Uprawą oregano mogą zająć się nawet początkujący ogrodnicy, wysiewając je do donicy. Lebiodka pospolita lubi stanowiska nasłonecznione i ciepłe, choć niektóre odmiany są mrozoodporne. Jeśli planujesz założenie małego ogródka zielnego, wysiej oregano wiosną lub na początku lata. Dziki majeranek wzbogaci smak spaghetti, sałatki czy mięs. Warto sięgać po świeże zioła, ale także suszyć je, by korzystać z ich smaku przez cały rok.
Oregano – uprawa i jej tajemnice
Zanim będziesz cieszyć się świeżym i łatwo dostępnym oregano, musisz poznać wymagania rośliny i zadbać o stworzenie mu idealnych warunków. Nasiona lebiodki pospolitej należy wsiewać wiosną lub latem. Oregano można uprawiać zarówno w przydomowym ogródku, jak i w donicy umieszczonej na balkonie czy parapecie. Wybieraj miejsca dobrze nasłonecznione, ponieważ roślina lubi ciepło i światło. Wysiewana do gruntu, nie wymaga częstego podlewania. Co więcej, spokojnie możesz uprawiać ją na podłożu suchym, a nawet kamienistym. Oregano rosnące w donicy wymaga regularnego nawadniania.
Choć lebiodka dobrze znosi niższe temperatury, stopień mrozoodporności zależy od gatunku oregano. Uprawa powinna być powiązana z tym aspektem. Różnice są znaczne. Niektóre odmiany przetrwają nawet mrozy do -20℃; inne już tylko przymrozi z temperaturą ok. -5℃. Oregano lubi glebę o odczynie obojętnym, nie wymaga podłoża żyznego, dlatego też nie ma konieczności stosowania nawozów. Gdy roślina ma zapewnione odpowiednie warunki, bardzo szybko pojawiają się siewki. Na pierwsze listki trzeba poczekać około dwóch tygodni. Sadzonki warto przycinać, co sprawi, że roślina jeszcze ładniej się rozkrzewi.
Kiedy ścinać i jak przechowywać oregano?
Zbiory można rozpocząć, gdy oregano zaczyna kwitnąć. To odpowiedni czas, by zasuszyć zioła i przygotować zapas na pozostałą część roku. Oczywiście, lebiodkę warto wykorzystywać na co dzień, sięgając po świeże listki. Nada charakterystyczny aromat twoim daniom.
Suszenie powinno być przeprowadzane w temperaturze do 35 ℃ – najlepiej wybrać do tego celu przewiewne, suche miejsce. Ścięte łodygi i liście można związać i powiesić. Potem przechowuj je w szczelnym opakowaniu. Pamiętaj, że oregano można także mrozić – w tym przypadku sprawdzą się małe pojemniczki lub torebeczki.
Zastosowanie oregano w kuchni
Oregano jest składnikiem mieszanki ziół prowansalskich, najczęściej wykorzystywanej w kuchni basenu Morza Śródziemnego. Służy głównie przygotowywaniu sosów do spaghetti. To także świetna przyprawa do pizzy. Liście oregano wzbogacą smak:
- pomidorów, cukinii, bakłażanów;
- makaronów;
- mięs;
- zup;
- sosów;
- sałatek;
- ryb i owoców morza;
- serów.
Charakterystyczny, nieco cierpki smak oregano pasuje również do potraw z kuchni włoskiej, ale też rodem z Hiszpanii i Meksyku. Możesz też dodawać roślinę do rodzimych, polskich dań. Warto pamiętać, że aromatyczna lebiodka ma nie tylko walory smakowe, ale także szereg właściwości zdrowotnych.
Właściwości lecznicze oregano
Oregano jest rośliną słynącą ze swoich właściwości leczniczych. Już w starożytności stosowano je w kuracjach na hemoroidy czy przy leczeniu schorzeń płuc. Zawarte w ziele olejki eteryczne przywracają równowagę emocjonalną w stanach wyczerpania nerwowego. Z rośliny próbowano także stworzyć środek leczący trąd. Dziś właściwości oregano docenią osoby borykające się z problemami z układem pokarmowym lub cierpiące z powodu infekcji dróg oddechowych. Po Origanum vulgare warto sięgnąć, aby:
- poprawić apetyt i usprawnić proces trawienia;
- wspierać pracę wątroby i dróg żółciowych;
- leczyć schorzenia oskrzeli;
- wspomóc organizm w walce z grypą i przeziębieniem;
- leczyć stany zapalne układu moczowego.
Lebiodka działa również uspokajająco i łagodzi stany napięcia. Napar z suszonych liści pomaga uporać się z bólem gardła. Oregano należy do grupy roślin o szerokim spektrum działania i, choć najczęściej kojarzy się z przyprawą w kuchni śródziemnomorskiej, nie można zapomnieć o jego właściwościach:
- wykrztuśnych;
- rozkurczowych;
- moczopędnych;
- antybakteryjnych.
Dodatkowo wzmacnia odporność organizmu i pomaga zachować go w dobrej kondycji.
Czym jest olejek z oregano?
Olejek eteryczny z oregano zawiera w swym składzie:
- substancje o działaniu przeciwgrzybiczym;
- składniki antybakteryjne;
- witaminy;
- minerały;
- flawonoidy.
Można go stosować przy przeziębieniach, bólach pleców i stawów, infekcjach grzybiczych. Należy ostrożnie używać olejku, rozcieńczając go wodą i robiąc przerwy podczas zażywania. Nie zaleca się podawać go dzieciom oraz kobietom ciężarnym i karmiącym piersią. Przed zastosowaniem kuracji zasięgnij porady lekarskiej. Z dobroczynnych właściwości olejku można również skorzystać, sięgając po preparaty do kąpieli, m.in. mydła.
Dlaczego warto uprawiać oregano?
Zarówno w sklepie ogrodniczym stacjonarnym, jak i internetowym znajdziesz nasiona oregano. Uprawa nie powinna nastręczać większych trudności. Zwróć jednak uwagę, że w sprzedaży znajdziesz różne odmiany oregano. Mogą być one bardziej lub mniej odporne na spadki temperatury, co ma znaczenie, jeśli chcesz prowadzić wysiew jesienią. Dlaczego warto założyć mały ogródek ziołowy i posadzić w nim lebiodkę? Dzięki temu zapewnisz sobie stały dostęp do smacznej i zdrowej przyprawy, nadasz swoim potrawom niepowtarzalny smak i aromat, a przy okazji zadbasz o zdrowie.
Oregano w ogrodzie może być również piękną rośliną ozdobną – na długich, rozgałęzionych łodygach rosną małe, różowo-fioletowe kwiatki. Podczas kwitnienia roślina może osiągać nawet 50 cm wysokości i doskonale prezentuje się np. na skalniakach. Kwiaty oregano, wstawione do wazonu, dodadzą uroku każdemu pomieszczeniu. Lebiodkę można potraktować jako skuteczny środek na mole – wystarczy przygotować woreczek z suszem i zawiesić go w szafie.
Powiązane artykuły:
- Majeranek – uprawa w domu i ogrodzie. Zobacz, jak wygląda uprawa majeranku ogrodowego i do czego stosować ziele
- Kolendra – uprawa i pielęgnacja oraz właściwości i zastosowanie w kuchni kolendry siewnej (Coriandrum sativum)
- Co planować i jakie przygotować glebę w czerwcu pod uprawy warzywne i przyprawowe
- Szpinak – uprawa i pielęgnacja. Zdrowie na talerzu przez cały rok
- Lubczyk – uprawa i właściwości lecznicze