Close Menu
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Orzechy

    Orzech pistacjowy – co warto o nim wiedzieć?

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski21 lipca, 2022Brak komentarzy4 Mins Read
    orzech pistacjowy

    Orzech pistacjowy ma długą historię stosowania zarówno w słodkich, jak i pikantnych potrawach, a jego wyjątkowy smak uczynił go popularnym składnikiem wielu kuchni. Jakie ma wartości odżywcze? Jak można go wykorzystać w kuchni?

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Orzech pistacjowy – podstawowe informacje
    2 Orzech pistacjowy – wartości odżywcze
    3 Jakie są skutki uboczne spożywania nadmiernej ilości pistacji?
    4 Skąd pochodzi pistacja? W jakich krajach jest powszechnie uprawiana?
    5 Orzech pistacjowy – uprawa
    6 Zastosowanie w kuchni

    Pistacje są bogate w kwas foliowy oraz zawierają wiele kwasów tłuszczowych omega 3, które obniżają poziom cholesterolu. Ponadto orzechy te zawierają dużo białka i wapnia – dobrego dla mięśni i kości, a potas znajdujący się w pistacjach jest korzystny zarówno dla mięśni jak i dla ciśnienia krwi. Jak jeszcze orzech pistacjowy wpływa na ludzki organizm?

    Orzech pistacjowy – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY:  lekka, sucha, piaszczysta 
    ODCZYN GLEBY:   obojętny, zasadowy
    WILGOTNOŚĆ:    gleba lekko wilgotna
    STANOWISKO:  słoneczne
    KWITNIENIE:    III, IV

    Orzech pistacjowy – wartości odżywcze

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL: 550
    BIAŁKO: 13
    WĘGLOWODANY: 20
    CHOLESTEROL: 0
    SÓD: 0,001
    POTAS: 1

    Orzech pistacjowy jest wysokokaloryczny, ale jest również dobrym źródłem białka, błonnika i zdrowych tłuszczów. Dodatkowo jest dobrym źródłem kilku witamin i minerałów, w tym miedzi, magnezu i potasu. 

    Spożywanie pistacji wiąże się z szeregiem korzyści zdrowotnych, w tym poprawą kontroli cukru we krwi, zmniejszeniem stanów zapalnych i obniżeniem poziomu cholesterolu. Pistacje mogą również poprawić zdrowie serca poprzez obniżenie ciśnienia krwi i ochronę przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.

    Jakie są skutki uboczne spożywania nadmiernej ilości pistacji?

    Pistacje to rodzaj orzechów, które są często spożywane jako przekąska. Są one dobrym źródłem białka i zdrowych tłuszczów. Jednak, jak wszystkie orzechy, pistacje zawierają dużą ilość tłuszczu i powinny być spożywane z umiarem.

    Zobacz też:
    Orzech laskowy – dlaczego powinien być elementem codziennej diety?

    Jedzenie zbyt wielu pistacji może prowadzić do przyrostu masy ciała. Pistacje mogą również powodować problemy trawienne takie jak gazy i wzdęcia, jeśli są spożywane w dużych ilościach. Dlatego ważne jest, aby spożywać je z umiarem. Dodatkowo niektóre osoby mają alergie na orzechy, dlatego przed ich spożyciem warto skonsultować się z lekarzem.

    Skąd pochodzi pistacja? W jakich krajach jest powszechnie uprawiana?

    Uważa się, że drzewo pistacjowe pochodzi z Iranu. Jest szeroko uprawiane od Afganistanu do regionu śródziemnomorskiego. Jądra nasion można jeść na surowo lub po uprażeniu i są one powszechnie stosowane w różnych deserach, w tym baklavie, halvah i lodach. 

    Pistacja jest powszechnie uprawiana nie tylko w Iranie, ale również w Stanach Zjednoczonych, Turcji, Syrii, Indiach, Włoszech, Chinach i Grecji.

    Najpopularniejsze odmiany pistacji to: kerman, golden hills i lost hills. Podstawowa różnica między różnymi odmianami pistacji jest związana z zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. 

    Orzech pistacjowy – uprawa

    W przypadku rozwoju drzew pistacjowych najważniejsze są specyficzne warunki klimatyczne – mogą one rosnąć tylko w miejscach, gdzie lato jest długie i upalne, a zima łagodna. Korzenie pistacji są bardzo podatne na choroby grzybowe, ale za to są mało wymagające jeśli chodzi o żyzność gleby. 

    Pistacje zbiera się zazwyczaj jesienią. Rosną na drzewach Pistacia lentiscus. Drzewa pistacjowe mogą żyć przez setki lat i zazwyczaj zaczynają owocować po około 10 latach. Wytwarzają one skupiska strąków nasiennych, z których każdy zawiera od jednej do czterech pistacji. Gdy strąki dojrzeją, zbiera się je i wydobywa pistacje. Orzechy są następnie czyszczone i prażone przed zapakowaniem do sprzedaży. 

    Zastosowanie w kuchni

    Orzech pistacjowy to popularny składnik zarówno słodkich, jak i wytrawnych dań. Można go dodawać do ciast, ciasteczek i lodów. Pistacje są również powszechnie dodawane do dań z ryżem i makaronem. Można je też posiekać i dodać do pożywnych sałatek.

    Zobacz też:
    Orzech ziemny – dlaczego jest tak bardzo ceniony?

    Orzech pistacjowy świetnie komponuje się z czekoladą, owocami cytrusowymi, daktylami i miodem. Lubi towarzystwo goździków i kardamonu. Można go też dodawać do owsianki.

     

    Orzech pistacjowy to nie tylko wszechstronny składnik spożywczy, ale również cenne źródło składników odżywczych. Jest bogaty w kwas foliowy i zawiera wiele kwasów tłuszczowych omega 3, które pomagają obniżyć wysoki poziom cholesterolu. Zawiera też dużo błonnika i białka oraz jest dobrym źródłem witamin A i E.

    Archiwum: lipiec 2022
    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

    Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

    Zobacz także

    Orzech ziemny – dlaczego jest tak bardzo ceniony?

    Orzech włoski – dlaczego warto go spożywać?

    Orzech piniowy – dlaczego warto go spożywać?

    Orzech laskowy – dlaczego powinien być elementem codziennej diety?

    Orzech brazylijski – dlaczego warto go włączyć do codziennej diety?

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.