To jedna z tych roślin, której owoce doskonale nadają się na różnego rodzaju komfitury, np. dżem czy marmoladę. Ponadto wykonuje się z nich nalewkę, czyli tzw. dereniówkę. Uprawianie jej jest zaś stosunkowo proste, dlatego świetnie sprawdza się do wielu ogrodów. Wybierz odmianę derenia jadalnego, która dobrze sprawdzi się w twoim ogrodzie. Dowiedz się, czy stanowisko słoneczne jest w jego przypadku konieczne oraz czy nawożenie jest w jego przypadku konieczne.
Dereń jadalny – co to za krzew?
Dereń jadalny pochodzi z południowo-wschodniej Europy, ale można znaleźć go również w Azji. Rośnie od 3 do 10 m wysokości, dlatego może zarówno przybrać formę krzewu, jak i dość wysokiego drzewa. Niektóre odmiany wyhodowane przez człowieka mogą jednak rosnąć wolniej, bądź pozostać niższe. Ma drobne kwiaty, zebrane w kuliste baldachy. Dereń jadalny to krzew, który naturalnie rośnie w zaroślach lub na zalesionych stokach. Jego owoce mają cierpki smak, zbliżony do wiśni oraz duże (niejadalne) pestki. Kwitnienie odbywa się przed wypuszczaniem liści od marca do kwietnia.
Uprawa sadzonek derenia jadalnego w ogrodzie
Wymagania glebowe i opieka nad dereniem jadalnym nie jest trudna. Ważne jest jednak to, że owocowanie przebiega najlepiej na słonecznym stanowisku. Jeśli więc kupiłeś swojego derenia, posadź go w miejscu, w którym rzadko pojawia się cień. Wtedy dojrzałe owoce będą okazalsze i smaczniejsze. Dereń jadalny jest gatunkiem, który lubi kwaśną i lekko wilgotną glebę. Unikaj jednak miejsc, w którym regularnie stoi woda. Nie wymaga on specjalnej troski, jeśli chodzi o nawożenie, ale jeśli chcesz zadbać o dojrzewające owoce, możesz wykorzystać kompostownik, lub inne w pełni naturalne środki.
Uprawa derenia jadalnego – kiedy go posadzić?
To tak wytrzymały gatunek, że sadzić dereń jadalny możesz właściwie przez cały rok. Nie da się jednak ukryć, że zakupione w sklepie sadzonki najlepiej wsadzić na jesień bądź wiosnę, jeszcze nim roślina wypuści pierwsze kwiaty. Wtedy być może pierwsze kg owoców zobaczysz jeszcze w danym roku! Co ważne, jeśli zależy ci na dużej ilości plonów, najlepiej sadzić co najmniej dwie rośliny. To zapewni jej znacznie lepsze owocowanie, a brak dużych wymagań sprawi, że i tak nie będziesz musiał poświęcać roślinie zbyt wiele czasu.
Jak dereń jadalny toleruje mróz i jak go przycinać?
Opieka nad dereniem jest tak prosta, ponieważ jest on odporny na mróz. Nie trzeba go w żaden sposób okrywać, a jego pędy będą przybierały czerwony kolor. Dzięki temu nawet zimą będzie piękną ozdobą ogrodu! Roślina ta dobrze znosi cięcie w kwietniu, kiedy to opadną jej kwiaty. W tym okresie można przyciąć niektóre z gałęzi. Przez to nie pojawią się na nich owoce, ale za to roślina wypuści nowe gałęzie. Takie działanie odmładza roślinę, pozwala kontrolować jej kształt, a ostatecznie doprowadza do większych plonów. Z tego właśnie powodu na plantacjach jest to standardowa procedura.
Choroby i szkodniki – czy jest odporny?
Jak każda roślina, tak i dereń może zachorować. Jednak nie zdarza się to bardzo często, bo z natury jest po prostu wytrzymały. Jeśli zaś chodzi o szkodniki, to w przypadku takowego problemu warto po prostu spryskać roślinę. Dobrym rozwiązaniem może okazać się także sięgnięcie po wapń i zabezpieczenie pnia rośliny. Krzewy owocowe nie wymagają zwykle dużej ilości uwagi, ale jeśli zależy ci na plonach, warto o to zadbać. Dzięki temu będzie mógł przez długie lata wydawać plony i możliwe rozmnażanie derenia jadalnego, jeśli będziesz miał na to ochotę.
Owoce derenia jadalnego – kiedy zbiór?
Zbiór owoców derenia może nastąpić już w lipcu i potrwać aż do października. Warto wybierać odmiany wczesne i późne, jeśli zależy ci na tym, by mieć do nich dostęp przez wiele miesięcy. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że dojrzałe owoce derenia mogą wisieć przez jakiś czas na roślinie, dzięki czemu dojdą do siebie i będą lepiej nadawać się do tworzenia późniejszych przetworów. Jeśli zadbasz o to, aby twój egzemplarz kształtował się jako niski krzew o szerokiej koronie, będzie miała naprawdę duże plony, a jednocześnie bez problemu je zbierzesz. Dereń nie wymaga w tym względzie wiele.
Przetwory z derenia – dojrzałe owoce w akcji
Zastosowanie derenia jadalnego to przede wszystkim tworzenie z jego plonów różnego rodzaju przetworów. Przede wszystkim poleca się go do wyrobu zdrowych dżemów i konfitur, ale sprawdzi się również do tworzenia nalewek. Owoce można oczywiście jeść na surowo, jednak ponieważ mają dość cierpki smak, nie są do tego aż tak bardzo zalecane. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby rozpocząć m.in. swoją własną, domową przetwórnię soków!
Zdrowotne zastosowanie derenia jadalnego
Dereń jadalny zalicza się do bardzo zdrowych roślin. Posiada liczne witaminy, a także flawonoidy, które są antyoksydantami. Są polecane dla anemików z powodu dużej zawartości żelaza. To sprawia, że warto mieć go na ogrodzie, zwłaszcza że stanowisko dla derenia jadalnego naprawdę nie jest wymagające! Liczne właściwości prozdrowotne sprawiają, że świetnie sprawdzi się jako element codziennej diety.
Powiązane artykuły:
- Dereń – właściwości, wskazówki dotyczące uprawy
- Uprawa Jagody Kamczackiej – jak przycinać, sadzić i nawozić krzew owocowy
- Czarny bez – kiedy zbierać? Poznaj go lepiej!
- Dynia Hokkaido Uchiki Kuri – uprawa dyni, wymagania, pielęgnacja roślin z rodziny dyniowatych
- Aronia – sadzenie, cięcie, dojrzewanie, uprawa i pielęgnacja