Najpopularniejsze artykuły

    Sucha karma dla psów – co powinna zawierać?

    20 maja, 2022

    Oczyszczanie oleju hydraulicznego w maszynach rolniczych

    20 maja, 2022

    Remont stodoły – jaki koszt?

    20 maja, 2022

    Badania NDT – badania nieniszczące jako istotny element kontroli jakości

    20 maja, 2022

    Znak „ zwierzęta gospodarskie” (A-18a) – kiedy i gdzie trzeba go ustawić?

    20 maja, 2022
    AgropediaAgropedia
    • Choroby roślin
    • Hodowla
    • Nawozy
    • Uprawa
    AgropediaAgropedia
    Agropedia»Choroby roślin»Choroby kapusty – jak rozpoznać i zwalczać choroby warzyw kapustnych?
    Choroby roślin

    Choroby kapusty – jak rozpoznać i zwalczać choroby warzyw kapustnych?

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski12 maja, 2022Brak komentarzy5 minut czytania
    choroby kapusty

    Choroby kapusty są prawdziwą zmorą zarówno w uprawie przydomowej, jak i profesjonalnej. Do najgroźniejszych chorób zalicza się te spotykane w uprawie warzyw kapustnych, bo ich patogeny na długo pozostają w glebie. Poznaj sposoby na ich zwalczanie.

    W przypadku chorób kapusty problematyczne jest to, że gdy objawy stają się widoczne, jest za późno na uratowanie części plonów. Z tego powodu tak istotne jest zadbanie o prawidłowe stanowisko i jego właściwe przygotowanie. Zwłaszcza że niektóre schorzenia mogą atakować różne odmiany, np. kapustę głowiastą, włoską i pekińską, ale i inne warzywa, np. kalafiory, brokuły. Sprawdź, jak rozpoznawać choroby kapusty i z nimi skutecznie walczyć.

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Czerń krzyżowych
    2 Kiła kapusty
    2.1 Jak zwalczać kiłę kapusty i jej zapobiegać?
    3 Czarna zgnilizna kapustnych
    3.1 Ochrona przed szkodnikami
    4 Mączniak rzekomy kapusty
    5 Twardzikowa zgnilizna kapustnych
    6 Szara pleśń
    7 Choroby kapusty – zwalczanie i profilaktyka w uprawie

    Czerń krzyżowych

    Choroba ta, zwana również alternariozą kapusty, ma podłoże grzybowe. Zarodniki grzyba bardzo często zimują w takich miejscach jak przechowalnie warzyw. Rozwijają się potem w sprzyjających warunkach, np. przy wysokiej wilgotności powietrza i gleby połączonej z wysoką temperaturą. Choroba wywołuje na liściach charakterystyczne, czarne plamy, które przeradzają się w nekrozę. W efekcie roślina umiera. Aby zwalczać to schorzenie, należy stosować odpowiednie fungicydy, zarówno profilaktycznie, jak i przy zauważeniu pierwszych objawów.

    Kiła kapusty

    Objawy tej choroby kapusty mogą występować na każdym etapie jej rozwoju. Jeśli dotknie siewek, zwykle więdną i zamierają. Na dalszych etapach liście mogą żółknąć i zamierać. Jeśli pomimo tego główki się rozwiną, mogą pojawić się na nich charakterystyczne narośle. Są one jasne i twarde. Wywołują widoczne deformacje liści i zahamowanie ich wzrostu, a potem powodują szybkie gnicie całych główek.

    Jak zwalczać kiłę kapusty i jej zapobiegać?

    Wśród chorób kapusty ta jest o tyle uciążliwa, że może rozwijać się również na innych roślinach. Nawet po jej zwalczeniu w konkretnej uprawie z danego sezonu zarodniki grzybów mogą pozostawać w glebie do 5 lat. Ważne jest więc jej zapobieganie. W tym celu zadbaj o stosowanie płodozmianu oraz usuwanie z okolicy pola wszelkich roślin, na których kiła może się rozwijać. Dodatkowo ważne jest usuwanie chwastów, wapnowanie gleby, aby zmniejszać jej odczyn kwaśny, a także zaprawianie nasion fungicydami. Porażone rośliny trzeba usuwać, a ziemię wymieniać lub odkażać.

