Choroby fasoli szparagowej mogą dotykać upraw na dużą i mniejszą skalę. Dziś przedstawimy kilka najczęściej występujących schorzeń, które mogą zagrozić też Twoim uprawom.
Niektóre choroby fasoli szparagowej są w stanie zdziesiątkować całe plantacje. Właśnie dlatego tak ważna jest odpowiednia profilaktyka oraz szybkie działanie przy występowaniu pierwszych objawów choroby. Poniżej znajdziesz sporo informacji na ten temat.
Uprawa fasolki szparagowej, wysiew, oprysk warzyw i zbiór plonów z roślin
Omawiana tutaj fasola zaliczana jest do warzyw strączkowych z rodziny bobowatych. Niektóre odmiany osiągać mogą od 15 cm do 50 cm wysokości. Wbrew pozorom ma ona dość duże wymagania glebowe w przeciwieństwie do jej kuzynki, czyli fasoli tycznej (phaseolus vulgaris). Warto zadbać o dobre nawożenie i tu szczególnie dobrze sprawdzi się obornik.
Siew
Wysiew nasion fasoli szparagowej wprost do gruntu powinien przypadać na czerwiec. Jest to okres tzw. poplonu. Można też siać fasolę w marcu i kwietniu w doniczkach i następnie przesadzić do gruntu. Pamiętaj, że zarówno odmiana karłowa jak i odmiany tyczne nie lubią przymrozków. Mogą one porazić młode siewki, zanim jeszcze dojdzie do kwitnienia i zawiązywania strąków.
Oprysk profilaktyczny
W czasie wczesnego okresu wegetacji warto stosować profilaktyczne środki ochrony roślin. Warto stosować 2-3 tury i opryskiwać trzeba w czasie 7-10 dni przed pojawieniem się kwiatów.
Zbiór
Strąki fasoli szparagowej są gotowe do zbierania w sierpniu i wrześniu. Warto wcześniej systematycznie zbierać dojrzałe strąki. Dzięki temu pobudzimy kwitnienie i zawiązywanie kolejnych plonów.
Ciekawe odmiany fasoli szparagowej
Najczęściej spotykane odmiany to fasola żółta i zielona. Warto dodać, że istnieje też odmiana w kolorze fioletowym. Ceniona jest także odmiana Blauhilde, której strąki mają niebieski kolor. Wspomniana wcześniej wersja fioletowa określana jest jako Purple.
Groźne choroby fasoli szparagowej
Rośliny strączkowe często są atakowane przez grzybowe infekcje. Żeby efektywnie uprawiać fasolkę szparagową to warto wiedzieć jakie zagrożenia czyhają na nasze rośliny oraz jakie są metody zwalczania zagrożeń. Do najczęściej spotykanych chorób zaliczyć można:
- antraknozę łodyg, pędów i liści;
- bakteriozę obwódkową;
- zgniliznę twardzikową;
- szarą pleśń;
- fuzaryjne więdnięcie.
Poważnym zagrożeniem bywają też niektóre chwasty oraz owady pasożytnicze.
Antraknoza fasolki szparagowej
Jest to choroba grzybowa, której sprzyja duża wilgotność powietrza. Antraknoza fasoli pojawia się najczęściej wówczas gdy przez kilka dni pod rząd mamy do czynienia z opadami deszczu i jednocześnie ciepłą aurą.
Objawy
Na liściach zaczną pojawiać się widoczne plamy w kolorze ciemnoczerwonym. Z czasem zaczną one przechodzić w kolor brunatny. Plamy na liściach fasoli będą miały podłużny kształt. Natomiast na plonach pojawią się z czasem brązowe plamy okrągłe z ciemniejszą obwódką.
Bakterioza obwódkowa fasoli
Ta dolegliwość jest bardzo często mylona ze wspomnianą wyżej antraknozą. W szczególności na początku rozwoju choroby można pomylić te dwa schorzenia. Mimo tego, że często rośliny żyją w symbiozie z bakteriami to jednak w przypadku bakteriozy jest inaczej. Objawy zarażenia są widoczne na wszystkich naziemnych częściach roślin.
Objawy
W pierwszej fazie pojawiać się będą owalne, jasnobrunatne przebarwienia. Symptomy mogą przypominać rdzę fasoli. Z biegiem czasu wspomniane przebarwienia będą obejmować coraz większe połacie liścia, aż zajmą całą jego powierzchnię. Na powierzchni strąków pojawią się natomiast plamy z wodnistym otokiem. Wraz ze wzrostem rośliny dostrzeżesz, że porażone fragmenty zatrzymały się w rozwoju.
