Najpopularniejsze artykuły

    Czy warto kupować oryginalne części do Ursusa C-360?

    31 stycznia, 2023

    Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

    13 stycznia, 2023

    Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

    7 stycznia, 2023

    Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

    3 stycznia, 2023

    Fotowoltaika dla rolnika – jak szukać oszczędności w gospodarstwie rolnym?

    23 grudnia, 2022
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Agropedia»Uprawa»Owoce»Morela – za co jest ceniona?
    Owoce

    Morela – za co jest ceniona?

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski21 lipca, 2022Brak komentarzy3 minut czytania
    morela

    Morela to bardzo smaczny i aromatyczny owoc, który często wykorzystuje się do ciast, deserów i przetworów (marmolady, dżemy) i kompotów. Bardzo często też suszy się ten owoc, by potem móc go dodawać do płatków śniadaniowych. Jakie ma wartości odżywcze?

    Filtracja oleju
    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Morela – podstawowe informacje
    2 Morela – wartości odżywcze
    3 Morela – najpopularniejsze odmiany
    4 Skąd pochodzi morela?
    5 Kiedy sadzić morele?
    6 Jakie są skutki uboczne spożywania nadmiernej ilości moreli?

     

    Czy morela jest zdrowa? Tak! Owoc ten stanowi cenne źródło witamin A, C, E oraz błonnika, węglowodanów i potasu. Oprócz tego jest źródłem beta-karotenu i zeaksantyny, które są silnymi przeciwutleniaczami pomagającymi zwalczać wolne rodniki w organizmie. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o tym owocu!

    Morela – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY: żyzna, każda ogrodowa
    ODCZYN GLEBY:  lekko kwaśny, obojętny
    WILGOTNOŚĆ:   gleba wilgotna
    STANOWISKO: słoneczne
    KWITNIENIE:   III, IV

    Morela – wartości odżywcze

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL:48
    BIAŁKO:1,4
    WĘGLOWODANY:11,12
    CHOLESTEROL:
    SÓD:0,001
    POTAS:0,259

    Morela ma wysoką zawartość witamin i minerałów. Jest dobrym źródłem witamin A, C, E i K, potasu, błonnika i przeciwutleniaczy. Jest też bogata w fosfor i beta-karoten. Jej spożywanie dostarcza także ludzkiemu organizmowi wapnia, żelaza, magnezu i folianów.

    Dodatkowo jest doskonałym źródłem błonnika, który powinien stanowić ważny element codziennej diety. Jest on jednak niestety zaniedbywany przez większość osób. Warto pamiętać, że może on pomóc w zapobieganiu chorobom serca, cukrzycy, przyrostowi masy ciała i niektórym nowotworom.

    Morela – najpopularniejsze odmiany

    Wyróżnia się wiele różnych odmian moreli, jednak najbardziej znane z nich to early orange i somo. Early orange charakteryzuje się bardzo smacznymi owocami. Owocuje wcześnie, bo już w lipcu. Natomiast somo wyróżnia się bardzo wysokim plonowaniem. Co więcej, ta odmiana wyróżnia się wysoką odpornością na różnego rodzaju choroby grzybowe. Jej sadzonka jest idealna dla początkujących sadowników. Dodatkowo dojrzałe drzewo jest niewrażliwe na mrozy i choroby, a do tego rodzi smaczne owoce.

    Zobacz też:
    Mandarynka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Skąd pochodzi morela?

    Morela zwyczajna (Prunus armeniaca) jest rośliną, która należy do rodziny różowatych. Pochodzi z Azji, a w naturze rośnie w Korei, Chinach i Kirgistanie. Owoc ten został sprowadzony do Europy w I wieku p.n.e. z Armenii (stąd łacińska nazwa moreli).

    Morele na skalę przemysłową uprawiane są w Iranie, Włoszech, Turcji, Algierii, Pakistanie, Hiszpanii, Maroku, Armenii, Syrii, Grecji i Uzbekistanie.

    Kiedy sadzić morele?

    Morele sadzi się jesienią lub wiosną. Najczęściej wybiera się termin wiosenny, ponieważ dzięki temu można uniknąć ryzyka przemarznięcia drzewek zimą. Jeśli morele wykopuje się ze szkółki jesienią, to sadzi się je wiosną po przechowaniu ich w okresie zimowym. W okres owocowania morele wchodzą w 4–5 roku od posadzenia.

    Jakie są skutki uboczne spożywania nadmiernej ilości moreli?

    Morele są bardzo cennym produktem w diecie człowieka, jednak ich spożywanie może się wiązać z pewnymi problemami zdrowotnymi. Są one przeciwwskazane w niektórych chorobach, np. cukrzycy –  ze względu na znaczną zawartość cukru. 

    Dodatkowo spożywanie niedojrzałych owoców moreli może spowodować rozstrój żołądka, zatrucie i zaburzenia funkcji trzustki. 

    Powiązane artykuły:

    • Ciecierzyca – za co jest ceniona?
    • Papaja – co warto o niej widzieć? Czy jest zdrowa?
    • Jak zwalczać choroby moreli i chronić uprawy drzew pestkowych przed szkodnikami? Rozpoznaj choroby i szkodniki i stosuj odpowiedni oprysk
    • Fasola – za co jest ceniona?
    • Pigwa – co warto o niej wiedzieć? Czy warto ją spożywać?

    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

      Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

      Zobacz także

      Odmiany jabłoni — przegląd

      Aronia – kiedy zbiory? Jak zrywać aronię i gdzie ją przechowywać?

      Lobo – jesienna odmiana jabłoni. Uprawa i charakterystyka jabłek loba

      Malina moroszka (rubus chamaemorus) – co warto o niej wiedzieć?

      Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

      Antonówka – uprawa tej popularnej odmiany jabłoni

      Kiedy zrywamy owoce pigwy? Poznaj lepiej ten intrygujący owoc

      Dereń – właściwości, wskazówki dotyczące uprawy

      Kosztela – o popularnej odmianie jabłoni i jej owocach

      Skomentuj artykuł Cancel Reply

      Zobacz także

      Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

      13 stycznia, 2023

      Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

      7 stycznia, 2023

      Kiszone ziarno kukurydzy – wykorzystanie

      16 listopada, 2022

      Odmiany czosnku — jakie uprawia się w Polsce?

      16 listopada, 2022

      Czy warto kupować oryginalne części do Ursusa C-360?

      31 stycznia, 2023

      Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

      13 stycznia, 2023

      Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

      7 stycznia, 2023

      Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

      3 stycznia, 2023
      O serwisie
      O serwisie

      Twoje źródło wiedzy z branży rolniczej.

      Copyright © 2021 Contentation sp. z o.o.

      Kontakt

      Redakcja

      Regulamin

      Polityka prywatności

      Wpisz powyżej i naciśnij Enter aby wyszukać. Naciśnij Esc, aby anulować.