Hodowla bydła mlecznego to jeden z filarów współczesnego rolnictwa. To w końcu z mleka powstaje mnóstwo produktów, które lądują na naszych stołach – sery, twarogi, masło czy śmietana. W poszukiwaniu najlepszych sposobów pozyskiwania surowca z hodowli, właściciele krów zwracają uwagę również na wydajność w produkcji mleka. Niestety nie jest to prosty temat, który można zamknąć jednym zdaniem. Poza czynnikami środowiskowymi jest wiele innych uwarunkowań, które mają znaczący wpływ na tzw. wydajność mleczną.
Od czego zależy wydajność w produkcji mlecznej?
Wspomniane determinanty środowiskowe dotyczą głównie warunków higienicznych i bytowych, które hodowcy stwarzają dla swoich zwierząt. W tym wypadku w interesie właściciela stada jest dbanie o dobrostan bydła i zapewnieniu mu optymalnych warunków do rozwoju. Poza tym działa rozbudowana inspekcja weterynaryjna, która kontroluje różne aspekty prowadzenia hodowli. Dlatego warto skupić się na pozostałych czynnikach:
- potencjał genetyczny zwierząt – na jakość i ilość mleka wpływają różne cechy, które zostały zbadane przez naukowców. Jest to przede wszystkim polimorfizm w hormonie wzrostu, gen wpływający na rozrost gruczołu mlekowego czy dostęp do składników odżywczych w okresie laktogenezy,
- warunki mikroklimatyczne – to odpowiednia temperatura, wilgotność i poziom oświetlenia. Mają wpływ na komfort funkcjonowania stada. To także system wentylacji i możliwości poruszania się pojedynczych osobników w hodowli. Optymalna temperatura waha się od 6°C do 16°C, natomiast każdy stopień powyżej lub poniżej tego zakresu zmniejsza wydajność mleczną,
- system żywienia zwierząt – to kluczowy czynnik, od którego zależy ilość pozyskiwanego mleka. Jakość paszy wpływa na zawartość składników pokarmowych w organizmach krów, które później oddają mleko. Dieta zwierząt powinna być zbilansowana, dostarczać wszystkie niezbędne składniki odżywcze, minerały oraz rekompensować wszelkie deficyty energetyczne.
Pośrednim czynnikiem, który wynika wprost z jakości systemu żywienia, jest kwestia przechowywania karmy i sianokiszonek dla zwierząt. Jeśli pokarm dla krów będzie magazynowany w nieodpowiednich warunkach, to będzie to negatywnie wpływało nie tylko na wydajność mleczną, ale przede wszystkim na dobrostan i zdrowie zwierząt.
Dlaczego folia kiszonkarska może przyczynić się do lepszej wydajności krów mlecznych?
Żywność dla bydła mlecznego jest przechowywana w postaci paszy i sianokiszonek, w specjalnych silosach. Dzięki dużej gęstości odżywczej jest to najlepszy rodzaj pokarmu dla zwierząt hodowlanych. Zajmuje objętościowo znacznie mniej miejsca niż siano i może być magazynowane nawet przez okres 1 roku. Jednocześnie wymaga to zapewnienia odpowiednich warunków do składowania paszy:
- szybkiego napełnienia silosa i odpowiedniego zabezpieczenia zewnętrznej powierzchni sianokiszonki,
- ubicia paszy, aby zostały zachowane beztlenowe warunki,
- ochrona wnętrza silosa przed opadami, działaniem wód gruntowych oraz wilgoci.
- Warto zapoznać się też z artykułem na temat tego czym karmić krowy mleczne
Dobrym rozwiązaniem powyższych problemów jest zastosowanie folii kiszonkarskiej, która pozwoli na przykrycie ubitej kiszonki i jej osłonę przed promieniami słonecznymi, negatywnymi zjawiskami atmosferycznymi czy wilgocią. Dzięki dobrej folii można zapewnić optymalne warunki do wspomagania procesów fermentacyjnych, dzięki czemu kiszonki zostaną skutecznie zakonserwowane.
Czym wyróżnia się folia marki BÖCK Blue 9?
Aby wykorzystać w pełni potencjał, który tkwi w kiszonkach, warto użyć najlepszych rozwiązań. Wykorzystując folię BÖCK Blue 9, można w ciągu 4 –5 tygodni otrzymać pełnowartościową sianokiszonkę, którą można skarmiać bydło. Jest to jeden z lepszych produktów, które mogą służyć do przechowywania żywności. Wynika to z kilku powodów:
- folia BÖCK Blue 9 jest zbudowana aż z 9 warstw, chociaż standardem w tego typu produktach jest od 3 do 5 różnych powłok. Pozwala to ochronić paszę przed negatywnymi czynnikami, które powodują rozwój bakterii i psucie się kiszonek. Folia, pomimo złożonej budowy jest ultracienka – jej grubość to tylko 80 um!
- dzięki temu, że jedna z zewnętrznych warstw folii jest niebieska, ma większą ochronę przed działaniem promieni UV – to mocno chroni żywność przed przegrzaniem, jedną z głównych przyczyn rozkładu kiszonek i obniżania się ich wartości odżywczej,
- folia może być używana w ekstremalnych temperaturach – w zakresie od –50°C do +70°C,
- jest odporna na obciążenia mechaniczne, rozciąganie czy zrywanie,
- wytrzymuje nacisk rzędu 28 MPa, czyli prawie o połowę więcej niż tradycyjne folie.
Warto także dodać, że zgodnie z badaniami, używanie BÖCK zmniejsza czas potrzebny na obsługę kiszonek niemal o 63%. Jest to produkt odporny na wszelkie warunki atmosferyczne i zapewnia doskonałe warunki do rozwoju pożytecznych kultur bakterii beztlenowych.
Firma BÖCK – czy warto zaufać producentowi foli kiszonkarskiej?
Folia z serii Blue 9 to produkt niemieckiej firmy BÖCK – lidera w sektorze produkcji systemów magazynowania paszy dla zwierząt hodowlanych oraz budowy nowoczesnych silosów. Firma jest obecna na rynku od 40 lat i wciąż udoskonala swoje produkty – w oparciu o badania naukowe i dbając o potrzeby rolników. Jej wyłącznym przedstawicielem w Polsce jest wielkopolska firma Agro–Tech Junoszyn.
Artykuł sponsorowany
Powiązane artykuły:
- Przechowywanie kiszonki a utrata wartości odżywczych: Strategie minimalizacji strat
- Hodowla krów – jak zacząć i prowadzić opłacalną hodowlę?
- Ile żyją krowy? Jakie gatunki krów żyją najdłużej? Od czego zależy długość życia krowy?
- Hodowla kóz w Polsce – najważniejsze informacje. Jak hodować kozy?
- Ile mleka w proszku na 1 litr wody? Sekret sukcesu w hodowli zwierząt