Zgnilizna twardzikowa
Uprawiając fasolę można spotkać się też z tą przypadłością. Jeśli nie zaczniesz działać to zgnilizna może dotykać całej twojej uprawy. Za rozwój choroby odpowiedzialne są tutaj zarodniki, które mogą długo utrzymywać się na powierzchni liści. Pierwsze objawy można dostrzegać niedługo po wysiewaniu, gdy pierwsze pędy zaczynają kiełkować.
Objawy
W tym wypadku grzybnia przybiera postać białego nalotu. Wewnątrz niej tworzą się ciemniejsze plamki, które z czasem zmieniają się w twarde zgrubienia. Po pewnym czasie infekcja niszczy całą roślinę i wstrzymuje wydawanie plonów.
Szara pleśń – najczęstsza choroba niszcząca uprawy fasoli szparagowej
Jest to najczęściej spotykana choroba, która nie dotyka jedynie fasoli. W razie jej występowania należy koniecznie pomyśleć o tym, aby w kolejnym sezonie zmienić miejsce sadzenia. Gleba może przez długi czas przechowywać przetrwalniki, które będą dawać o sobie znać. Omawianą chorobą atakowane są szczególnie rośliny korzeniowe. W związku z tym nie warto sadzić fasoli w miejscach, gdzie wcześniej pojawiła się pleśń na marchwi czy selerze.
Objawy
W okresie kwitnienia na roślinach dostrzeżesz szary, specyficzny nalot. Może on pojawiać się częściej po podlewaniu. Ta dolegliwość szczególnie szybko rozwija się w czasie dużej wilgotności. Warto unikać polewania liści i strąków dużą ilością wody.
Fuzaryjne więdnięcie fasoli
Fuzaryjne więdnięcie to choroba, która może pojawiać się już na wczesnym etapie rozwoju roślin. Pierwsze objawy dostrzegać można nawet przy samych wschodach roślin. Z biegiem czasu może dochodzić do porażenia systemu korzeniowego. Wówczas dochodzi do niemal zupełnego zatrzymania rozwoju. Nie można więc też liczyć na jakiekolwiek plony.
Objawy
Pierwszymi objawami jest po prostu więdnięcie młodych pędów. Sporo siewek może na tym etapie zupełnie obumierać i schnąć. Natomiast te, które przetrwają będą rozwijać się wolno i nie wydadzą plonów. Dolne liście będą obsychać szczególnie szybko i z czasem odpadną.
Pasożytnicze choroby i szkodniki fasoli szparagowej – jak je zwalczać?
Jednym z najczęściej spotykanych pasożytów, który atakuje fasolę szparagową jest przędziorek chmielowiec. Oprócz niego można też spotykać:
- mszyce;
- zmienika lucernowca;
- śmietki.
Dobrą metodą na ochronę roślin przed inwazją pasożytów i niektórych grzybów jest po prostu osłanianie z użyciem agrowłókniny. Taki zabieg uniemożliwi owadom składanie jej w pobliżu roślin. Gdy jednak dojdzie do zainfekowania to ważna jest szybka interwencja. Dobrym pomysłem jest stosowanie preparatu Decis.
Ochrona przed grzybami
Natomiast na choroby grzybicze warto stosować specjalne zaprawy. Ważne aby zawierały one tiuram, karboksynę lub fludioksomil. Do ochrony fasoli szczególnie zaleca się tiuram, który przejawia największą skuteczność. Dobrą ochroną roślin jest stosowanie Miedzianu. Zabieg opryskiwania profilaktycznego należy wykonać dwa razy. Pierwszy raz powinien nastąpić po wschodach roślin, a drugi po upływie około dwóch tygodni od pierwszego oprysku.
Powiązane artykuły:
- Choroby fasoli szparagowej. Szkodniki fasoli i choroby, czyli bakterioza obwódkowa i nie tylko
- Hodowla fasoli polewanej w ogrodzie przydomowym
- Choroby jeżyn bezkolcowych i malin – sprawdź jak zwalczać rdzę i inne szkodniki zagrażające uprawom krzewów
- Choroby liści jabłoni – jak rozpoznać objawy i zwalczać parch jabłoni, plamistość liści, mączniaka i inne najczęstsze choroby jabłoni oraz szkodniki drzew owocowych
- Choroby porzeczki czarnej – jak zwalczać szkodniki, antraknozę i inne choroby grzybowe czarnych porzeczek oraz agrestu