Close Menu
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Nawozy i opryski

    Dlaczego opłaca się dodawać drożdże do kompostu? Jak wpływają na skuteczność naturalnego nawozu? Poznaj szczegóły!

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski8 lipca, 2022Brak komentarzy3 Mins Read
    drożdże do kompostu

    Drożdże wykorzystywane są powszechnie nie tylko w kuchni. Coraz częściej stanowią skuteczny składnik nawozów do roślin, przyspieszając ich wzrost i wzmacniając budowę korzeniową. Jak można je wykorzystać przy kompostowaniu?

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Czym jest kompost?
    2 Czym są drożdże?
    3 W jakiej formie dodać drożdże do kompostu?
    4 Kiedy dodawać drożdże do kompostu?

     

    Zwykle kompostowanie kojarzy się z dość długim procesem, w którym rozkładowi ulegają substancje organiczne pod wpływem konkretnych mikoorganizmów. Zwykle są to grzyby, nicienie czy bakterie tlenowe. Znane są dobroczynne właściwości wpływu kompostu na środowisko. By cały proces przebiegał sprawniej, warto wykorzystać w nim drożdże, czyli jednokomórkowe grzyby korzystnie wpływające środowisko wzrostu roślin. Dlaczego dokładnie warto dodać drożdże do kompostu?

    Czym jest kompost?

    Kompost to inaczej mówiąc nawóz organiczny składający się z odpadów zwierzęcych i roślinnych. Pod wpływem tlenowania za sprawą organizmów dochodzi do ich rozkładu. Taki proces może trwać nawet kilkanaście miesięcy. Kompost uważa się za środek poprawiający żyzność gleby (zwiększa jej próchniczość), przyczynia się do zwiększenia jej pulchności i przepuszczalności wody i powietrza.

     

    Kompost szeroko stosuje się w uprawie warzyw, kwiatów czy zbóż, ale także w parkach czy ogrodach, gdzie pożądany jest bujny rozrost zieleni. Aby przyspieszyć proces kompostowania, można dodać drożdże do kompostu. Ich właściwości pobudzające korzystnie wpłyną na oczekiwany rozkład składników danego kompostownika.

    Czym są drożdże?

    Jako składnik nawozów drożdże kucharskie pobudzają wzrost roślin i sprawiają, że ich układ korzeniowy staje się mocniejszy, a więc trwalszy. To pozwala na pobieranie z gleby najlepszych składników i substancji odżywczych, a także wody. Drożdże zabezpieczają także rośliny przed drobnoustrojami, które niekorzystnie mogłyby wpłynąć na ich stan.

     

    W jakiej formie dodać drożdże do kompostu?

    Zanim dodać drożdże do kompostu, musisz stworzyć na ich podstawie odpowiednią miksturę. Oto przykładowe proporcje:

    • 32 g drożdży piekarskich suszonych lub 100 g świeżych;
    • 1–2 szklanki cukru;
    • 10 l ciepłej wody.
    Zobacz też:
    Nawożenie winogron a obfite zbiory. Jaki jest najlepszy nawóz do winorośli?

     

    Najpierw drożdże należy zasypać cukrem i dokładnie wymieszać. W dalszej kolejności zalewa się je wodą w letniej temperaturze. W tym celu można z powodzeniem wykorzystać wodę deszczową, która nie zawiera chloru, więc jest jeszcze bardziej ekologicznym składnikiem. Po wyrobieniu takiego drożdżowego zaczynu w większym wiadrze, można przelać go do konewki, a następnie polać po zgromadzonych odpadach. Najlepiej tę operację przeprowadzić w ciepłych miesiącach, ponieważ to właśnie wysokie temperatury korzystnie wpływają na działanie drożdży.

     

    Kiedy dodawać drożdże do kompostu?

    Co do zasady, kompost stosuje się wiosną i jesienią, ponieważ wtedy zapewnia najwyższą skuteczność. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by kompostować rośliny przez cały rok. Podobnie jest ze stosowaniem samego nawozu drożdżowego do roślin. W tym wypadku nie należy go jednak podawać do gleby częściej niż co dwa tygodnie. Warto wiedzieć, że do kompostownika można dodać drożdże, które straciły już swój termin ważności i na pewno nie zostaną wykorzystane w kuchni. To doskonały sposób na ograniczenie tendencji do wyrzucania jedzenia i produktów spożywczych.

     

    Wiesz już, że warto dodawać drożdże do kompostu. Skutecznie zwiększają jego skuteczność, a przede wszystkim przyspieszają jego zdatność do wykorzystania. Dzięki działaniu drożdży odpady zgromadzone w kompostowniku rozłożą się o wiele szybciej, dzięki czemu twoje uprawy będą mogły zostać zasilone sprawniej. Pamiętaj, że choć kompostowanie można przeprowadzać przez cały rok, największą skuteczność notuje się porą wiosenną i jesienią. Podobne zasady panują, jeśli zechcesz wzmocnić rozwój przydomowego ogródka lub doniczkowych roślin zielonych z zastosowaniem nawozu drożdżowego.

     

    Archiwum: lipiec 2022
    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Website

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Soda jako nawóz – tajemnica zielonych ogrodów

    Kurzeniec nawóz – solidny nawóz z ptasich odchodów dla każdego ogrodu

    Skrzyp polny jako nawóz w uprawach

    Domowy nawóz do kwiatów i roślin: jak zrobić go samemu

    Jak prawidłowo podlewać fikusa benjamina? poradnik

    Nawóz typu osmocote stosowany do trawników – jak działa i zastosowanie

    Najlepszy nawóz azofoska do trawników i traw ozdobnych w świetnych cenach

    Biohumus z dżdżownic kalifornijskich jako nawóz organiczny w uprawie roślin

    Podlewanie obornikiem specjalistyczny nawóz

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.