Nawóz z żywokostu możesz wykonać samodzielnie z dziko rosnących roślin. Świetnie sprawdzi się do podlewania warzyw, a także roślin ozdobnych. Sprawdź, jak stworzyć naturalny, odżywczy płyn do stosowania w ogrodzie.
Żywokost to roślina dziko rosnąca na terenie praktycznie całej Polski. Istnieje jego kilka gatunków, z czego wszystkie charakteryzują się podobnymi właściwościami. Najpopularniejszy jest żywokost lekarski, który możesz znaleźć chociażby w rowach lub na wilgotnych łąkach. Jego zbiór jest utrudniony, ponieważ listki zawierają małe, kłujące włoski. Wyposaż się więc w gumowe rękawice i nożyczki i zrób własny nawóz z żywokostu.
Nawóz z żywokostu – właściwości i zastosowanie
Żywokost gromadzi w swoich liściach duże ilości azotu i potasu. Pierwiastki te idealnie sprawdzają się do wspomagania wzrostu roślin oraz rozwoju kwiatów, nasion i owoców. Nawóz z żywokostu najlepiej sprawdzi się na samym początku okresu kwitnienia. Jest to świetna pożywka m.in. dla pomidorów, papryk, bakłażanów, kwiatów, krzewów i drzew owocowych.
Nawóz z żywokostu oprócz odżywiania rośliny pomaga też pozbyć się szkodników. Można stosować go leczniczo lub profilaktycznie na mszyce itp. Działa też regeneracyjnie na glebę, przyspiesza kompostowanie i tworzenie się próchnicy.
Jak przygotować własny nawóz z żywokostu?
Żywokost nadaje się do stworzenia dwóch rodzajów nawozu: gnojówki, wyciągu i wywaru. Wszystkie wersje mogą być wykorzystywane do podlewania roślin. W każdym przypadku zacznij od zebrania żywokostu – całego wraz z korzeniami. Poniżej znajdziesz metody samodzielnego przygotowania trzech rodzajów nawozu:
- wyciąg – potrzebne ci będzie 150 g suszonego żywokostu lub 1 kg świeżego. Zalej rośliny 10 litrami wody i pozostaw na 24 godziny. Na końcu przecedź płyn i używaj go do podlewania lub opryskiwania upraw;
- wywar – 1 kilogram świeżego ziela zalej 10 litrami wody. Pozostaw na 12 godzin. Następnie gotuj wywar przez 1 godzinę na małym ogniu. Pozwól płynowi się wystudzić, a następnie go odcedź. Tak przygotowanym preparatem można pryskać rośliny zaatakowane przez miodówki, mszyce i inne szkodniki;
- gnojówka – kilogram żywokostu ponownie zalej 10 l wody. Odstaw mieszankę w cieniste miejsce. Po mniej więcej tygodniu powinna zacząć się fermentacja. Od tego momentu odczekaj jeszcze 2-3 dni i zamieszaj gnojówkę. Gdy nie tworzą się już nowe bąbelki, a liście rośliny się rozpadły – domowy nawóz z żywokostu jest gotowy do użycia.
Nawóz z żywokostu jest ekologiczny, naturalny i skuteczny. Warto stosować go do warzyw i roślin ozdobnych podczas okresu kwitnienia i owocowania. Jest on banalnie prosty do stworzenia we własnym domu lub ogrodzie.
Powiązane artykuły:
- Naturalny nawóz do warzyw – co to takiego? Jak stosować ekologiczny nawóz? Jakie są rodzaje nawozu eko?
- Jak zrobić nawóz z pokrzywy? Gnojówka z pokrzyw – naturalny nawóz do ogrodu
- Obierki z cebuli jako nawóz – jak wykorzystać łupiny i skórki cebuli?
- Nawóz z drożdży – do jakich roślin wykorzystać drożdże piekarskie? Nawóz i oprysk z drożdży – zastosowanie w ogrodzie
- Gnojówka z wrotyczu jako nawóz – ziołowa esencja dla ogrodu