Orzech ziemny, znany też jako orzech arachidowy i fistaszek, to jadalne nasiono roślin strączkowych uprawianych na całym świecie, w szczególności w Indiach, Nigerii, Chinach oraz Stanach Zjednoczonych. Jakie ma wartości odżywcze? Czy warto go spożywać?
Orzech ziemny jest doskonałym źródłem wielu witamin i minerałów, w tym biotyny, miedzi, niacyny, manganu, witaminy E, tiaminy, fosforu i magnezu. Jego spożywanie pomaga zapobiegać chorobom serca poprzez obniżenie poziomu cholesterolu. Pomaga również powstrzymać tworzenie się zakrzepów krwi i zmniejszyć ryzyko zawału serca lub udaru. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na temat orzecha ziemnego!
Orzech ziemny – podstawowe informacje
RODZAJ GLEBY: | żyzna, piaszczysta |
ODCZYN GLEBY: | lekko kwaśny |
WILGOTNOŚĆ: | gleba umiarkowanie wilgotna |
STANOWISKO: | ciepłe, słoneczne |
KWITNIENIE: | VI, VII, VIII |
Orzech ziemny – wartości odżywcze
Wartości odżywcze w 100 g:
KCAL: | 567 |
BIAŁKO: | 25,8 |
WĘGLOWODANY: | 16,13 |
CHOLESTEROL: | 0 |
SÓD: | 0,018 |
POTAS: | 0,705 |
Orzech ziemny jest wartościowym źródłem pożywienia, które dostarcza organizmowi kilku niezbędnych witamin i minerałów. Na przykład, jest dobrym źródłem witaminy E, która jest ważnym przeciwutleniaczem. Zawiera również inne składniki odżywcze takie jak magnez, fosfor i niacyna.
Spożycie orzeszków ziemnych zostało powiązane z niższym ryzykiem chorób serca. Orzechy ziemne są bogatym źródłem antyoksydantów, witamin PP oraz selenu. Zawierają także spore ilości błonnika, przez co powinny znaleźć się w diecie osób z problemami trawiennymi.
Pochodzenie i uprawa orzecha ziemnego
Orzech ziemny prawdopodobnie pochodzi z Ameryki Południowej i rozprzestrzenił się w Nowym Świecie, gdy hiszpańscy odkrywcy odkryli wszechstronność orzeszków ziemnych. Hiszpanie przywieźli ze sobą orzeszki ziemne do Europy.
Sadzonki orzeszków ziemnych wyrastają z gleby około 10 dni po posadzeniu. Wyrastają z nich zielone, owalne rośliny o wysokości około 45 cm. W przeciwieństwie do większości roślin orzech ziemny kwitnie nad ziemią, ale owocuje pod ziemią. Żółte kwiaty pojawiają się wokół dolnej części rośliny około 40 dni po posadzeniu.
Orzeszki ziemne rosną najlepiej w piaszczystych glebach w ciepłym klimacie.
Uprawa orzeszków ziemnych w domu jest zaskakująco łatwa, ponieważ rośliny wymagają minimalnej opieki i zapewniają plony wystarczająco duże, aby starczyły na cały rok.
Najpopularniejsze odmiany orzecha ziemnego to: wilson, kadłub, shulamit, dixie hiszpański, dixie runner, kometa, tamspan, tamran i egipski gigant.
Czy orzech ziemny może być szkodliwy?
Chociaż orzechy są bardzo pożywne i zdrowe, ich spożywanie może czasami wiązać się z negatywnymi skutkami. Spożycie dużej ilości surowych orzechów ziemnych może prowadzić do zaburzeń przewodu pokarmowego. Oprócz tego niektóre osoby mogą być uczulone na orzechy. Nawet niewielka ilość orzeszków ziemnych może wywołać reakcję u niektórych osób i może prowadzić do szeregu objawów takich jak katar, mrowienie w gardle i ustach, problemów skórnych, duszności i problemów trawiennych. Ważne jest, aby zwrócić uwagę na te objawy i podjąć natychmiastowe działanie.
Pamiętaj też, że jeśli zjesz zepsutego orzecha, może to spowodować poważne zatrucie, dlatego przed zjedzeniem go musisz mu się dokładnie przyjrzeć.
Zastosowanie w kuchni
Orzech ziemny jest uniwersalnym składnikiem, który można wykorzystać zarówno w słodkich, jak i pikantnych potrawach. Podczas gdy powszechnie kojarzy się go z kanapkami z masłem orzechowym i słonymi przekąskami, orzeszki ziemne mogą być również używane do robienia zup, sosów, a nawet deserów.
Masło orzechowe może być używane jako smarowidło na chleb lub krakersy albo mieszane w przepisach na ciasteczka, ciasta i placki. Masło orzechowe jest również częstym składnikiem kuchni azjatyckiej, gdzie często używa się go do robienia sosu satay. Niezależnie od tego, czy szukasz nowego sposobu na wykorzystanie masła orzechowego, czy po prostu chcesz dodać więcej orzeszków ziemnych do swojej diety, istnieją nieskończone możliwości, jeśli chodzi o gotowanie z tym smacznym i pożywnym produktem.
Orzech ziemny jest dobrym źródłem zdrowych tłuszczów, białka i błonnika. Zawiera również dużo potasu, fosforu, magnezu i witamin z grupy B. Pomimo wysokiej kaloryczności, orzeszki ziemne są bogate w cenne składniki odżywcze. Spożywane z umiarem są bardzo dobrym wzbogaceniem codziennej diety.
Powiązane artykuły:
- Uprawa orzeszka ziemnego arachidowego. Fistaszki sadzone w doniczce z nasion i zasady pielęgnacji
- Orzech piniowy – dlaczego warto go spożywać?
- Orzech włoski – dlaczego warto go spożywać?
- Orzech pistacjowy – co warto o nim wiedzieć?
- Orzech laskowy – dlaczego powinien być elementem codziennej diety?