Najczęstsze choroby winogron to m.in.: mączniak prawdziwy mączniak rzekomy, czy też szara pleśń. Sprawdź, czym się charakteryzują oraz jak z nimi walczyć z korzyścią dla efektywności swoich krzewów.
Charakterystyka wybranych schorzeń dotykających winorośle może być bardzo różna. Uprawiać te rośliny nie jest łatwo, a choroby winogron mogą być pochodzenia: grzybiczego, wirusowego, czy też bakteryjnego. Dodatkowe zagrożenie stanowią szkodniki, które chętnie bytują na winoroślach i wpływają na ich kondycję. Poniżej przedstawiliśmy najczęstsze zarazy, z którymi spotykają się hodowcy, ich konsekwencje, a także potencjalne metody zwalczania. Ryzyko ich występowania zmniejsza się przy prawidłowej uprawie, a także odpowiednich działaniach zapobiegawczych. Sprawdź, czym cechują się podstawowe choroby winorośli i ich zwalczanie.
Choroby winogron – mączniak prawdziwy i mączniak rzekomy
Podstawowym zagrożeniem uprawy winorośli są choroby grzybowe. Pierwszą z nich jest mączniak prawdziwy winorośli, który objawia się powstawaniem charakterystycznego mączystego nalotu na różnych fragmentach rośliny. Po zainfekowaniu kwiaty i pędy krzewu ciemnieją, a z czasem porażenie doprowadza do ich zamierania. Ponadto blaszki liści mają tendencję do zwijania się na swoich brzegach. Dodatkowo na wierzchniej stronie blaszki liściowej występują jasne plamy i przebarwienia, a sama choroba ma także negatywny wpływ na jakość plonów, które zasychają lub gniją. Do zwalczania mączniaka prawdziwego wykorzystuje się m.in. opryski z preparatów z siarką w składzie. Bardzo ważne jest również usuwanie uszkodzonych pędów i opadłych liści, aby zahamować rozprzestrzenianie się grzyba.
Bardzo podobnie przebiega mączniak rzekomy winorośli. Pierwsze objawy tej choroby to przede wszystkim żółte i brązowe plamki na liściach. Dodatkowo pojawia się biały nalot. Schorzenie jest najgroźniejsze dla młodych sadzonek, które nie mają jeszcze wystarczająco rozwiniętej odporności. Konsekwencja choroby jest to, że rośliny są mniej odporne na mróz i trudne warunki atmosferyczne. Mączniak wpływa negatywnie na smak owoców, które w większości przypadków nie nadają się do spożycia. Ochrona przed mączniakiem rzekomym polega na stosowaniu oprysków przed kwitnieniem oraz w momencie, gdy krzewy przestają kwitnąć.
Szara pleśń
Do chorób najczęściej występujących w naszych ogrodach zaliczana jest szara pleśń. Nie oszczędza także winogron. Podczas dojrzewania owoców zaczynają one brązowieć, a następnie gnić. Dodatkowo na ich powierzchni pojawia się szary pylący nalot. Jeżeli choroba przebiega w sposób intensywny, to z dużym prawdopodobieństwem zaatakuje także inne części winorośli, w tym liście. Na ich powierzchni powstają wówczas plamy otoczone brązową obwódką. Porażone liście ulegają zniekształceniom i opadają. W takich sytuacjach należy je dokładnie uprzątnąć, ponieważ mogą w nich zimować szkodliwe patogeny. Rozwojowi choroby sprzyja wysoka wilgotność powietrza i ciepło, dlatego w porze letniej z częstymi opadami atmosferycznymi, powinno się stosować środki ochrony roślin jeszcze przed kwitnieniem.
Antraknoza
Objawy choroby atakują jednocześnie wszystkie zielone części roślin. Liście zaczynają brunatnieć, a następnie zwijają się i opadają. Owoce pękają i usychają, tworząc mumie, które mogą wisieć na krzewach przez wiele tygodni. W takich sytuacjach grono należy usuwać. Ponadto schorzenie charakteryzuje się tym, że w jego trakcie tkanka kory zaczyna pękać i powstają na niej rany z wyciekami. W ramach zapobiegania tej chorobie krzewów owocowych stosuje się preparaty wykorzystywane w profilaktyce i zwalczaniu obu typów mączniaków. Skutecznie powinny poradzić sobie z zarodnikami tego schorzenia. Jeżeli pojawią się pierwsze oznaki antraknozy, to jej wyeliminowanie nie jest możliwe. Wówczas winorośl należy trwale usunąć wraz z korzeniami, a miejsce jej uprawy zabezpieczyć środkami chemicznymi.
