AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Hodowla

    Hodowla świń w Polsce. Jak prowadzić hodowlę trzody chlewnej?

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski21 lutego, 2022Brak komentarzy4 minut czytania
    hodowla świń

    Hodowla świń w Polsce znana jest od wielu wieków. Tuczniki hodowano zarówno na swoje potrzeby, jak i na sprzedaż, najpierw do pałaców, a obecnie – do restauracji i różnych punktów sprzedaży. Sprawdź, jak prowadzić chów trzody chlewnej.

    Filtracja oleju
    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Hodowla świń – informacje ogólne
    1.1 Zagrożenie ASF
    2 Hodowla trzody chlewnej – warunki i żywienie zwierząt
    2.1 Obora dla świń
    2.2 Wybieg dla zwierząt
    2.3 Żywienie i opieka
    2.4 Profilaktyka weterynaryjna i podatność na choroby
    3 Chów świń – jaką rasę wybrać?
    3.1 Polskie i zagraniczne rasy świń

    Gospodarstwa hodujące świnie stanęły obecnie przed dużym dylematem, głównie związanym ze spadkiem opłacalności w obliczu epidemii ASF. Hodowla świń obwarowana jest wieloma przepisami, które musisz znać, zanim się za nią weźmiesz. Poniżej poznasz praktyczne informacje na temat samych świń, ich chowu i ras.

    Hodowla świń – informacje ogólne

    Świnia domowa (Sus strofa domestica) należy do rzędu parzystokopytnych. Jest zwierzęciem gospodarskim, ssakiem. Tradycja hodowli świń jest bardzo długa i sięga jeszcze czasów epoki kamiennej – na ten okres datuje się udomowienie tych zwierząt.

    Świnia to, wbrew stereotypowej opinii, zwierzę bardzo czyste i niezwykle inteligentne. Z tego powodu coraz częściej jest hodowana nie tylko przez producentów trzody chlewnej, ale i po prostu wielbicieli tego gatunku. Niemniej, w rolnictwie wymaga się spełnienia określonych warunków prawnych, aby możliwa była sprzedaż produktów wieprzowych.

    Zagrożenie ASF

    Produkcja trzody chlewnej w Polsce znacznie ucierpiała na skutek epidemii Afrykańskiego Pomoru Świń. Śmiertelność choroby sięga 100%, a przenoszący ją wirus jest odporny na wiele czynników, co utrudnia jego eradykację. Co więcej, chorują nie tylko świnie, ale również dziki. Kłusownictwo i niezachowane warunki odstrzału sprawiają, że choroba cały czas jest obecna w wielu regionach Polski.

    Zobacz też:
    Ceny bydła – rok [cnt-year] pod znakiem spadków cen. Jakie są prognozy na kolejne miesiące?

    Z tego powodu bardzo istotne jest dbanie o dobrostan stada. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przygotowało specjalny program dofinansowań, którego zadaniem jest wspieranie rolników hodujących świnie.

    Hodowla trzody chlewnej – warunki i żywienie zwierząt

    Obecnie każde stado, bez względu na wielkość, musi być zarejestrowane. Jeśli prowadzisz hodowlę świń nawet na własne potrzeby, to gospodarstwo, w którym się ona znajduje, musi spełniać wszystkie wymogi związane z bioasekuracją.

    Obora dla świń

    Obora dla świń, czyli po prostu chlewnia, powinna być murowana i wyposażona w nieduże okna. Stawia się raczej na budynki niskie, a także ocieplenie, które pozwala na zachowanie odpowiednich warunków i optymalnej temperatury wewnątrz. Według obecnych przepisów podłoga w budynku musi być wyłożona płytkami, które da się łatwo wyczyścić. Przestrzeń w chlewni powinna być podzielona na specjalne kojce. W każdym musi znajdować się miejsce do pojenia i koryto.

    Wybieg dla zwierząt

    Jeśli prowadzisz niewielką hodowlę świń, zainwestuj w pastwisko. Powinien być to obszar częściowo porośnięty trawą i ogrodzony w bezpieczny sposób. W miejscu, w którym znajduje się goła ziemia, można przygotować niewielkie kąpielisko lub błotnisko, które świnie na pewno docenią, zwłaszcza w upalne dni.

    Żywienie i opieka

    Świnie powinny być karmione wysokiej jakości pożywieniem, najlepiej dostępnym stale lub o określonych porach. Są to zwierzęta wszystkożerne, w których diecie powinno pojawić się ok. 18% białka. Pamiętaj, że lochy w ciąży i w okresie odchowu prosiąt mają zwiększone zapotrzebowanie na pokarm.

