Najpopularniejsze artykuły

    Czy warto kupować oryginalne części do Ursusa C-360?

    31 stycznia, 2023

    Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

    13 stycznia, 2023

    Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

    7 stycznia, 2023

    Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

    3 stycznia, 2023

    Fotowoltaika dla rolnika – jak szukać oszczędności w gospodarstwie rolnym?

    23 grudnia, 2022
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Agropedia»Uprawa»Orzechy»Orzech brazylijski – dlaczego warto go włączyć do codziennej diety?
    Orzechy

    Orzech brazylijski – dlaczego warto go włączyć do codziennej diety?

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski21 lipca, 2022Brak komentarzy4 minut czytania
    orzech brazylijski

    Orzech brazylijski zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Ma ziemisty, maślany smak i zawiera wiele witamin i składników odżywczych. Jakich? Odpowiedź znajdziesz w naszym artykule!

    Filtracja oleju
    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Orzech brazylijski – podstawowe informacje
    2 Orzech brazylijski – wartości odżywcze
    3 Pochodzenie i uprawa orzecha brazylijskiego
    4 Czy spożywanie orzechów brazylijskich może przynosić negatywne skutki?
    5 Zastosowanie w kuchni

     

    Czy orzech brazylijski jest zdrowy? I to jak! Jest bogaty w zdrowe tłuszcze, selen, magnez, miedź, fosfor, mangan, tiaminę i witaminę E. Jego spożywanie wspomaga zdrowie serca i wzmacnia kości. Orzech brazylijski świetnie pasuje do diety tłuszczowej keto. Więcej informacji o produktach na ketozie czytaj tutaj: https://ketomierz.pl/keto-przekaski

    Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o jego właściwościach!

    Orzech brazylijski – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY: piaszczysta
    ODCZYN GLEBY:  lekko kwaśny
    WILGOTNOŚĆ:   gleba wilgotna
    STANOWISKO: słoneczne
    KWITNIENIE:   od września do lutego

    Orzech brazylijski – wartości odżywcze

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL:656
    BIAŁKO:14,32
    WĘGLOWODANY:12,27
    CHOLESTEROL:
    SÓD:0,003
    POTAS:0,659

    Orzech brazylijski zawiera kilka przeciwutleniaczy, w tym witaminę E i fenole. Przeciwutleniacze mogą pomóc w zwalczaniu wolnych rodników, zmniejszając stres oksydacyjny i stan zapalny w ludzkim organizmie. Obniżenie stanu zapalnego może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia różnych chorób zdrowotnych takich jak choroby serca, cukrzyca i niektóre rodzaje raka.

    Orzech brazylijski jest szczególnie bogaty w selen – minerał o silnych właściwościach przeciwutleniających. Spożywanie go może zmniejszyć stany zapalne, wspomóc funkcjonowanie mózgu, a także poprawić funkcjonowanie tarczycy i zdrowie serca. Niektóre badania wykazały również, że zwiększenie spożycia selenu może pomóc w poprawie ogólnego nastroju. 

    Odpowiedni poziom selenu może również pomóc wzmocnić układ odpornościowy i pomóc w walce z infekcjami i niepłodnością. Spożywanie zaledwie dwóch orzechów brazylijskich dziennie pomaga utrzymać dobry poziom selenu tak skutecznie jak suplementy diety kupowane w aptekach.

    Zobacz też:
    Orzech pistacjowy – co warto o nim wiedzieć?

    Dostarczanie organizmowi wystarczającej ilości selenu może także pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Hashimoto, choroby Gravesa i raka tarczycy.

    Orzech brazylijski zawiera też duże ilości tłuszczów jednonienasyconych, które są zdrowymi tłuszczami. Włączenie jednonienasyconych tłuszczów do diety może pomóc poprawić poziom cholesterolu. Natomiast błonnik zawarty w orzechach brazylijskich może zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru.

    Pochodzenie i uprawa orzecha brazylijskiego

    Orzech brazylijski rośnie na drzewie Bertholletia excelsa, które występuje w całym amazońskim lesie deszczowym w Ameryce Południowej, rozciągającym się w północno-zachodniej Brazylii oraz w Peru, Boliwii, Kolumbii, Wenezueli i Ekwadorze. Jego strąki są niezwykle twarde – tak bardzo, że tylko mały gryzoń zwany agouti i ludzie przy pomocy maczet lub siekier są w stanie z nimi poradzić.

    Chociaż istnieją plantacje, większość orzechów pochodzi ze zbioru strąków w środowisku naturalnym, który odbywa się od grudnia do marca. Trzeba dodać, że zbiory orzechów brazylijskich nie należą do najłatwiejszych i najbezpieczniejszych, ponieważ każdy strąk waży nawet do sześciu kilogramów i spada z drzew o wysokości 18-piętrowego wieżowca. Strąki pędzą w kierunku ziemi z prędkością 80 kilometrów na godzinę! Z taką siłą mogą wbić się głęboko w ziemię, dlatego podczas zbiorów trzeba bardzo uważać na głowę.

