Kolendra siewna jest rośliną jednoroczną. Jej charakterystyczny smak i lekko cytrynowa woń sprawiają, że zielone części tego zioła znajdują zastosowanie w kuchni. Sprawdź, kiedy siać i jak uprawiać kolendrę oraz do czego warto ją wykorzystać.
Okazy kolendry siewnej (Coriandrum sativum L.) są dość okazałe. Uprawiane w gruncie dorastają one do wysokości nawet 70 cm. Co ciekawe, zioło wytwarza dwa rodzaje liści. Niektóre z nich są klapowane, podobne do naci pietruszki. W górnej części rośliny przypominają one koper. Podobnie jak marchew i pietruszka, kolendra siewna ma pojedynczy, długi i niezbyt rozbudowany korzeń. Roślina wytwarza kwiatostan baldachowaty. Typ owocu to rozłupnia o średnicy kilku milimetrów. W niej znajdują się 2 kuliste nasiona. Chcesz poznać sposób pielęgnacji tej rośliny, aby móc używać w kuchni świeżych liści kolendry z własnego ogrodu lub donicy? W artykule znajdziesz porady dotyczące uprawy i zastosowania tego ciekawego zioła.
Uprawa kolendry w ogrodzie – stanowisko i wymagania
Z uwagi na to, że kolendra to roślina pochodząca z klimatu ciepłego – z krajów basenu Morza Śródziemnego, jest raczej rzadko spotykana w przydomowych ogródkach. Mimo tego, uprawa udaje się także w surowszym klimacie. Można próbować hodować ją w gruncie oraz jako zioło w doniczkach na balkonie lub parapecie. Jak uprawiać kolendrę w ogrodzie? Należy zacząć od odpowiedniego wyboru miejsca. Grządka, na której chcesz prowadzić siew, nie może być zacieniona. Idealna gleba na uprawę kolendry siewnej to podłoże lekkie i ciepłe. Dobre stanowisko to miejsce słoneczne i osłonięte od wiatru.
W uprawie kolendry bardzo ważne jest regularne podlewanie odstaną wodą. Pamiętaj o tym, aby nie dopuszczać do przelania i stania wody, ponieważ wtedy roślina może stać się podatna na choroby wywoływane przez grzyby.
Kolendra – uprawa w ogrodzie i pielęgnacja
Wysiew nasion następuje wprost do gruntu. Najlepiej siać w rzędach w odstępach co najmniej 30 cm. Można to robić dwa razy w roku: jesienią i wiosną. Po wykiełkowaniu i wypuszczeniu pierwszych liści młode rośliny należy przerzedzić. Kolendra wymaga obfitego podlewania oraz regularnego usuwania chwastów. Odchwaszczanie jest ważne szczególnie w okresie kiełkowania i wschodzenia. Aby nie uszkodzić delikatnych liści, najlepiej jest robić to ręcznie.
Jeśli zależy ci na zbiorze części zielonych, nie pozwól, aby rośliny wybijały w kwiaty. W tym celu musisz usuwać pędy kwiatowe jeszcze przed kwitnieniem. Zbiór świeżej kolendry przypada na środek lata. Uprawa kolendry w ogrodzie wymaga odpowiedniej pielęgnacji i ochrony przed szkodnikami.
Właściwości lecznicze kolendry siewnej – ziele i nasiona kolendry
Kolendra posiada cenne właściwości lecznicze. Ziele zawiera, podobnie jak natka pietruszki, dużo witaminy C. Jest również bogate we flawonoidy oraz karoten. Te substancje wykazują korzystny wpływ na stan naczyń krwionośnych. Mogą także zwiększać odporność na sezonowe infekcje.
Substancje lecznicze w olejku z nasion kolendry
Dojrzałe nasiona kolendry zawierają cenny olejek eteryczny, flawonoidy, mannitol i kumaryny. Substancje te wykazują działanie obniżające poziom cukru we krwi i przeciwutleniające. Olejek kolendrowy charakteryzuje się charakterystycznym zapachem i delikatnym smakiem.
