beta-karoten. Jej spożywanie dostarcza także ludzkiemu organizmowi wapnia, żelaza, magnezu i folianów.
Dodatkowo jest doskonałym źródłem błonnika, który powinien stanowić ważny element codziennej diety. Jest on jednak niestety zaniedbywany przez większość osób. Warto pamiętać, że może on pomóc w zapobieganiu chorobom serca, cukrzycy, przyrostowi masy ciała i niektórym nowotworom.
Morela – najpopularniejsze odmiany
Wyróżnia się wiele różnych odmian moreli, jednak najbardziej znane z nich to early orange i somo. Early orange charakteryzuje się bardzo smacznymi owocami. Owocuje wcześnie, bo już w lipcu. Natomiast somo wyróżnia się bardzo wysokim plonowaniem. Co więcej, ta odmiana wyróżnia się wysoką odpornością na różnego rodzaju choroby grzybowe. Jej sadzonka jest idealna dla początkujących sadowników. Dodatkowo dojrzałe drzewo jest niewrażliwe na mrozy i choroby, a do tego rodzi smaczne owoce.
Skąd pochodzi morela?
Morela zwyczajna (Prunus armeniaca) jest rośliną, która należy do rodziny różowatych. Pochodzi z Azji, a w naturze rośnie w Korei, Chinach i Kirgistanie. Owoc ten został sprowadzony do Europy w I wieku p.n.e. z Armenii (stąd łacińska nazwa moreli).
Morele na skalę przemysłową uprawiane są w Iranie, Włoszech, Turcji, Algierii, Pakistanie, Hiszpanii, Maroku, Armenii, Syrii, Grecji i Uzbekistanie.
Kiedy sadzić morele?
Morele sadzi się jesienią lub wiosną. Najczęściej wybiera się termin wiosenny, ponieważ dzięki temu można uniknąć ryzyka przemarznięcia drzewek zimą. Jeśli morele wykopuje się ze szkółki jesienią, to sadzi się je wiosną po przechowaniu ich w okresie zimowym. W okres owocowania morele wchodzą w 4–5 roku od posadzenia.
Jakie są skutki uboczne spożywania nadmiernej ilości moreli?
Morele są bardzo cennym produktem w diecie człowieka, jednak ich spożywanie może się wiązać z pewnymi problemami zdrowotnymi. Są one przeciwwskazane w niektórych chorobach, np. cukrzycy – ze względu na znaczną zawartość cukru.
Dodatkowo spożywanie niedojrzałych owoców moreli może spowodować rozstrój żołądka, zatrucie i zaburzenia funkcji trzustki.
Powiązane artykuły:
- Sezonowe warzywa i owoce – co i kiedy warto jeść?
- Ciecierzyca – za co jest ceniona?
- Renkloda – co warto wiedzieć o tej odmianie śliwki?
- Jak zwalczać choroby moreli i chronić uprawy drzew pestkowych przed szkodnikami? Rozpoznaj choroby i szkodniki i stosuj odpowiedni oprysk
- Fasola – za co jest ceniona?