Choroby grzybowe pomidorów to koszmar ogrodników. Skutecznie potrafią udaremnić wielomiesięczną pracę. Z tego powodu ważne jest ich odpowiednie zwalczanie. Do tego, potrzebna jest jednak wiedza. Dowiedz się więcej zarazach, które atakują twoje uprawy.
Choroby grzybowe pomidorów dają bardzo charakterystyczne objawy. Mając przynajmniej podstawową wiedzę na ich temat, będziesz w stanie je skutecznie rozpoznawać. Pozwoli ci to na dobranie właściwych środków, które pomogą uporać się z grzybami. Ta wiedza przyda się zarówno w przypadku ogrodników amatorów, jak i bardziej zaawansowany. Poznaj najczęściej występujące choroby grzybowe pomidorów.
Zgorzel podstawy łodygi i brunatna zgnilizna pomidorów
Zgorzel podstawy łodygi i brunatną zgniliznę pomidorów wywołuje ten sam grzyb, czyli Didymella lycopersici. Znajduje się on w glebie. Są to bardzo groźne choroby, które potrafią doprowadzić do całkowitego zniszczenia uprawy. Najprościej ujmując, grzyb powoduje masowe gnicie pomidorów. Od łodygi po owoce, wszystko zaczyna gnić. Prowadzi to oczywiście do całkowitego zniszczenia rośliny. Objawy pojawiają się bardzo późno. Możesz zaobserwować gnilne plamy, które będą najpierw na łodydze. Na owocach występuje zgnilizna wokół szypułki, a na niej niewielkie czarne kuleczki.
Zwalczanie zgorzeli podstawy łodygi i brunatnej zgnilizny pomidorów
Najlepszym sposobem na poradzenie sobie ze zgorzelą jest jej zapobieganie. Przez to, że widoczne objawy występują późno, to ciężko jest uratować roślinę. Podczas wysiewu wykorzystaj zaprawę nasienną, która pozwala wyeliminować grzyby znajdujące się w glebie. Jeżeli choroba już wystąpiła, to musisz usunąć nie tylko nadziemną część rośliny, ale również całą bryłę korzeniową. Im szybciej usuniesz zarażony egzemplarz, tym lepiej. Pozostałe pomidory spryskaj środkiem grzybobójczym, który pozwoli zabezpieczyć resztę uprawy przed rozprzestrzenianiem się choroby.
Choroby grzybowe pomidorów – zaraza ziemniaka na pomidorze
Zaraza ziemniaczana to choroba, która pomimo swojej nazwy atakuje również pomidory. Jest to bardzo groźna choroba, która niestety występuje powszechnie. Powodują ją grzyby Phytophthora infestans. Jak ją rozpoznać? Pierwsze objawy, które się pojawiają to nieregularne, wodniste, często duże wodniste plamy na brzegach blaszki liści. Rozrastają się intensywnie podczas chłodnych oraz wilgotnych dni. Wraz z rozwojem choroby zajmują znaczną część powierzchni liści. Na blaszce można zaobserwować szary lub biały nalot. Jest to grzybni, która jest często wyczuwalna w powietrzu.
Zwalczanie zarazy ziemniaczanej
Choroby grzybowe pomidorów, atakują zarówno liście, jak i owoce. Zaraza ziemniaczana w późniejszym etapie daje bardzo charakterystyczne objawy na owocach. Zielone pomidory mają twarde, brunatne plamy, które sięgają w głąb miąższu. Gdy je dostrzeżesz, pora interweniować. Istnieją domowe sposoby na zwalczanie zarazy ziemniaka. Należą do nich:
- wywar z pokrzywy;
- wywar ze skrzypu polnego;
- olejki z szałwii i lawendy.
Możesz wykorzystać środki, które zostały stworzone specjalnie do tego celu. Znajdziesz je w większości sklepów ogrodniczych. Preparaty grzybobójcze pomagają usunąć zarazę ziemniaczaną.
Szara pleśń
Szarą pleśń powoduje grzyb Botrytis cinerea. Atakuje on pomidory w okresie zimowym oraz wiosennym. Uprawy sadzone jesienią, które zimowane są pod osłonami, stanowią dla niego idealne warunki. Najszybciej rozwija się w temperaturze około 15°C oraz wysokiej wilgotności, która panuje pod przykryciem. Szarą pleśń możesz zaobserwować na wszystkich nadziemnych częściach pomidora. Występuje w postaci plam o kolorze żółtym lub szarozielonym. Na łodygach zazwyczaj przyjmuje postać brązowych, dużych przebarwień. Owoce mają wodniste, miękkie plamy. Dodatkowo zaobserwować możesz szary nalot.
