Wśród całego drobiu, który hodowany jest w gospodarstwach, najczęściej spotyka się kury. Hodowla kur wydaje się mało wymagająca, a są z niej stosunkowo duże korzyści. Sprawdź, jak przygotować kurnik i stworzyć przydomowy wybieg.
Minęły już czasy, kiedy konsumenci zadowalali się mięsem i jajkami pochodzącymi z chowu klatkowego. Obecnie duże znaczenie ma to, czy ferma prowadzona jest ekologicznie i zgodnie z potrzebami zwierząt. W efekcie zarówno mięso z kurczaka, jak i same jajka z takich miejsc osiągają znacznie wyższe ceny. Jeśli hodowla kur jest twoim celem, dowiedz się o niej wszystkiego, czego potrzebujesz.
Hodowla drobiu w praktyce. Jak przygotować idealny kurnik?
Podstawowym miejscem, w którym będą mieszkać twoje kury, jest oczywiście kurnik przydomowy. Zbuduj go w miejscu bezpiecznym, które nie podsiąka wodą, co ochroni zwierzęta przed niektórymi chorobami. Wejście do kurnika powinno znajdować się od strony wschodniej. Aby hodowla kur niosek dawała dobre efekty, postaraj się wyposażyć budynek w okna, najlepiej od strony wschodu i południa. To pomoże też w regulacji pór dnia. Jedno z okien powinno mieć lufcik, co pozwoli na wentylację wnętrza.
Wyposażenie wnętrza kurnika
Budowa kurnika nie jest bardzo skomplikowana, ale możesz skorzystać też z gotowych rozwiązań, które wystarczy zamontować w odpowiednim miejscu. Pamiętaj, że ściany i dach powinny mieć ocieplenie, aby temperatura zimą oscylowała wokół 15°C. Na okres zimowy warto też zainwestować w lampy, które dostarczą dodatkowego światła. Zwierzęta potrzebują go, niezależnie od pory roku, przez około 13 godzin na dobę. Wewnątrz kurnika powinny znajdować się grzędy z położoną nieco niżej, wyjmowaną półką na odchody. Na 4-5 kur powinien przypadać metr grzędy.
Zadbaj o wybieg
Przy kurniku powinien znajdować się ogrodzony wybieg. Musi być duży i najlepiej, gdy rośnie na nim przynajmniej trawa. Możesz podzielić go na dwie części, dzięki czemu rośliny mogą odrastać, gdy zwierzęta korzystają z jednego fragmentu. Według przepisów prawnych możesz hodować do 2500 kur na 1 ha ogrodzonego terenu.
Pamiętaj o tym, że każda kura narażona jest na atak drapieżników. Zabezpiecz teren otwarty gęstą siatką, najlepiej od dołu przykrytą ziemią, co zapobiegnie ucieczkom kurcząt. Zadbaj też o osiatkowanie góry wybiegu, co uchroni drób przed atakiem z powietrza, w czym specjalizują się drapieżne ptaki.
Rozmnażanie drobiu
Kolejną rzeczą niezbędną w hodowli kur są oczywiście gniazda, w których kury mogą znosić jajka. Umieść je nieco dalej od grzędy, w cichym miejscu, w którym ptaki będą czuły się bezpiecznie. Możesz je zabezpieczyć, na przykład umieścić w obudowanych skrzyniach. Pamiętaj, aby były łatwo dostępne dla ciebie. Na 2 kury wystarczy jedno duże gniazdo wypełnione słomą.
Żywienie i warunki
Wewnątrz kurnika powinny znajdować się karmidło i poidło, najlepiej dzwonowe, w którym ptakom trudno będzie zanieczyścić wodę. Jeśli chodzi o jedzenie, możesz zainwestować w paszę przemysłową albo samodzielnie komponować dietę ptaków. To przełoży się na smaczne i zdrowe jajka. Podstawą żywienia może być wysokiej jakości mieszanka z dodatkiem witamin. Na smak jajek dobrze wpływają m.in. kapusta, buraki, marchew – najlepiej starta – i gotowane ziemniaki.
Kury ozdobne czy nioski – co wybrać?