    Orzechy brazylijskie były spożywane przez rdzennych mieszkańców regionu co najmniej od czasów górnego paleolitu, czyli około 11 000 lat temu. Pierwsze wzmianki o nich w zachodnich źródłach pochodzą z 1569 r., kiedy to portugalscy i hiszpańscy odkrywcy przemierzali Amerykę Południową, podporządkowując sobie rdzenne ludy.

    Orzechy brazylijskie są jednak prawie niemożliwe do samodzielnej uprawy, ponieważ ich wymagania dotyczące zapylania są bardzo specyficzne. Tylko niektóre pszczoły mogą dostać się do kwiatów i zapylać je krzyżowo. Niestety pszczoły te są praktycznie niemożliwe do udomowienia.

    Czy spożywanie orzechów brazylijskich może przynosić negatywne skutki?

    Orzech brazylijski ma dużo kalorii i tłuszczu, co może prowadzić do niepożądanego przyrostu wagi, jeśli spożywasz go w zbyt dużych ilościach. Jedzenie zbyt wielu orzechów brazylijskich może także prowadzić do problemów z układem pokarmowym. Może też spowodować nagromadzenie się nadmiaru selenu w organizmie, co może się negatywnie odbić na zdrowiu. Wczesne oznaki nadmiaru selenu w organizmie obejmują metaliczny smak w ustach, nieświeży oddech, nudności, biegunkę, wypadanie włosów, łamliwość paznokci, wysypkę skórną i zmęczenie. 

    Zobacz też:
    Orzech laskowy – dlaczego powinien być elementem codziennej diety?

    Niektóre osoby mogą także być uczulone na orzechy. W końcu są one jednymi z najczęstszych alergenów pokarmowych, a orzechy brazylijskie nie są tu wyjątkiem.

    Zastosowanie w kuchni

    Orzech brazylijski ma wiele zastosowań kulinarnych. Można go spożywać jako zdrową przekąskę lub dodać do sałatki owocowej lub warzywnej. Jest on również używany jako dodatek do wypieków, puddingów i ciast owocowych. Bardzo dobrze komponuje się też z jogurtem waniliowym.

    Natomiast orzechy brazylijskie są w całości używane w cukiernictwie i dobrze nadają się do dekoracji ciast owocowych lub tortów ze względu na swoją wielkość i ładny kształt. Natomiast zmielone stanowią dobry dodatek do deserów i dań z ryżem.

     

    Orzech brazylijski jest bardzo cennym źródłem zdrowych tłuszczów, przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Zawiera selen, który jest znany ze swoich właściwości przeciwutleniających oraz białko, błonnik, niacynę, witaminę B6, magnez, potas i cynk. Jedzenie orzechów brazylijskich może zmniejszyć stan zapalny, wspomóc funkcjonowanie mózgu, a także poprawić funkcjonowanie tarczycy i zdrowie serca. Jak widzisz, włączenie tych orzechów do codziennej diety może okazać się bardzo korzystne dla twojego zdrowia!

    Powiązane artykuły:

    • Orzech ziemny – dlaczego jest tak bardzo ceniony?
    • Orzech włoski – dlaczego warto go spożywać?
    • Orzech piniowy – dlaczego warto go spożywać?
    • Orzech laskowy – dlaczego powinien być elementem codziennej diety?
    • Orzech pistacjowy – co warto o nim wiedzieć?

    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

      Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

      Zobacz także

      Orzech ziemny – dlaczego jest tak bardzo ceniony?

      Orzech włoski – dlaczego warto go spożywać?

      Orzech pistacjowy – co warto o nim wiedzieć?

      Orzech piniowy – dlaczego warto go spożywać?

      Orzech laskowy – dlaczego powinien być elementem codziennej diety?

      Skomentuj artykuł Cancel Reply

      Zobacz także

      Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

      13 stycznia, 2023

      Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

      7 stycznia, 2023

      Kiszone ziarno kukurydzy – wykorzystanie

      16 listopada, 2022

      Odmiany czosnku — jakie uprawia się w Polsce?

      16 listopada, 2022

      Czy warto kupować oryginalne części do Ursusa C-360?

      31 stycznia, 2023

      Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

      13 stycznia, 2023

      Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

      7 stycznia, 2023

      Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

      3 stycznia, 2023
      O serwisie
      O serwisie

      Twoje źródło wiedzy z branży rolniczej.

      Copyright © 2021 Contentation sp. z o.o.

      Kontakt

      Redakcja

      Regulamin

      Polityka prywatności

      Wpisz powyżej i naciśnij Enter aby wyszukać. Naciśnij Esc, aby anulować.