Zwalczanie szarej pleśni
Skuteczne zwalczenie szarej pleśni polega przede wszystkim na ograniczeniu jej rozwoju. Z racji na fakt, że jest to choroba, która intensywnie rozwija się w wysokiej wilgotności, to należy ją zmniejszyć. Utrzymanie niskiej wilgotności powietrza może okazać się kluczowe. Po zaobserwowaniu objawów należy zastosować opryski. Szara pleśń potrafi bardzo szybko rozprzestrzenić się po ogrodzie. Z tego powodu należy szybko zareagować i upewnić się, że udało się zlokalizować wszystkie miejsca występowania tej choroby. Przeoczenie zainfekowanej rośliny może stwarzać ryzyko dla uprawy.
Alternarioza, czyli brunatna plamistość liści pomidora
Alternarioza pomidora atakuje najczęściej hodowle gruntowe. Powodem całego zamieszania jest grzyb Alternaria solani. Intensywnie rozwija się on w upalne oraz deszczowe lata. Objawy najpierw można dostrzec na liściach pomidorów. Pojawiają się na nich ciemnobrunatne plamy. Mogą mieć one różny rozmiar, zazwyczaj osiągają wielkość do 1,5 cm. Blaszka liściowa z czasem obumiera. Możesz obserwować, jak liście żółkną, a później zwijają się, aby następnie odpaść. Owoce również zdradzają objawy. Na ich skórce pojawia się zagłębienie, które następnie gnije i rozprzestrzenia się po powierzchni pomidora.
Zwalczanie alternariozy pomidora
Choroby grzybowe pomidorów zazwyczaj objawiają się białym nalotem. Jest to właśnie grzybnia, która sygnalizuje, że uprawy są zarażone. Gdy zaobserwujesz w swoim ogrodzie alternariozę, powinieneś wykorzystać preparaty chemiczne. Znacznie ważniejsza jest jednak profilaktyka. Jeżeli możesz, to unikaj uprawy pomidorów w sąsiedztwie ziemniaków. Zmniejszy to szansę na przenoszenie się choroby. Dodatkowo, jeżeli na danym stanowisku wystąpi choroba, to przez najbliższe 4 lata nie powinieneś w tym miejscu uprawiać pomidorów. Możesz również wykonywać profilaktyczne opryski środkami grzybobójczymi.
Rak pomidora
Pomimo tego, że tematem tego artykułu są choroby grzybowe pomidorów, to warto wspomnieć o raku. Jest on powodowany przez bakterie, a nie grzyby. Wywołuje go Corynebacterium michiganense. Bakteria atakuje pomidory gruntowe oraz szklarniowe lub kryte. Jest to bardzo groźna choroba, która powoduje więdnięcie liści. Na obumierających blaszkach pojawiają się brunatne plamy. Często w początkowych fazach choroby więdnięcie występuje wyłącznie na jednej stronie rośliny. Na pędach możesz zaobserwować wycieki śluzu oraz pęknięcia. Na owocach pojawiają się ciemne plamy, które poprzedzają gnicie.
Zwalczanie raka bakteryjnego pomidora
Chorobie zapobiega się poprzez przedsiewne odkażanie nasion. Odkażać należy nie tylko nasiona, ale również wszelkiego rodzaju narzędzia, które wykorzystujesz do pielęgnacji pomidora. Szczególnie te, które będą miały kontakt z odsłoniętą tkankę, takie jak nożyce. Gdy choroba już się pojawi, zwalczenie jej jest trudne. Cała procedura walki z rakiem polega na usunięciu zarażanego egzemplarza oraz opryskiwaniu pozostałej części uprawy środkami bakteriobójczymi. Podobnie jak w przypadku innych chorób, na miejscu, w którym miała miejsce zaraza, przez następne 4 lata nie powinieneś sadzić pomidorów.
Choroby grzybowe pomidorów potrafią doszczętnie zrujnować uprawę. Znacznie lepiej jest zapobiegać niż leczyć. Musisz dbać o swoje pomidory poprzez regularne wykonywanie zabiegów pielęgnacyjnych. Regularnie je podlewaj przy pomocy letniej wody. Zadbaj również o to, aby sadzonki znajdowały się od siebie w odległości wynoszącej około 60 cm. Pozwoli to zmniejszyć szansę na szybkie przeniesienie się chorób, jeżeli już wystąpią. Nadmierne zagęszczenie dodatkowo je osłabi. Uprawiaj pomidory z dala od ziemniaków, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia zarazy ziemniaczanej.
Powiązane artykuły:
- Najczęstsze choroby pomidorów i ich zwalczanie. Jak sprawić, by każdy pomidor był idealny?
- Choroby grzybowe pszenicy ozimej – możesz zwalczyć choroby grzybowe zbóż, które pojawiają się na twoich uprawach
- Plamy na liściach pomidorów w szklarni – co oznaczają?
- Opryski fungicydowe na choroby grzybowe pomidorów: jak skutecznie chronić rośliny?
- Najczęstsze choroby pomidorów uprawianych w tunelach foliowych – objawy, profilaktyka i zwalczanie