Jakie są właściwości kolendry? Działa ona antybakteryjnie, pobudza wydzielanie żółci i soku żołądkowego, dlatego może być stosowany w walce z niestrawnością. Stosowany zewnętrznie pomaga na trądzik, działa przeciwbólowo i przynosi ulgę w reumatyzmie. Jak wiele surowców pozyskiwanych z roślin selerowatych, może powodować fotouczulenie.
Napar z owoców kolendry – przepis i stosowanie
Kuracja napojem z owoców kolendry jest czasami spotykana w ziołolecznictwie jako delikatny środek na niedyspozycje układu trawiennego. Aby skorzystać z właściwości leczniczych nasion, można je stosować w formie naparu. Pół łyżeczki nasion należy zalać niepełną szklanką wody, zagotować pod przykryciem i odstawić na 10 minut. Po odcedzeniu i wystudzeniu można pić powstały odwar w ilości pół szklanki 2 razy na dobę. Taki napój wykazuje działanie wiatropędne, rozkurczowe i rozluźniające. Przynosi ulgę w dolegliwościach układu pokarmowego, takich jak niestrawność, wzdęcia i dyskomfort.
Coriandrum sativum w doniczce – świeże liście w kuchni
Walory smakowe kolendry są bardzo charakterystyczne i sprawiają, że roślina ta – zarówno jej nasiona jak i liście – ma zastosowanie w kuchni. Kolendrę w doniczce warto uprawiać, aby zawsze mieć dostęp do świeżych liści. Trzeba pamiętać o tym, aby odpowiednio nasłonecznić parapet. To delikatne zioło nie będzie dobrze rosło wtedy, gdy okna są zacienione. Rośliny nie powinny także stać w przeciągu.
Delikatne liście kolendry są często wykorzystywane jako aromatyczny dodatek w kuchni indyjskiej. Popularne dania jednogarnkowe posypuje się zielem kolendry, które nadaje im charakterystyczny korzenny zapach i lekko słodki smak. Mają także niebagatelny wpływ na walory wizualne dania. Intensywna zieleń urozmaica wygląd posiłku i stanowi wyrazisty akcent na talerzu. Części zielone kolendry przypominają natkę pietruszki. Szerokie zastosowanie liści kolendry w kuchni to m.in. dodawanie ich do sosów, sałatek, zupy, koktajli.
Uprawa kolendry w ogrodzie – właściwości i zastosowanie w kuchni
Zbiór kolendry można rozpocząć, gdy rośliny osiągną dojrzałość. Pozyskiwanym surowcem mogą być liście oraz kuliste, niewielkich rozmiarów owoce. Należy je zbierać na przełomie lipca i sierpnia. Odmiana drobnoowocowa charakteryzuje się większą zawartością olejku eterycznego. W kuchni nasiona kolendry używane są do sporządzania marynat do mięsa, a także jako składnik zalewy do ogórków lub grzybów. Używa się ich również do sporządzania mieszanek przypraw: harissy, curry, salsy, przyprawy do piernika. Starte na proszek nasiona mogą być składnikiem zupy krem z soczewicą, cebulą, marchwią i ziemniakami.
Kolendra jest roślina wielu zastosowań. Warto uprawiać ją w ogrodzie lub na parapecie, zwłaszcza gdy lubisz kuchnię indyjską lub tajską. Mimo tego, że specyficzny smak tego zioła nie każdemu odpowiada, kolendra siewna dorzucona do sałatki lub użyta do dekoracji potraw jest oryginalnym i cennym dodatkiem, urozmaicającym serwowane dania.
Powiązane artykuły:
- Czarnuszka siewna i czarnuszka damasceńska – jak uprawiać tę roślinę leczniczą o ozdobnych kwiatach w swoim ogrodzie?
- Co planować i jakie przygotować glebę w czerwcu pod uprawy warzywne i przyprawowe
- Rukola – uprawa i właściwości. Jak uprawiać rokiettę siewną?
- Nasiona Maroc – właściwości, opis, działanie
- Lubczyk – uprawa i właściwości lecznicze