AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Hodowla

    Hodowla kóz w Polsce – najważniejsze informacje. Jak hodować kozy?

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski21 lutego, 2022Brak komentarzy5 minut czytania
    hodowla kóz

    Hodowla kóz jest zajęciem coraz powszechniejszym. Wiele osób decyduje się na utrzymanie tych zwierząt, bo świetnie radzą sobie one nawet na mało żyznym obszarze. Sprawdź, co musisz wiedzieć o kozach.

    Filtracja oleju
    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Hodowla kóz – warunki i formalności
    1.1 Cele hodowli
    1.2 Koziarnia – jak powinna wyglądać?
    1.3 Żywienie kozy
    2 Rasy kóz
    2.1 Typy mleczne
    2.2 Typy mięsne
    2.3 Typy wełniaste

    Bardzo często prowadzona jest równocześnie hodowla kóz i owiec, jako że oba gatunki coraz częściej wykorzystuje się w celu pozyskania mleka. Mają one też zbliżone wymagania. Co więcej, obecność kozy w stadzie owiec pozwala szybciej ostrzec pasterza przed zagrożeniem. Najczęstszym celem chowu tych zwierząt jest pozyskanie koziego mleka. Rzadziej spotyka się hodowlę kóz w celach mięsnych, jako że kozina nadal nie jest zbyt popularna. Zobacz, na co musisz zwrócić uwagę, jeśli planujesz utrzymywać stado w swoim gospodarstwie.

    Hodowla kóz – warunki i formalności

    Każda hodowla kóz musi być zgodna z obowiązującymi przepisami. Wszystkie zwierzęta powinny być zakolczykowane. Tak oznaczone stado musisz zgłosić do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Podczas budowy pomieszczenia dla zwierząt musisz przestrzegać przepisów prawa budowlanego. Pamiętaj, że stado jest objęte kontrolą powiatowego lekarza weterynarii.

    Cele hodowli

    Jakie jeszcze produkty, prócz oczywiście mleka, są pozyskiwane z hodowli kóz? Należą do nich między innymi:

    • skóry – zastosowanie obiciowe, do produkcji galanterii;
    • rogi – wykorzystywane w rękodziele;
    • mięso – głównie jako produkt ekskluzywny;
    • obornik – często wykorzystywany przez samego rolnika, jeśli ma też uprawy warzyw.

    Koziarnia – jak powinna wyglądać?

    Przy utrzymaniu niewielkiego stada, np. dwóch czy trzech osobników, na potrzeby zwierząt przystosowuje się po prostu pomieszczenie gospodarcze. Dla większego stada kóz najlepiej przygotować odpowiedni budynek. Powinien on mieć:

    • lekko pochyloną podłogę, która umożliwi odpływ gnojówki;
    • duże okna zapewniające dostęp światła, zabezpieczone lub umieszczone odpowiednio wysoko, aby zwierzęta przez nie nie wyszły;
    • wentylację, która jednocześnie będzie chronić stado przed przeciągami.
    Zobacz też:
    Hodowla danieli – alternatywa dla hodowli zwierząt gospodarskich

    Większość odmian jest odporna na kiepskie warunki atmosferyczne, dlatego nie jest konieczne wykonywanie dodatkowego systemu grzewczego, choć przyda się izolacja.

    Żywienie kozy

    Kozy są zwierzętami typowo pastwiskowymi. Dostęp do pastwiska sprawia, że udział paszy w żywieniu zwierząt jest ograniczony. W okresie letnim, przy założeniu, że miejsce wypasu jest dobrze utrzymane, wystarczy udział nasion roślin strączkowych i dodatek roślin okopowych. W okresie zimowym zwierzęta powinny otrzymywać więcej kiszonki i siana. Samice z koźlętami wymagają większego udziału pasz treściwych w diecie.

    Rasy kóz

    Istnieje przynajmniej kilka ras, które wykorzystuje się w chowie i hodowli kóz. Najpierw jednak trzeba poznać inny rodzaj systematyki związany z użytkowością tych zwierząt. Co więcej, plan hodowlany zakłada obecność wielu kóz bezrasowych, będących mieszańcami różnych typów.

    Typy mleczne

    W Polsce najbardziej rozpowszechnione kozy. Są one zazwyczaj dość suche w budowie, a jednocześnie zapewniają dużą wydajność mleczną, co jest efektem m.in. wydatnego wymienia. Warto wiedzieć, laktacja u tych zwierząt może trwać nawet do 300 dni, a dojrzałość płciowa osiągana jest około 7 miesiąca. Do tego typu zaliczają się odmiany:

    • saaneńskie – jedne z najpopularniejszych. Jedna koza jest w stanie dać nawet 2000 kg mleka w cyklu. Zwierzęta te wyróżniają się bardzo dobrą odpornością na niekorzystne warunki i łatwością adaptacji;
    • alpejskie – mniej popularne, bardzo charakterystyczne pod względem wyglądu – mają brązową sierść z czarnymi paskami i pręgą na grzbiecie. Dają do ok. 1800 kg mleka. Są odporne na warunki atmosferyczne i choroby;
    • kozy anglonubijskie – kozły osiągają nawet do 110 kg masy ciała, dlatego czasem stosowane są w hodowli mięsnej. Mleko kozie tej rasy jest smaczne, z dużą zawartością tłuszczu i białka, bez charakterystycznego, nieprzyjemnego dla wielu zapachu.

