Nawozy do roślin to szeroki temat. W sklepach ogrodniczych znajdziesz wiele rodzajów. Można kupić je wieloskładnikowe, wapniowe czy dostosowane do konkretnych roślin. Dowiedz się, jak wykonać nawóz z pokrzywy i gdzie go stosować!
Gnojówkę z pokrzywy wykonuję się oczywiście z pokrzyw. Co prawda jest nazywany gnojówką, ale nie ma nic wspólnego z ekskrementami, poza nieprzyjemnym zapachem. Na końcu następnego akapitu zdradzamy jednak pewien trik, który pozwala go zniwelować. Nawóz z pokrzywy, oprócz skoszonych roślin, zawiera wyłącznie wodę. Jest to bardzo czysty środek, ale niestety też nieprzyjemnie pachnący. Ten zapach to jednak jedyna wada, bo gnojówka z pokrzyw jest świetnym nawozem do warzyw – ale nie tylko!
Dlaczego pokrzywy są tak wartościowym nawozem?
Pokrzywy są roślinami bogatymi w składniki odżywcze. Niegdyś popularne było sporządzanie sałatek z ich młodych liści. Dziś ten zwyczaj odszedł w zapomnienie, ale pokrzywę można spożytkować w inny sposób. Roślina zawiera dużo azotu, potasu, magnezu, żelaza, wapnia i krzemu, a także witaminy A, B, C i K oraz naturalne przeciwutleniacze. Jest więc bardzo bogata w niezbędne roślinom składniki mineralne i odżywcze.
Jak zrobić gnojówkę z pokrzyw?
Do wykonania gnojówki z pokrzyw najlepiej użyć ich młodych pędów, czyli takich, które jeszcze nie zakwitły. Pokrzywa zaczyna kwitnąć w czerwcu. Jeśli chcesz, żeby do gnojówki trafiły najlepsze surowce, nawóz z pokrzywy wykonaj z roślin skoszonych wiosną. Trzeba pociąć je na mniejsze kawałki, a następnie umieścić w dużym pojemniku, np. w beczce lub wiadrze. Pamiętaj, że nie mogą być to metalowe naczynia! W zbiorniku musi pozostać trochę przestrzeni, a zatem nie należy wypełniać go po brzegi. Teraz pokrzywy należy zalać wodą, np. deszczówką.
Idealne proporcje to 1:10 – 1 kg pokrzyw na 10 l litrów wody. Wypełniony pojemnik należy zakryć np. gazą albo innym materiałem, który umożliwi powietrzu dostęp do zawartości. Teraz zacznie zachodzić proces fermentacji. Pamiętaj, że beczka będzie wydzielać intensywny zapach, dlatego ustaw ją w rzadko uczęszczanym miejscu, np. blisko kompostownika. Mimo wszystko będziesz musiał ją czasem odwiedzać, przy przemieszać miksturę. Tę czynność należy wykonywać codziennie.
Jak wygląda gotowa gnojówka z pokrzyw? Po upływie 2–3 tygodni ciecz w pojemniku zmieni kolor na ciemniejszy, a z jej powierzchni znikną piana i bąbelki, które wskazują na trwającą fermentację. Na koniec do mikstury można dodać mączkę bazaltową. Nieco obniży ona intensywność brzydkiego zapachu.
Do czego i w jaki sposób używać gnojówki z pokrzywy?
Gnojówka z pokrzyw jest idealnym nawozem zwłaszcza do warzyw. Sprawdzi się do dokarmiania:
- ogórków;
- pomidorów;
- dyni;
- kapusty.
Nawóz z pokrzywy nadaje się również do drzewek owocowych, bylin i kwiatów jednorocznych.
Nie nadaje się jednak do wszystkich warzyw. Należy unikać nawożenia nią grochu, fasoli, czosnku i cebuli.
Pamiętaj, że płyn jest silnie skoncentrowany. Przed jego użyciem należy koniecznie go rozcieńczać. Roztwór wykonujemy w proporcji 1:10, a więc do 100 ml nawozu z gnojówki należy dodać 1 litr wody. Takim płynem możesz podlewać rośliny. Pamiętaj, że takie nawożenie jest równoznaczne z podlewaniem, więc nie zapewniaj roślinom dodatkowej porcji wody.
Mniej skoncentrowany płyn – w stosunku 1:20 – może być używany jako naturalny oprysk na mszyce, pleśń czy przędziorki.
Jeśli nawóz z pokrzywy ma być używany wyłącznie jako oprysk, możesz też wykorzystać wyciąg z pokrzyw, który robi się znacznie szybciej. Wystarczy zalać pokrzywy wodą i odstawić na jeden dzień. Taka mikstura będzie skutecznie zwalczać szkodniki, jeśli rozcieńczysz ją wodą w stosunku 1:5.
Gnojówkę z pokrzyw możesz stosować też prewencyjnie, jako środek ochrony roślin.
Do czego jeszcze można użyć pokrzywy?
Niezwykłe właściwości pokrzywy są dostępne nie tylko dla roślin, ale też dla ludzi. Surowcem zielarskim są również młode, niezakwitnięte jeszcze pędy rośliny. Na wiosnę pokrzywa zawiera więcej witamin niż latem, zatem najodpowiedniejszy termin zbioru to kwiecień–maj.
Ziele należy wsadzić w niewielkiej ilości do filiżanki, a następnie zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą. W ten sposób uzyskasz napar, który pity raz dziennie wpłynie pozytywnie na twoje samopoczucie.
Bardzo zdrowa jest również wspomniana już sałatka z młodych liści pokrzywy. Do jej sporządzenia najlepiej użyć roślin oddalonych od dróg, aby nie były zanieczyszczone spalinami. Pokrzywy należy zbierać w rękawiczkach, ponieważ mogą poparzyć.
Najpierw trzeba wypłukać je w misce z wodą, następnie zalać oliwą i sokiem z cytryny i zostawić na kilka minut, co ostatecznie unicestwi parzące włoski. Do takiej pokrzywy można dodać tak naprawdę dowolne składniki. Pasuje tu pomidor i czosnek, ale sprawdzi się też wersja owocowa, np. z truskawkami albo winogronami, Do takiej sałatki nadają się także orzechy, np. włoskie, rodzynki i inne bakalie, Warto tutaj nieco poeksperymentować.
Pokrzywa, choć wydaje się niepozornym chwastem, zachwyca swoimi niezwykłymi właściwościami. Sprawdza się jako naturalny nawóz z pokrzywy do pomidorów i innych warzyw, ale też jako środek ochrony roślin, Co więcej, można ją też jeść lub przygotowywać z niej napary. Dzięki pokrzywie lepiej poczują się nie tylko twoje rośliny, ale również i ty.
Powiązane artykuły:
- Naturalny nawóz z pokrzywy – co podlewać? Przygotowanie i zastosowanie gnojówki z pokrzyw
- Pokrzywa jako nawóz – zielona siła z natury
- Jak zrobić nawóz z pokrzywy? Gnojówka z pokrzyw – naturalny nawóz do ogrodu
- Jak często podlewać rośliny gnojówką z pokrzyw dla bujnego wzrostu
- Oprysk z pokrzywy na pomidory — zastosowanie i wady