Close Menu
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Porady

    Sezon na świeże, pyszne owoce! Jak wykorzystać w kuchni

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski21 kwietnia, 2023Brak komentarzy4 Mins Read

    Po warzywa i owoce sezonowe warto sięgać z wielu powodów.

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Owoce sezonowe doskonałe do wypieków
    1.1 Wiśnie a czereśnie
    2 Co zrobić z czereśni
    3 Ciasto z czereśniami

    Po pierwsze, warzywa i owoce rosnące w naszym klimacie, a często po prostu najbliżej nas – w województwie czy regionie mają do pokonania najkrótszą drogę na targ albo do sklepu. Skutkuje to ich wysoką gęstością odżywczą, czyli zachowaniem wszystkich witamin i minerałów. Krótki czas transportu nie wymaga żadnych dodatkowych zabezpieczeń, np. w postaci spryskania substancjami konserwującymi. Owoce i warzywa transportowane do Polski z drugiego końca świata często zrywane/zbierane są niedojrzałe i traktowane chemikaliami, które przyspieszają proces dojrzewania.

    Po drugie, jedzenie tego co rośnie, owocuje tu i teraz to gwarancja, że stężenie tych witamin i minerałów jest najwyższe – nie będzie już takie, kiedy je przetworzymy na zimę u schyłku sezonu.

    Układanie diety i codziennego jadłospisu z uwzględnieniem pory roku oraz sezonowych warzyw i owoców to najlepsze, co możemy dla siebie zrobić. Warzywa i owoce znajdują się w dolnej części najnowszej Piramidy Żywności i Żywienia, co oznacza, że powinny stanowić podstawę naszej diety. Nie zastąpią ich żadne suplementy ani preparaty multiwitaminowe.

    Owoce sezonowe doskonałe do wypieków

    Kiedy nasycimy się już owocami prosto z drzewa albo krzaczka, pora przypomnieć sobie o przepisach na wyborne ciasta, desery czy koktajle. Te domowe specjały z powodzeniem i na dłużej zastąpią masowo produkowane słodycze, których skład surowcowy pozostawia wiele do życzenia.

    Wśród owoców sezonowych zasłużoną popularnością cieszą się czereśnie i wiśnie. Co o nich wiemy?

    Wiśnie a czereśnie

    Z punktu widzenia systematyki, czereśnia nie jest określeniem rodzaju – to zwyczajowa nazwa jednego z gatunków wiśni. Natomiast z punktu widzenia konsumenta oba owoce znacząco różnią się smakiem, a także kolorem i zastosowaniem w kuchni.

    Zobacz też:
    Chwasty w kukurydzy - jak chronić uprawę?

    Czereśnie są słodkie, wiśnie…hmmm… wytrawne. Dojrzałe czereśnie mają różne kolory – od żółtego, przez różowy, aż do ciemnoczerwonego. Dojrzał wiśnie mają barwę intensywnie bordową, burgundową, przechodzącą niemal w czerń. Czereśnie mają dużo witamin A, B i C oraz magnezu, fosforu, potasu i jodu. Wiśnie, z kolei, są mniej słodkie i mają więcej antyoksydantów. Im ciemniejsze owoce, tym wiśnie i czereśnie bogatsze w składniki witaminowo-mineralne.

    Placek z wiśniami, nalewka czy konfitura z wiśni to smaki dla koneserów. Warto oswoić się z wyszukanym smakiem tych owoców, bo są naprawdę zdrowe. Do jedzenie czereśni nikogo namawiać nie trzeba, warto jednak spożywać je nie tylko trzymając w palcach szypułkę i radośnie plując pestkami, ale także w postaci przetworzonej.

    Co zrobić z czereśni

    Czereśnie idealnie nadają się nie tylko na dżemy, galaretki kompoty i soki. W codziennym menu świetnie sprawdzą się jako dodatek do owsianki, puddingów, koktajli, galaretek, placuszków, musów czy ciast. Czereśnie można dodać do sosu, żeby nadać mu słodko-kwaśny posmak lub potraktować jako konfitury do mięsa – tak samo jak żurawinę.

    Do obiadu doskonały będzie kompot z czereśni. Ich drylowanie nie jest konieczne. Owoce z kompotu możesz zmiksować, tworząc np. mus do lodów. Równie dobrym pomysłem są przetwory z czereśni: dżemy, galaretki, soki.

    Wypestkowane czereśnie możesz zamrozić. Jeśli wraz z nimi zrobisz zapasy malin, jeżyn czy truskawek, nawet w środku zimy będziesz w stanie ugotować kompot, zrobić ciasto albo naleśniki z owocami czy przyozdobić lody zmiksowanym w blenderze musem.

    Pamiętaj, żeby przed użyciem czereśni do pieczenia, gotowania czy robienia przetworów sprawdzić, czy nie są robaczywe. W tym celu zalej je wodą z odrobiną soli i odstaw na ok. 30 minut. W tym czasie larwy wypłyną i możesz je zlać wraz z wodą, a owoce wypłukać jeszcze raz i spożytkować zgodnie z przeznaczeniem.

    Zobacz też:
    Jak pielęgnować żywą choinkę świąteczną? Gdzie kupić żywą jodłę lub świerka z dostawą do domu w Warszawie?

    Sprawdź, co jeszcze można zrobić z czereśni.


    Ciasto z czereśniami

    Potrzebujesz:

    • 500 g drylowanych czereśni
    • 250 g mąki
    • 250 g masła
    • 200 g cukru
    • 4 jajka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczyptę soli
    • cukier puder do posypania

    Wykonanie:

    • Oddziel białka od żółtek.
    • Białka ubij na sztywną pianę. Z
    • Zmiksuj miękkie masło z cukrem na jasną masę. Miksując, dodawaj po 1 żółtku. 
    • Masę wymieszaj z mąką, proszkiem i solą.
    • Dodaj do masy pianę, wymieszaj dokładnie. 

    Ciasto wyłóż na blachę, posyp czereśniami i piecz ok.40 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem. Smacznego!

    Artykuł promocyjny

    Archiwum: kwiecień 2023
    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Website

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Kukurydza, ziemniaki, buraki – co warto uprawiać?

    Najlepsze praktyki w korzystaniu z kultywatora dla maksymalnych plonów

    Rodzaje choinek dostępnych w sprzedaży: świerk, sosna, jodła

    Hormony roślinne – jak możemy naturalnie wspomóc roślinę?

    Miód rzepakowy – właściwości, charakterystyka, wpływ na zdrowie

    Gdzie urządzić grilla w ogrodzie? Bezpieczeństwo i wygoda

    Czy dzik zapada w sen zimowy? Sprawdzamy

    Jak działa śrutownik do zboża?

    Kluczowe cechy dobrej płyty indukcyjnej

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.