Czarnuszka siewna jest rośliną jednoroczną. Wyróżniają ją dekoracyjne kwiaty i owoce oraz cenne właściwości lecznicze. Z powodzeniem można ją hodować na grządce, gdzie będzie wielosezonową ozdobą. Poznaj sekrety uprawy tej niezwykłej rośliny i posadź ją na swojej działce!
Czarnuszka siewna (Nigella sativa) to kuzynka czarnuszki damasceńskiej. Obie są przedstawicielkami rodziny jaskrowatych. W kuchni znane jest wykorzystanie nasion czarnuszki do posypywania dań. Olej zawiera cenne składniki, m.in. limonen, karwon i tymochinon, które wykazują właściwości prozdrowotne. Poniżej prezentujemy czas wysiewu, główne wymagania, zabiegi pielęgnacyjne, sposób podlewania i rozmnażania tych roślin.
Czarnuszka siewna – uprawa, stanowisko i wymagania
Wysiew nasion na rabaty należy rozpocząć w kwietniu. Wybierz do tego stanowisko słoneczne i osłonięte od wiatru. Materiał siewny należy siać wprost do gruntu, na głębokości 1,5 cm. Czarnuszka siewna jest rośliną o rozłożystym pokroju, dlatego idealna rozstawa to 15 cm x 30 cm. Po 2 tygodniach od siewu roślina rozpoczyna kiełkowanie.
Czarnuszka wymaga niezbyt zwięzłej ziemi. Musi być zasobna w składniki pokarmowe i bogata w wapń. Czarnuszki nie tolerują gleb o odczynie kwaśnym i nie udają się na terenach podmokłych. Z tego powodu nie wymagają obfitego podlewania.
Czarnuszka damasceńska, czyli Nigella damascena
Ta roślina może być wykorzystywana w kompozycjach z kwiatów świeżych i suszonych. Nasiona czarnuszki damasceńskiej wysiewa się bezpośrednio do gruntu wczesną wiosną lub jesienią. Czarnuszka damasceńska ma charakterystyczne pierzastosieczne liście i delikatne kwiaty o płatkach w kolorze niebieskim lub różowym, rzadziej białym. Jeśli chcesz, aby na roślinie przez długi czas pojawiały się nowe kwiaty, pamiętaj o regularnym usuwaniu przekwitniętych mieszków. Ten gatunek czarnuszki wytwarza kwiaty o średnicy do 3 cm. Wydzielają one przyjemny zapach.
Nigella damascena lubi podłoże żyzne i przepuszczalne. Źle reaguje na przesadzanie, dlatego najlepiej jest siać ją na wybranym stanowisku. Rośliny dorastają do 70 cm, są więc nieco wyższe od czarnuszki siewnej, która zwykle osiąga 40 cm wysokości. Oba gatunki mają podobne właściwości estetyczne i lecznicze.
Szerokie zastosowanie czarnuszki w kuchni i medycynie
Plon nasion czarnuszki zbiera się w połowie sierpnia. Z roślin pozyskuje się czarne nasiona o lekko korzennym smaku. Można je wykorzystać jako posypkę do mięsa, pieczywa, serów i sałatek. Dodają smaku potrawom i podnoszą ich wartość zdrowotną. Regularnie spożywane pomagają obniżyć poziom glukozy we krwi oraz ciśnienie.
Z nasion wytłacza się też cenny olej bogaty w olejki eteryczne i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Kwiat czarnuszki i dekoracyjny owocostan – walory estetyczne
Późną wiosną i latem pędy czarnuszki pokrywają się pięknymi kwiatami o delikatnych błękitnych, rzadziej białych lub różowych płatkach. Owocostanem jest niezwykle dekoracyjna torebka nasienna, która często jest wykorzystywana jako surowiec na efektowne suche bukiety. Całe rośliny można również ciąć i wykorzystywać w bukietach i dekoracjach florystycznych z roślin świeżych.
Nigella sativa – właściwości lecznicze czarnuszki
Czarnuszka jest rośliną tradycyjnie wykorzystywaną w ziołolecznictwie. Medycyna naturalna przypisuje jej wiele właściwości prozdrowotnych, w tym:
- wpływ na obniżenie ciśnienia;
- działanie przeciwzapalne;
- obniżenie poziomu cholesterolu;
- ograniczenie objawów alergii i kataru siennego;
- wsparcie układu odpornościowego;
- właściwości przeciwbakteryjne;
- działanie żółciopędne i moczopędne;
- właściwości przeciwbólowe.
Szerokie spektrum właściwości tego surowca sprawia, że jest ona zalecanym dodatkiem w diecie. Czarnuszka jest tradycyjnie stosowana jako naturalne wspomaganie leczenia licznych dolegliwości.
Posiej w swoim ogródku łatwą w uprawie czarnuszkę, aby móc cieszyć oczy jej dekoracyjnymi kwiatami i owocostanami. Spróbuj dodać jej nasiona do twoich potraw i przekonaj się, jak ciekawe efekty smakowe uzyskasz. Wybierz słoneczne stanowisko i rozpocznij uprawę czarnuszki na swojej działce.
Powiązane artykuły:
- Kolendra – uprawa i pielęgnacja oraz właściwości i zastosowanie w kuchni kolendry siewnej (Coriandrum sativum)
- Lucerna siewna – roślina uprawna. Siew nasion, pielęgnacja, zastosowanie
- Uprawa trawy cytrynowej w doniczce – sadzonki czy nasiona?
- Tymianek – uprawa w ogródku ziela macierzanki. Właściwości lecznicze i dekoracyjne rośliny
- Jak wygląda uprawa słonecznika zwyczajnego? Sprawdź, jak sadzić i uprawiać roślinę