Uprawa mięty nie jest szczególnie skomplikowana, a bez wątpienia to zioło wykorzystasz w wielu różnych sytuacjach. Jaka gleba będzie dla niego najlepsza? Jaki jest optymalny termin sadzenia? Już teraz sprawdź, jak zacząć je uprawiać, aby mogło zdrowo rosnąć!
Mięta pieprzowa jest od setek lat używana przez ludzi, zarówno w kuchni, jak i w formie rośliny leczniczej. To doskonały dodatek do różnego rodzaju dań i odświeżających napojów, ale nie tylko. Wykonasz z niej również niezwykle skuteczne kosmetyki do twarzy! Najlepiej sprawdzi się do tego roślina z własnej plantacji. Na całe szczęście nie jest to bardzo wymagająca roślina i bez problemu możesz hodować ją zarówno w ogrodzie, jak i w doniczce. Co musisz wiedzieć, aby liście mięty wyglądały naprawdę dobrze, a sama roślina rosła szybko?
Mięta pieprzowa (Mentha ×piperita) – skąd wzięła się roślina?
Co ciekawe, mięta pieprzowa nie jest zwyczajnym gatunkiem, a połączeniem mięty zielonej i mięty nadwodnej. Prawdopodobnie powstała w Anglii w spontaniczny sposób. Jej łodyga osiąga do 90 cm wysokości. Jest rośliną wieloletnią, której część naziemna w trakcie zimy znika z powierzchni, ale już wczesną wiosną znajdujące się pod ziemią rozłogi puszczają pędy i zaczynają się szybko rozrastać. Czasem może być traktowana jako chwast, jednak zazwyczaj z powodu swojego wyglądu i właściwości jest hodowana albo na przyprawę, albo jako roślina ozdobna. Jej miętowy smak doskonale pasuje do naprawdę wielu potraw.
Wymagania uprawowe mięty w doniczce i nie tylko
Miętę należy posadzić z sadzonek bądź kłączy. Część z nich możesz kupić, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby ją rozsadzać. Mięta preferuje gleby próchnicze, wilgotne oraz przepuszczalne. Optymalne ph to 6-7,5. Jeśli gleba jest zbyt zakwaszona, konieczne będzie wapnowanie w ilości 1,5 – 2,5 t CaO/ha. Najwyższej jakości plony uzyskasz wtedy, gdy ziemia będzie dokładnie oczyszczona i spulchniona, ponieważ jest to stosunkowo delikatna roślina. Wzrost może przyśpieszyć wykorzystanie wysokiej jakości nawozu, najlepiej naturalnego pochodzenia.
Uprawa mięty – kiedy sadzić i ile trwa okres wegetacyjny
Gdy zdobędziesz sadzonki, które będą odpowiedniej wielkości, należy rozsadzić je wiosną, na przygotowanej już glebie. Możesz wybrać lekko zacienione miejsce. Sadzonki powinny mieć ok. 10-12 cm wysokości, dzięki czemu te byliny będą mogły bez problemu rosnąć. Najlepiej sadzić ją od marca do maja. Można też posadzić je jesienią. Sadzonki wsadzaj w rowki co 10-20 cm, na głębokość 8-10 cm. Stworzyć możesz rzędy, oddalone od siebie o ok. 40 cm. Trudno w jej przypadku mówić o okresie wegetacyjnym, ponieważ liście możesz zrywać, gdy tylko zaczną się pojawiać.
Jak pielęgnować miętę? Nie tylko przycinanie
Pielęgnacja mięty to przede wszystkim jej regularne opielanie, nawożenie oraz wiosenne bronowanie gleby. Po drugim roku należy przyorać glebę na głębokości do 10 cm. Problemem mogą być także szkodniki, dlatego warto regularnie stosować oprysk. Dotyczy to także uprawy w doniczce! Jednak nim się za to zabierzesz, musisz koniecznie sprawdzić, jakie preparaty są najbardziej naturalne i najmniej szkodliwe. Mięta wymaga także uwagi, jeśli chodzi o popularną, ale groźną chorobę, czyli rdzę mięty. Na całe szczęście istnieją środki, które pozwalają z nią walczyć.
Czy mięta jest łatwa w uprawie?
Najpopularniejsza w Polsce czarna mięta pieprzowa nie jest szczególnie trudna w uprawie. Przeciwnie, większość amatorów ogrodnictwa powinno sobie z nią poradzić. W końcu rośnie ona dziko w Anglii i jest dość wytrzymała. Jednak plantacja mięty na większą skalę, niż tylko we własnym ogródku, wymaga po prostu odrobiny troski. Tylko w ten sposób liście mięty zawierać będą wystarczającą ilość składników, które następnie można wykorzystać choćby do stworzenia olejków eterycznych. Warto wiedzieć, że ta przyprawowa roślina, z której można wytworzyć mentol, pobiera wiele substancji z gleby, dlatego jej uprawa powinna trwać do 4-5 lat.
Właściwości mięty – to zdrowe ziele!
Mięta posiada wiele właściwości zdrowotnych. Z powodu dużej zawartości kwasów organicznych, czy soli mineralnych jest dobrą dla żołądka przyprawą. Można z niej stworzyć także olejek miętowy, a jej smak i aromat będą się dobrze łączyć z deserami, letnimi napojami czy nawet z mięsem. Jest polecana przy dolegliwościach żołądkowych, dlatego warto dodać ją do sosów czy innych potraw. Z powodu swojego świeżego zapachu jest używana również do past do zębów, a jeśli lubisz pić herbaty, możesz wykonać z niej napar. Sprawdzi się do tego zarówno świeża mięta, dopiero co zerwana z krzaczka, jak i taka, która została już wysuszona.
Zastosowanie mięty sprawia, że to zioło musisz mieć
Wiele gatunków mięty jest wykorzystywanych przez człowieka, nie tylko ta pieprzowa, choć w Polsce uprawia się właśnie ją. Szeroka gama zastosowań oraz stosunkowo łatwa uprawa sprawia, że warto posadzić ją we własnym ogrodzie. Możesz zbierać ją i suszyć, dzięki czemu uzyskasz własny napar, z którego skorzystasz także zimą. Sadzenie mięty możesz zacząć nawet zimą, hodując ją w doniczce. Nie czekaj więc! Pyszne napary z mięty, a także wyjątkowe dania z jej wykorzystaniem oraz odświeżające oddech słodycze są na wyciągnięcie ręki. Jej wszechstronne zastosowanie i ładny wygląd sprawiają, że po prostu nie można obok niej przejść obojętnie.
Powiązane artykuły:
- Uprawa kalarepy – wczesny zbiór, sadzenie i rozsada
- Uprawa szałwii lekarskiej (Salvia officinalis) w ogrodzie. Właściwości lecznicze i uprawa rośliny w doniczce
- Uprawa chmielu w Polsce. Stwórz plantację, która sprawdzi się nie tylko na piwo
- Uprawa chrzanu pospolitego, opieka nad sadzonkami i jego zastosowanie w kuchni
- Uprawa winogrona w ogrodzie. Jak przygotować sadzonki, ciąć i sadzić winorośl