Jeśli zależy ci przede wszystkim na efektownej hodowli kur i sprzedaży gatunków ozdobnych, wybierz właśnie je. Z kolei wysoka nieśność charakteryzuje przede wszystkim te rasy drobiu, które są hodowane z myślą o niej.
Rasy kur ozdobnych
W tej kategorii można wyróżnić kury o specyficznym wyglądzie. Mowa o takich rasach jak:
- Czubatka polska – występuje w wersji standardowej i miniaturowej, wyróżnia ją duży czub na głowie, znosi do 140 jaj;
- Jedwabista silka – ma puch zamiast piór, a spod niego widać ciemnoniebieską skórę; minitaurowa kurka tej rasy waży ok. 600 g. Znosi do 100 jajek z różowym odcieniem skorupki;
- Brahma – efektowna rasa należą do olbrzymich, ważąca nawet do 5 kg. Znosi ok. 140 jaj rocznie;
- Ayam Cemani – wyjątkowa, w całości czarna kura o masie dochodzącej do 2,5 kg, znosi do 100 jajek rocznie.
Rasy niosek i kur mięsnych
Istnieje kilka ras kur, które szczególnie poleca się początkującym hodowcom. Są to:
- Rhode Island Red – kury ważą ok. 2 kg i mają ciemnoczerwone upierzenie; znoszą ok. 200 jaj na rok;
- Sussex – mają efektowne upierzenie białe z czarnym ogonem, ważą ok. 2,2 kg. Znoszą mniej jaj – ok. 160 – za to nieco większych;
- New Hampshire – kura waży ok. 2 kg i znosi do 200 jaj rocznie;
- Zielononóżka – jedna z polskich ras. Nieduża, waży ok. 1,8 kg, kura jest szarobrązowa, za to kogut kolorowy. Jest w stanie znieść do 180 jaj w ciągu roku.
Początkowa ilość kur zależy od twoich potrzeb. Jeśli chcesz hodować je tylko na własne potrzeby, to dla trzyosobowej rodziny w zupełności wystarczy stado mniej więcej 5-10 niosek. Nieśność zależy nie tylko od rasy, ale i warunków życia czy rodzaju pokarmu. Pamiętaj, że kury znoszące jajka jedzą więcej. Część wymienionych gatunków nadaje się też na kury mięsne.
Skąd wziąć kurę?
Zazwyczaj kury musisz po prostu kupić. Do wyboru masz kilka miejsc, na przykład:
- fermy;
- inne gospodarstwa w okolicy;
- hodowle ekologiczne;
- hodowle kur specjalizujące się w konkretnych rasach;
- giełdy.
Pierwsze i ostatnie miejsce są kiepskimi wyborami, bo możesz trafić na zwierzęta chore i osłabione. Najlepiej wybierać sprawdzone miejsca, w których kury żyją w podobnych warunkach jak te oferowane przez ciebie, czyli mają dostęp do wybiegu. Wybieraj takie rasy, które są odporne na choroby.
Czy przydomowy chów kur się opłaca?
Tak, o ile jest wielkopowierzchniowa. Kury lubią przestrzeń i potrzebują dobrego pożywienia, aby dobrze się nieść. Z kolei hodowla mięsna wymaga przestrzegania ścisłych przepisów. Z tego powodu warto zainwestować też w inne gatunki drobiu, np. kaczki, zwłaszcza gdy dysponujesz dużym terenem. Pozwoli to zdywersyfikować źródła przychodu w gospodarstwie.
Hodowla kur może być sposobem na utrzymanie, jednak coraz częściej jest po prostu źródłem jajek i mięsa dla domowników. W tej formie zwierzęta te mogą stanowić dodatek do samowystarczalnego gospodarstwa albo ciekawe urozmaicenie w agroturystyce.
Powiązane artykuły:
- Hodowla drobiu – czy warto zdecydować się na chów drobiu w swoim gospodarstwie rolnym?
- Sussex – kura przyjazna, piękna i odporna
- Hodowla kur na jajka – opłacalność
- Karmazyn – rasa kur z Rhode Island o ciemnobrązowym upierzeniu. Charakterystyka
- Kura jedwabista — charakterystyka rasy ozdobnej