    Świetnie sprawdzają się wysokiej jakości mieszanki, ale dobrym wyborem jest też stworzenie własnej paszy. W niej powinny znaleźć się warzywa takie jak kukurydza i sałata. Podstawę karmy powinien stanowić jęczmień. Nie należy podawać świniom mięsa, można za to porcjować im jajka, które stanowią doskonałe źródło białka. W ekologicznej hodowli świń musisz zadbać o ekologiczny pokarm.

    Zobacz też:
    Hodowla gęsi – wszystko, co musisz wiedzieć. Czy przyzagrodowy chów gęsi się opłaca?

    Profilaktyka weterynaryjna i podatność na choroby

    Bardzo istotna jest odpowiednia profilaktyka ze strony lekarza weterynarii. Świnie powinny być przede wszystkim szczepione i regularnie oglądane przez specjalistę, który jest w stanie szybko znaleźć przyczyny niedomagania. Ważne jest odpowiednie karmienie i zapewnienie stałego dostępu do wody. Brak tych dwóch rzeczy może prowadzić do stresu, który znacznie osłabia rozwój świń i sprawia, że stają się podatne na choroby.

    Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że świnie mogą ulegać poparzeniom słonecznym. Z tego powodu ważne jest, aby wybieg był odpowiednio zabezpieczony przed słońcem, czyli miał zadaszenie.

    Chów świń – jaką rasę wybrać?

    W celach usystematyzowania hodowli świń podzielono je na cztery typy:

    • mięsny;
    • tłuszczowo-mięsny;
    • słoninowy;
    • smalcowy.

    To typy użytkowe, które różnią się między sobą szybkością wzrostu i dojrzewania prosiąt.

    Polskie i zagraniczne rasy świń

    Polskie hodowle świń bazują na dziewięciu rasach. W stosunku do tych polskich prowadzi się rolniczy program hodowlany, który dba o czystość krwi osobników. Do ras tych zaliczają się świnie:

    • biała zwisłoucha;
    • wielka biała;
    • złotnicka biała – obecnie najmłodsza z polskich ras;
    • złotnicka pstra;
    • puławska.

    Z kolei do ras zagranicznych, które są zarejestrowane w polskich hodowlach świń, zaliczyć można:

    • pietrain;
    • duroc;
    • Hampshire;
    • belgijską zwisłouchą.

    Powstała również rasa syntetyczna. Jest ona efektem skrzyżowania sześciu knurów i trzech loch, przy czym każde ze z nich reprezentuje inną rasę.

    Hodowla świń w Polsce jest utrudniona z uwagi na sytuację epidemiologiczną. Niemniej powoli wraca trend utrzymywania małych stad przy gospodarstwach. To świetny sposób na pozyskanie mięsa dobrej jakości niskim kosztem. Pamiętaj, aby zadbać o odpowiednią rejestrację wszystkich osobników i zapewnienie im dopasowanych do potrzeb gatunku warunków życia.

    Powiązane artykuły:

    • Choroby świń – na jakie choroby narażone są świnie? Jak rozpoznać zakażenie wirusem? Czy stosować profilaktykę chorób świń?
    • Kolczykowanie świń – zasady identyfikacji i rejestracji trzody chlewnej. Jakie kolczyki dla świń?
    • Hodowla ryb w stawach – wszystko, co musisz o niej wiedzieć
    • Hodowla koni – od czego zacząć prowadzenie stadniny?
    • Hodowla bydła mięsnego i mlecznego w Polsce – podstawowe informacje
    Zobacz też:
    Hodowla kur niosek – od czego zacząć? Dowiedz się, jak prowadzić hodowlę drobiu

    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Strona WWW

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Galloway – rasa bydła mięsnego. Co warto o niej wiedzieć?

    Dotacje dla pszczelarzy 2023 – kto je przyznaje? Ile wynosi kwota dotacji? Jak złożyć wniosek?

    Ceny bydła – rok 2023 pod znakiem spadków cen. Jakie są prognozy na kolejne miesiące?

    Ceny drobiu – ile kosztuje drób w Polsce? Jaka jest cena skupu ptactwa? Co ma wpływ na wzrost cen drobiu?

    Opłatek dla zwierząt – tradycja dzielenia się kolorowym opłatkiem

    Giez, mucha końska, jusznica deszczowa, bąk bydlęcy, giez bydlęcy duży – owady atakujące zwierzęta i ludzi

    Hodowla bydła mięsnego – co to za rasa – hereford?

    Hodowla dla małych gospodarstw – owca kameruńska

    Osy – co warto o nich wiedzieć? Czy osy są pożyteczne? Gdzie występują? Jak chronić się przed żądłem?

    Skomentuj artykuł Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Wpisz powyżej i naciśnij Enter aby wyszukać. Naciśnij Esc, aby anulować.