    Typy mięsne

    Choć hodowla mięsna kóz jest znacznie mniej rozpowszechniona, to jednak i takie rasy można znaleźć w Polsce. Zaliczają się do nich:

    • odmiana burska – z białą sierścią, charakterystyczną łysiną i zwisającymi uszami. W Polsce wykorzystywana nie jako rasa rzeźna, a dodatek krwi do pogłowia kóz mlecznych – głównie z uwagi na częste, niezależne od sezonu wykoty;
    • odmiana biała uszlachetniona – rasa prawdopodobnie polska, z krótką, białą sierścią. Najczęściej spotykana w Polsce, osiąga wagę od 65 do 100 kg. Dodatkowo daje też ok. 1200 kg mleka w ciągu sezonu;
    • odmiana barwna uszlachetniona – bezrogie zwierzęta o parametrach mięsnych i mlecznych podobnych do poprzedników. Mają charakterystyczne brązowo-czerwone umaszczenie z czarną pręgą grzbietową;
    • zachodnioafrykańska koza karłowata – o wielkości do 50 cm w kłębie i wadze do 25 kg w przypadku samców; istnieje w wielu wersjach kolorystycznych, co również sprawia, że często jest hodowana w celach rozrywkowych, np. w agroturystykach. Daje liczne mioty, nawet do trzech koźląt.
    Zobacz też:
    Hodowla bydła mięsnego i mlecznego w Polsce – podstawowe informacje

    Typy wełniaste

    W Polsce nie hoduje się typów wełniastych dla okrywy, jednak takie rasy są rozpowszechnione poza granicami kraju. Do zwierząt tego typu zaliczają się kozy:

    • angorska – o bardzo niskiej mleczności, w Polsce spotykana przede wszystkim w hodowli rekreacyjnej. Pozyskuje się z niej moher;
    • kaszmirska – podtyp puchowy. Tej odmiany się nie strzeże, tylko ją wyczesuje, uzyskując w ten sposób kaszmir. W Polsce również spotykana przede wszystkim w hodowlach amatorskich.

    Jednoczesna hodowla owiec i kóz często tłumaczona jest chęcią dywersyfikacji źródła dochodów. Niekiedy w tym samym gospodarstwie znajdują się też krowy, co pozwala otrzymywać mleko krowie, a także owcze, kozie i inne produkty dalsze, jak skóry, mięso i wełna. Jeśli interesuje cię hodowla kóz, zadbaj o to, aby zrealizować wszelkie formalności z nią związane.

    Powiązane artykuły:

    • Hodowla bydła mięsnego i mlecznego w Polsce – podstawowe informacje
    • Hodowla alpak – jak się za to wziąć? Czy chów alpak w Polsce jest opłacalnym biznesem?
    • Galloway – rasa bydła mięsnego. Co warto o niej wiedzieć?
    • Hodowla bydła mięsnego – co to za rasa – hereford?
    • Kolczykowanie kozy – po co rejestrować zwierzęta hodowlane? Kolczyk jako metoda identyfikacji kóz

    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Strona WWW

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Galloway – rasa bydła mięsnego. Co warto o niej wiedzieć?

    Dotacje dla pszczelarzy 2023 – kto je przyznaje? Ile wynosi kwota dotacji? Jak złożyć wniosek?

    Ceny bydła – rok 2023 pod znakiem spadków cen. Jakie są prognozy na kolejne miesiące?

    Ceny drobiu – ile kosztuje drób w Polsce? Jaka jest cena skupu ptactwa? Co ma wpływ na wzrost cen drobiu?

    Opłatek dla zwierząt – tradycja dzielenia się kolorowym opłatkiem

    Giez, mucha końska, jusznica deszczowa, bąk bydlęcy, giez bydlęcy duży – owady atakujące zwierzęta i ludzi

    Hodowla bydła mięsnego – co to za rasa – hereford?

    Hodowla dla małych gospodarstw – owca kameruńska

    Osy – co warto o nich wiedzieć? Czy osy są pożyteczne? Gdzie występują? Jak chronić się przed żądłem?

    Skomentuj artykuł Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Wpisz powyżej i naciśnij Enter aby wyszukać. Naciśnij Esc, aby anulować.