    Zobacz też:
    Choroby brzoskwini – kędzierzawość liści brzoskwini i nie tylko. Jak je rozpoznać i zwalczać w uprawie drzew?

    Czarna zgnilizna kapustnych

    Rozwojowi tej choroby kapusty sprzyjają duża wilgotność powietrza i wysoka temperatura, połączone ze zbyt intensywnym podlewaniem uprawy. Jest to jedna z bakteryjnych chorób kapusty. Jej patogeny są w stanie pozostawać w glebie nawet przez kilka lat, dlatego należy przestrzegać zmianowania, jeśli doszło do zakażenia w uprawie. Do powstrzymywania rozwoju schorzenia stosuje się opryski.

    Porażone rośliny mają najpierw czarne plamy na liściach. Tego samego rodzaju przebarwienie jest widoczne również w ich przekroju, co wpływa na fakturę. W efekcie warzywo przestaje rosnąć albo rośnie o wiele gorzej. Przy poważnym rozwoju tej choroby bakteryjnej w głąbie zostają jedynie liście środkowe. Niestety nie nadają się one do jedzenia, a także przetwarzania.

    Ochrona przed szkodnikami

    Bardzo ważne w zapobieganiu czarnej zgniliźnie jest chronienie uprawy przed szkodnikami. Mowa nie tylko o gąsienicach bielinka kapustnika, ale również mszycach. Konieczne jest też usuwanie chwastów. Ponieważ ta choroba kapusty może porażać główki podlewanie od góry, warto zastosować system nawadniania, który dostarczy wody tylko do systemu korzeniowego.

    Mączniak rzekomy kapusty

    Schorzenie to atakuje liście kapusty. W pierwszej fazie rozwoju choroby kapusty dochodzi do pojawiania się białych plam na wierzchniej stronie liści. Z czasem ślady te żółkną, a od wewnątrz w ich miejscu widoczny jest nalot pleśni. To choroba typowa w miejscach, w których nie jest przestrzegana rozstawa przy sadzeniu młodych roślin. Do zapobiegania i profilaktyki stosuje się zwykle opryski z fungicydów.

    Co więcej, mączniak jest w stanie zaatakować również kapustę włoską czy każdą inną odmianę w okresie wzrostu siewek. Wówczas cała rozsada kończy okres wegetacji i zamiera. Z tego powodu tak ważne podczas produkcji rozsady jest zachowanie zmianowania, a także dbanie o warunki sadzenia.

    Twardzikowa zgnilizna kapustnych

    Objawy choroby rozwijają się przed zbiorem, a czasem również w trakcie przechowywania kapusty. Porażone główki kapusty pokryte są szarym nalotem o watowatej strukturze, czyli grzybnią. Z czasem w tych samych miejscach pojawiają się czarne kropki, które są oznaką rozwoju form przetrwalnikowych zarodników. One mogą z kolei zimować w podłożu i przetrwać tam nawet kilka lat. Nie istnieje skuteczny sposób zwalczania zgnilizny twardzikowej – plony są zwykle zmarnowane. Do ochrony warzyw stosuje się specjalne preparaty doglebowe, a także termiczne odkażanie podłoża.

    Zobacz też:
    Najczęstsze choroby borówki amerykańskiej – objawy i zwalczanie w uprawie

    Szara pleśń

    W przypadku tej choroby kapusty pierwsze objawy mogą pojawić się na etapie siewek. W takim przypadku sprawiają, że uprawa zamiera. Częściej jednak rozwija się już bezpośrednio na dojrzewających lub zebranych główkach. Powoduje charakterystyczne, na początku wodniste plamy. Roślina więdnie, a porażone obszary gniją. Dopiero z czasem widoczny jest szarawy, czasem brunatny nalot. Schorzenie jest o tyle groźne, że może rozwijać się również w trakcie przechowywania plonów, zarażając inne warzywa. W okresie wzrostu kapusty stosuje się zazwyczaj środki ochrony roślin, które chronią przed rozprzestrzenianiem zarodników.

