Oprysk z drożdży na zboże pomaga chronić uprawy przed szkodnikami i chorobami grzybowymi. Stosuje się go w ramach leczenia, ale też profilaktycznie, przez cały okres wegetacyjny. Ten naturalny i ekologiczny środek ochrony roślin możesz stworzyć samemu!
Każdy wie, że drożdże można wykorzystywać do produkcji pieczywa, a także wina, piwa i różnych innych procesów fermentacyjnych. Jednak ich zastosowanie w rolnictwie nie jest tak powszechnie znane. W rolnictwie ważna jest nie tylko wielkość zbiorów, ale też jakość produktów. Oprysk z drożdży na zboże stanowi świetną alternatywę chemicznych preparatów – jest bezpieczny dla człowieka i nie wpływa w żaden sposób na wartości odżywcze roślin.
Oprysk z drożdży na zboże i inne uprawy
Obecnie dość duża uwaga poświęcana jest rozwojowi i stopniowemu wprowadzaniu do rolnictwa metod biologicznych, alternatywnych do środków chemicznych. Drożdże, jako grzybowe mikroorganizmu, są więc świetnym rozwiązaniem. Ich korzystne działanie na uprawy jest potwierdzone obszernymi badaniami naukowymi. Mogą być stosowane w ramach ochrony roślin przed chorobami grzybowymi w takich uprawach jak:
- ziemniaki;
- pszenica;
- jęczmień;
- rzepak;
- soja;
- kukurydza.
Stosuje się je głównie w formie oprysku, ale korzystne działanie wykazuje także nawóz drożdżowy. Gatunek Saccharomyces cerevisiae współzawodniczy z innymi grzybami o składniki pokarmowe. Dlatego chorobotwórcze organizmy nie mają szansy na przeżycie na liściach, na których już znajdują się drożdże. Dodatkowo, wytwarzają one alkohol etylowy w procesie przemiany materii. Jest to substancja o silnych właściwościach grzybobójczych i bakteriobójczych, która zabija szkodliwe patogeny. Oprysk z drożdży na zboże jest przy tym bardzo bezpieczny i ekologiczny – biologiczny i biodegradowalny.
Jak zrobić oprysk z drożdży na zboże?
Proces wykonania jest bardzo prosty – pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze, co w uprawie zboża na dużą skalę jest niezwykle ważne. Zacznij od wymieszania 100 gramów świeżych drożdży piekarskich z 0,5 l letniego, tłustego mleka 3,2%. Po rozpuszczeniu się substancji, rozcieńcz roztwór z 10 litrami wody (deszczowej lub przefiltrowanej, pozbawionej potencjalnie szkodliwych substancji). Preparat jest już gotowy do użycia.
Podczas spryskiwania, zadbaj o to, aby pokryć nim dokładnie całą roślinę – od wierzchołka po miejsce styku z glebą. Oprysk z drożdży na zboże stosuj regularnie w ramach profilaktyki przed chorobami i szkodnikami – mniej więcej raz w tygodniu. Szczególnie ważne są wilgotne i ciepłe dni, w których grzyby najsprawniej się rozwijają.
Nie powinieneś mieć większych obaw przed przedawkowaniem, ponieważ drożdże działają też korzystnie na wzrost roślin i rozwój ich systemu korzeniowego. Taki sam preparat możesz zastosować praktycznie do wszystkich roślin – ozdobnych, kwiatów doniczkowych, a także drzew i krzewów owoców oraz warzyw.
Oprysk z drożdży na zboże i inne rośliny uprawne okazuje się być bardzo skuteczną metodą ochrony plonów przed powszechnie spotykanymi chorobami grzybowymi i szkodnikami. Jego działanie zostało potwierdzone naukowo oraz w licznych praktycznych próbach. Co więcej, jest to substancja w pełni naturalna i nieszkodliwa dla człowieka. Przy jego stosowaniu nie ma żadnych obaw o przesiąkanie szkodliwych substancji do jedzenia ani do środowiska naturalnego. Jego regularne stosowanie pozwala cieszyć się obfitymi zbiorami oraz zniwelować zagrożenie dla zdrowia związane ze stosowaniem oprysków chemicznych.
Powiązane artykuły:
- Oprysk z drożdży na ziemniaki – efekty i zastosowanie. Kiedy i po co stosować oprysk drożdżowy na uprawy?
- Oprysk z drożdży na maliny – jak wykonać go samodzielnie? Stwórz własny, naturalny środek ochrony do krzewów owocowych
- Nawóz z drożdży – do jakich roślin wykorzystać drożdże piekarskie? Nawóz i oprysk z drożdży – zastosowanie w ogrodzie
- Domowy oprysk na mszyce – jak pozbyć się szkodników z roślin naturalnymi sposobami?
- Oprysk z drożdży i mleka na ogórki – zadbaj o swoje uprawy i ciesz się obfitymi plonami warzyw