Close Menu
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Choroby roślin

    Szarańcza wędrowna zagrożeniem dla upraw rolnych

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski15 czerwca, 2022Brak komentarzy3 Mins Read
    szarańcza

    Szarańcza od setek lat jest postrachem rolników na całym świecie. Jak wyglądają te owady? Jak rozpoznać, że ma się do czynienia z plagą? Jak można się przed nimi chronić? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym artykule!

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Czym jest szarańcza?
    1.1 Szarańcza pustynna
    2 Walka z plagą szarańczy – metody
    3 Szarańcza jako dodatek do pasz i żywności

    Szarańcza jest poważnym zagrożeniem dla branży rolniczej nie tylko w Polsce. Bardzo duże straty zaobserwowano w ostatnich latach m.in. w Pakistanie i Indiach. Owady preferują wysokie temperatury. W związku z tym odmiana pustynna jest dużym zagrożeniem dla Afryki Wschodniej. Szkodnik może pojawiać się w najbliższych latach coraz częściej, co jest związane ze zjawiskiem ocieplenia klimatu. Coroczne straty z powodu nalotu szarańczy szacuje się na ok. 5 mld USD. Co ciekawe, istnieje wiele pomysłów na wykorzystanie owadów w przyszłości. Ze względu na dużą zawartość białka, szarańcza może być dodawana do pasz dla trzody chlewnej, a nawet stanowić pokarm dla człowieka. Czytaj dalej!

    Czym jest szarańcza?

    Szarańcza wędrowna (łac. Locusta migratoria) to często spotykany gatunek owada, którego wyróżnia zdolność do tworzenia fazy stadnej, a także wędrówek na dalekie odległości. Jest dużym zagrożeniem dla rolnictwa, ze względu na fakt bycia oligofagiem (co oznacza, że żywi się trawami). W Polsce pojawia się stosunkowo rzadko. Ostatni przypadek na terenie naszego kraju miał miejsce w 2017 roku. Obecnie zagrożenie rozprzestrzenianiem się kolejnych plag rośnie. Często mówi się o nich jako rodzimym pasikonikach. Niestety, jak pokazują liczne przypadki, rolnicy bardzo często mylą te dwa gatunki i przyczyniają się do masowego wymierania nieszkodliwych pasikoników.

    Szarańcza pustynna

    Szarańcza pustynna (łac. Schistocerca gregaria) zaliczana jest do rodziny Acrididae. Jest typowa przede wszystkim dla regionu Afryki Wschodniej i Indii. Osiąga nawet 6 cm długości, a w ciągu dnia może zjeść pokarm o masie własnego ciała. W porze deszczowej zaczyna organizować się większe grupy i zmienia tryb życia z osiadłego na wędrowny. Dorosłe osobniki potrafią pokonywać dziennie nawet 100 km.

    Zobacz też:
    Choroby grzybowe porzeczek - objawy, sposoby zwalczania i zapobiegania

    Walka z plagą szarańczy – metody

    Plagi szarańczy atakują przede wszystkim uprawy buraków, jęczmienia, pszenicy, kończyny, chmielu, ziemniaków, owsa, ogórków, lucerny, kapusty i wielu innych. Bardzo duże stada szarańczy w krótkim czasie mogą przyczynić się nawet do całkowitego zniszczenia upraw rolnych. Istnieje wówczas ogromne ryzyko, że zmarnowane zostaną także sąsiednie plony.

    Istnieje kilka skutecznych metod na walkę z szarańczami, w tym:

    • mechaniczne – uważa się, że są najmniej skuteczne ze wszystkich dostępnych metod. Sprawdzają się jedynie w zabijaniu jaj owadów. Ma na to celu ochronę przed szybkim rozmnażaniem się tych szkodników;
    • chemiczne – w tym także preparatu hormonalne. Skuteczne są przede wszystkim insektycydy z grupy syntetycznych pyretroidów;
    • agrotechniczne – podzielone na kilka etapów. Są najważniejszą i zarazem najskuteczniejszą metodą walką z owadami szkodliwymi. Ich celem jest ograniczenie liczebności szarańczy na określonym terenie. Wymagają jednak zastosowania specjalistycznego sprzętu, a zatem związane są z koniecznością poniesienia określonych kosztów.

    Szarańcza jako dodatek do pasz i żywności

    Szarańcza bywa wykorzystywana jako pokarm dla gadów, a także trzody chlewnej. W ostatnich latach, gdy głośno jest w mediach o kurczących się zasobach żywności, coraz częściej podnosi się kwestię spożywania owadów. Istnieje wiele profesjonalnych hodowli szarańczy wykorzystywanych jako pokarm dla zwierząt. Szarańcza w ponad 40% składa się z wartościowego białka, a z ok. 6% z tłuszczów, co czyni je bardzo wartościowym posiłkiem.

    Szarańcza jest jednym z najgroźniejszych owadów mogących przyczynić się do dużych strat w uprawach. W Polsce przypadki plag są nadal nieliczne, jednak prognozuje się, że sytuacja ta może ulec pogorszeniu. Na szczęście istnieje wiele skutecznych metod walki z tym szkodnikiem.

    Archiwum: czerwiec 2022
    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Website

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Wykaz chorób zawodowych rolników – jak je rozpoznać i zapobiegać?

    Wiąz camperdownii – rozpoznanie chorób i szkodników

    Żółknięcie liści rododendronów – objawy, przyczyny, leczenie

    Choroby grzybowe ziemniaka – objawy, zwalczanie, profilaktyka

    Choroby pomidorów: przyczyny zwijania się liści

    Choroby grzybowe roślin doniczkowych – objawy, leczenie i profilaktyka

    Jak skutecznie chronić ogórki gruntowe przed chorobami i szkodnikami

    Choroby perliczek – objawy, leczenie, profilaktyka

    Objawy chorób lilaków – jak rozpoznać i skutecznie leczyć?

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.