    Choroby kapusty – zwalczanie i profilaktyka w uprawie

    Uprawa kapusty jest z zasady narażona na wiele różnych schorzeń. Kapusta pekińska, głowiasta czy włoska mogą jednak chorować rzadziej, jeśli zastosujesz odpowiednią profilaktykę. Do absolutnych podstaw w zapobieganiu chorobom kapusty należą:

    • kupowanie kwalifikowanego materiału siewnego;
    • zaprawianie nasion przed wysiewem;
    • stosowanie płodozmianu;
    • unikanie monokultur;
    • unikanie uprawy kapusty białej i innych gatunków w miejscu, w którym wcześniej rosły warzywa kapustne dotknięcie chorobami;
    • ograniczone nawożenie azotem;
    • termiczne odkażanie podłoża, zwłaszcza przy uprawie w namiotach i tunelach;
    • usuwanie chwastów i resztek organicznych;
    • usuwanie uszkodzonych i zwiędniętych liści;
    • ostrożny zbiór kapusty, bo uszkodzenie roślin kapustnych w takim przypadku również sprzyja rozwojowi chorób grzybowych, np. szarej pleśni.

    Choroby kapusty mogą w znaczny sposób wpłynąć na jakość oraz obfitość plonów. Większość z nich można zwalczać, jednak o wiele korzystniejsza wydaje się profilaktyka. Zadbaj o nią, aby gatunki warzyw kapustnych plonowały obficie.

    Powiązane artykuły:

    • Choroby agrestu – jak je rozpoznawać i zwalczać?
    • Choroba cebuli – jak ją rozpoznać i zwalczać?
    • Najważniejsze choroby rzepaku ozimego – charakterystyka. Ochrona rzepaku i zwalczanie schorzeń
    • Najczęstsze choroby borówki amerykańskiej – objawy i zwalczanie w uprawie
    • Choroba jałowca – jak ją rozpoznać i zwalczać? Poznaj choroby takie jak rdza gruszy i jałowca
    Zobacz też:
    Choroby czereśni i ich zwalczanie w uprawie. Jak diagnozować i zwalczać choroby i szkodniki czereśni?

    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

      Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

      Zobacz także

      Najczęstsza choroba porzeczki czerwonej, a także atakujące ją szkodniki – rodzaje, zapobieganie, leczenie

      Choroby pszenicy jarej i ozimej. Najczęstsze choroby w uprawie i ich zwalczanie

      Najważniejsze choroby rzepaku ozimego – charakterystyka. Ochrona rzepaku i zwalczanie schorzeń

      Choroba jałowca – jak ją rozpoznać i zwalczać? Poznaj choroby takie jak rdza gruszy i jałowca

      Choroby agrestu – jak je rozpoznawać i zwalczać?

      Choroby czosnku – jak je rozpoznać i zwalczać w uprawie rośliny?

      Choroby papryki – objawy i zwalczanie chorób bakteryjnych i grzybowych w uprawie

      Najczęstsze choroby borówki amerykańskiej – objawy i zwalczanie w uprawie

      Choroba cebuli – jak ją rozpoznać i zwalczać?

      Skomentuj artykuł Cancel Reply

      Zobacz także

      Jęczmień – uprawa odmian ozimych i jarych. Nawożenie, wymagania glebowe, siew i inne ważne informacje

      12 maja, 2022

      Uprawa żyta hybrydowego – jak uprawiać zboże mieszańcowe?

      12 maja, 2022

      Sorgo – uprawa zboża w Polsce. Jak uprawiać roślinę spokrewnioną z kukurydzą?

      12 maja, 2022

      Uprawa pszenżyta – obsada, siew, nawożenie, potrzeby pokarmowe, zagrożenia i inne ważne informacje

      8 kwietnia, 2022

      Uprawa żyta – przedplon, nawożenie, siew, pielęgnacja i zbiory. Najważniejsze informacje

      8 kwietnia, 2022

      Uprawa jęczmienia ozimego – siew, nawożenie, zbiór. Czy warto zasiać jęczmień w swoim gospodarstwie?

      16 marca, 2022

      Uprawa jęczmienia jarego – siew, nawożenie i zbiory. Co warto wiedzieć?

      16 marca, 2022

      Proso – uprawa. Siew, nawożenie i zbiór. Zobacz, czy warto uprawiać to zboże!

      16 marca, 2022
      O serwisie
      O serwisie

      Twoje źródło wiedzy z branży rolniczej.

      Copyright © 2021 Contentation sp. z o.o.

      Kontakt

      Redakcja

      Regulamin

      Polityka prywatności

      Wpisz powyżej i naciśnij Enter aby wyszukać. Naciśnij Esc, aby anulować.