Biała i czarna zgnilizna winorośli
Zagrożeniem dla twojej uprawy mogą być też zgnilizny winorośli. Biała atakuje przede wszystkim uszkodzone krzewy, które już borykają się z innymi czynnikami chorobotwórczymi. Pierwsze symptomy schorzenia to deformacja jagód oraz zmiana ich barwy. Ponadto na latorośli pokazują się brunatne plamy. Zapobieganie białej odmianie polega na unikaniu uszkodzeń mechanicznych roślin, a także ich szybkim usuwaniu, jeżeli już do nich dojdzie. Jako środki ochrony roślin można wykorzystać fungicydy, a także maści.
Inną odmianą tego schorzenia jest czarna zgnilizna, która atakuje różne odmiany winorośli. Najbardziej narażone są młode liście winogron oraz pędy. Postępowanie w przypadku tej choroby jest takie samo, jak w białej odmianie schorzenia, a owoce objęte zakażeniem nie nadają się do spożycia. Wpływa to negatywnie na twoje plony.
Szkodniki winogron
Wegetacja winogron zagrożona jest również przez ptaki, owady, czy też motyle. Podstawowe z nich to:
- mszyce;
- przędziorki;
- szpiecel pliśniowiec;
- obrzęk winoroślowy;
- wyroślec winoroślowy;
- zwójki;
- filoksera winiec;
- osy;
- ptaki.
Ich działanie może negatywnie wpływać na kwiatostan. Ponadto owady i ptaki wyjadają jagody z grona, a także zwiększają ryzyko występowania uszkodzeń mechanicznych różnych części rośliny. Konsekwencją ich działania jest także obniżenie odporności roślin na działanie warunków atmosferycznych oraz zwiększenie ryzyka występowania schorzeń o charakterze grzybiczym lub bakteryjnym. Jednym ze sposobów ochrony uprawy przed ptakami jest stosowanie dedykowanej siatki, jednak ma to zastosowanie przede wszystkim w przypadku profesjonalnych hodowców. Ochrona przed owadami, to m.in.: niszczenie ich gniazd, stosowanie oprysków zabezpieczających, czy pułapek feromonowych. Metodę należy dopasować bezpośrednio do problemu, który dotknął twoje rośliny. Niektóre opryski wykorzystuje się w ramach profilaktyki.
Odpowiednie przygotowanie to podstawa
Hodowla winorośli w Polsce wymaga odpowiedniego przygotowania i pielęgnacji. Roślina ta należy do wymagających, dlatego rekomenduje się sadzenie odmian odpornych na szkodniki i choroby. W ich przypadku ryzyko występowania opisanych schorzeń jest niższe, jednak nie da się im zapobiec w stu procentach. Zwalczanie chorób winorośli rozpoczyna się od prawidłowej diagnozy, gdy pojawią się pierwsze objawy. W tym celu zapoznaj się z częstymi chorobami i szkodnikami krzewów winogronowych. Jeżeli występują niepokojące objawy, to kolejnym krokiem jest zastosowanie wybranych preparatów chemicznych i biologicznych. Sposobem na minimalizowanie ryzyka zarazy jest także regularne nawożenie podłoża pod uprawą. W ten sposób wzmocnisz rośliny i wesprzesz je w walce z potencjalnymi zagrożeniami. Odpowiednia profilaktyka i pielęgnacja pozwolą ci cieszyć się dorodnymi i smacznymi efektami swojej pracy każdego roku.
Powiązane artykuły:
- Choroby winogron – jak rozpoznać i zwalczać zagrażające winoroślom patogeny
- Choroby winogron szara pleśń oraz choroby grzybowe. Poznaj sposób ich zwalczania, aby ochronić uprawy winorośli
- Uprawa winogrona w ogrodzie. Jak przygotować sadzonki, ciąć i sadzić winorośl
- Jak prawidłowo opryskiwać winorośle miedzianem, by zapewnić zdrowy plon?
- Nawożenie winogron a obfite zbiory. Jaki jest najlepszy nawóz do winorośli?