Orzech piniowy ma smak, który opisuje się jako słodko-kwaśny. Jest on chętnie spożywany razem z płatkami i dodawany do słodkich wypieków. Warto jednak wiedzieć, że oprócz walorów smakowych ma też wiele składników odżywczych. Jakich? Wyjaśniamy w artykule!
Orzech piniowy to bardzo pożywny składnik. Stanowi świetne źródło witamin z grupy B (ryboflawina, tiamina, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6). Zawiera też witaminy E i K. Ponadto jego spożywanie dostarcza organizmowi niezbędnych minerałów takich jak potas, mangan, magnez, wapń, żelazo, selen i cynk. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na jego temat!
Orzech piniowy – podstawowe informacje
RODZAJ GLEBY: | dobrze zdrenowana, piaszczysta |
ODCZYN GLEBY: | kwaśny |
WILGOTNOŚĆ: | gleba wilgotna |
STANOWISKO: | słoneczne |
KWITNIENIE: | V, VI |
Orzech piniowy – wartości odżywcze
Wartości odżywcze w 100 g:
KCAL: | 673 |
BIAŁKO: | 13,69 |
WĘGLOWODANY: | 13,08 |
CHOLESTEROL: | 0 |
SÓD: | 0,002 |
POTAS: | 0,597 |
Orzech piniowy zawiera dużo magnezu, żelaza, przeciwutleniaczy i cynku, które pomagają w walce z cukrzycą oraz pozytywnie wpływają na pracę serca i mózgu. Zawiera on także fosfor, witaminę K i argininę – aminokwas, który ma właściwości antyoksydacyjne i obniżające ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem. Arginina hamuje również tworzenie się zakrzepów krwi.
Kwas pinolenowy, wielonienasycony kwas tłuszczowy występujący w orzeszkach piniowych, może być korzystny dla zdrowia serca ze względu na zdolność do obniżania poziomu LDL – złego cholesterolu we krwi. Orzech piniowy zawiera białko, błonnik i zdrowe tłuszcze, które pomagają utrzymać uczucie sytości na dłużej. Mimo, że orzechy są pokarmem wysokokalorycznym, nie przyczyniają się do przyrostu wagi.
Orzechy piniowy to również doskonałe źródło witamin z grupy B (tiamina, niacyna, ryboflawina, kwas pantotenowy i witamina B6).
Czy spożywanie orzecha piniowego może przynosić negatywne skutki?
Chociaż orzechy są bardzo zdrowe i zdecydowanie warto je spożywać, u niektórych osób mogą jednak wystąpić pewne problemy po ich spożyciu. Chociaż nie jest to powszechne, niektóre osoby mogą mieć reakcję anafilaktyczną lub alergię, co oznacza, że ich układ odpornościowy natychmiast zaczyna nadmiernie reagować w odpowiedzi na spożycie orzechów. Charakterystycznymi objawami są m.in. metaliczny lub gorzki smak w ustach.
Poza tym nadmierne spożycie orzechów może powodować uczucie wzdęcia, bóle brzucha, zgagę i nudności.
Skąd pochodzi orzech piniowy? W jakich krajach jest najczęściej uprawiany?
Orzechy piniowe to jadalne nasiona kilku rodzajów sosny – w Europie najczęściej sosny pinia (Pinus pinea L.), która rośnie na północnym wybrzeżu Morza Śródziemnego (od Hiszpanii po Cypr oraz na południowym wybrzeżu Morza Czarnego). Ze względu na klimat panujący w Polsce może być uprawiana jako ozdobna roślina pojemnikowa.
Głównymi eksporterami tych orzechów są Chiny, Korea Północna, Rosja, Pakistan i Afganistan. W basenie Morza Śródziemnego czołowymi eksporterami są Włochy, Turcja, Hiszpania i Portugalia.
Uprawa orzecha piniowego
Orzechy piniowe są gotowe do zbioru około 10 dni przed tym, jak zielona szyszka zacznie się otwierać. Są one następnie suszone na słońcu przez 20 dni, aby przyspieszyć proces suszenia i otwierania.
Szyszki z pokaźnymi nasionami pojawią się w ciągu 6 do 10 lat. O drzewo trzeba odpowiednio dbać przez wiele lat, zanim będzie można spodziewać się zbiorów orzechów. Większość gatunków sosny może rosnąć na różnych glebach, od wilgotnej gliny po piaszczyste, suche gliny.
W naturze sosna dorasta do 15 metrów. Drzewa, które są uprawiane poza rejonem Morza Śródziemnego, zazwyczaj osiągają maksymalnie do 3 metrów wysokości.
Zastosowanie w kuchni
Orzechy piniowe to pożywna przekąska, którą można jeść na surowo lub w formie prażonej. Można je dodać do sałatek, posypać na wierzch hummusu, a także zblendować jako część pesto. Zmielone lub przetworzone orzeszki piniowe są często używane do zagęszczania sosów. Na Bliskim Wschodzie kremowy sos tahini zawiera orzeszki piniowe i jest stosowany zarówno jako dip do chleba i warzyw, jak i sos do ryb. Całe lub posiekane orzeszki piniowe są również używane do wzbogacania dressingów do sałatek.
Mogą być również składnikiem deserów takich jak tarty i ciasteczka, jak również dań wytrawnych. Jednym z najlepszych sposobów wykorzystania orzeszków piniowych jest łączenie ich z wołowiną i rybami. Orzech piniowy bardzo dobrze komponuje się także z serem mozzarella, oliwą z oliwek, czosnkiem, serem kozim, papryką i musztardą dijon.
Orzech piniowy jest bogatym źródłem witaminy E, witaminy K, miedzi, żelaza i manganu. Dodatkowo orzech ten zawiera tłuszcze jednonienasycone, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Jeśli szukasz cennego składnika, który możesz dodawać do różnych potraw, koniecznie postaw na orzech piniowy. Jego spożywanie może bardzo pomóc twojemu organizmowi!
Powiązane artykuły:
- Orzech pistacjowy – co warto o nim wiedzieć?
- Orzech laskowy – dlaczego powinien być elementem codziennej diety?
- Orzech włoski – dlaczego warto go spożywać?
- Orzech ziemny – dlaczego jest tak bardzo ceniony?
- Orzech brazylijski – dlaczego warto go włączyć do codziennej diety?