Close Menu
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Hodowla

    Hodowla pszczół – najważniejsze zagadnienia. Na czym polega pszczelarstwo i jak założyć pasiekę?

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski21 lutego, 2022Brak komentarzy5 Mins Read
    hodowla pszczół

    Hodowla pszczół staje się coraz popularniejsza. Można założyć ją właściwie bez większego doświadczenia, choć nie jest to dobry pomysł. Sprawdź, jak wygląda prowadzenie gospodarstwa pszczelego i co powinieneś wiedzieć o pszczołach.

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Jak zostać pszczelarzem?
    2 Hodowla pszczół – jak stworzyć pasiekę?
    2.1 Wybierz odpowiedni ul
    2.2 Co jedzą pszczoły?
    2.3 Pasieka zimą – jak o nią dbać?
    3 Rasy pszczół – najpopularniejsze w Polsce
    4 Produkty pszczele

    Rolnictwo w dużej mierze osiąga zyski dzięki zapylaczom. Hodowla pszczół coraz częściej prowadzona jest nie tylko stacjonarnie, ale również objazdowo, aby zwiększyć plony w danym obszarze. Sprawdź, o co musisz zadbać, aby zapewnić tym owadom bezpieczeństwo, a sobie – zarobek.

    Jak zostać pszczelarzem?

    Jeśli interesuje cię hodowla pszczół, na pewno zadajesz sobie to pytanie. Jak zawsze niezwykle przydatna jest praktyka, nawet w cudzej pasiece. Warto też uzyskać wiedzę teoretyczną. Możesz to zrobić już na etapie szkoły średniej albo zawodowej, uczestnicząc w prowadzonych w zgodzie z prawem zajęciach. Dowiedz się, jak zagadać do chłopaka w szkole na stronie: https://nasto.pl/jak-zagadac-do-chlopaka-w-szkole. Uzyskasz tam niezbędną wiedzę z zakresu biologii pszczoły i społeczności pszczelej, w tym na temat zachowania rodziny w nowoczesnym ulu czy prowadzenia własnej pasieki. Zdobędziesz wiedzę o tworzeniu rodziny pszczelej oraz informacje na temat utrzymania jej w zdrowiu.

    Dobrym pomysłem jest samodzielne przyswojenie kilku lektur i uczestnictwo w kursach. Warto sięgać po literaturę takich specjalistów jak Franz Lampeitl, z którym możesz zgłębić tajniki pszczelarstwa efektywnego i prowadzonego w zgodzie ze środowiskiem. Mając informacje na temat znaczenia pszczół w środowisku naturalnym, jesteś w stanie prawidłowo zaplanować pracę pszczoły miodnej w swojej pasiece.

    Hodowla pszczół – jak stworzyć pasiekę?

    Zanim rozpoczniesz hodowlę pszczół, zorientuj się, czy teren temu sprzyja. Najlepiej, aby okolica była spokojna, a miejsce, w którym ustawisz pszczele domy – osłonięte od zgiełku i wiatru. W okolicy powinny znajdować się pożytki, czyli uprawy lub skupiska roślin miododajnych, takich jak na przykład:

    • mniszek lekarski;
    • rzepak;
    • lipa;
    • leszczyna;
    • owoce jagodowe, np. truskawki, maliny, poziomki;
    • krzewy i drzewa owocowe;
    • chaber bławatek.
    Zobacz też:
    Dotacje dla pszczelarzy 2025 – kto je przyznaje? Ile wynosi kwota dotacji? Jak złożyć wniosek?

    Jeśli chcesz założyć kilka pasiek na dużym terenie, np. z odkładu, zachowaj między nimi bufor bezpieczeństwa o szerokości 5 km. Zapobiegnie to walkom osobników i ich zarażeniu się od siebie w razie choroby. Krajobraz pasieczny powinien też zawierać źródło wody, nawet w formie sztucznego stawu albo niewielkiego strumienia.

    Wybierz odpowiedni ul

    Tutaj można wyróżnić takie modele jak:

    • ule-stojaki – wyższe niż pozostałe; szczególnie popularne są wersje wielokorpusowe;
    • ule-leżaki – mniej popularne, uważane za przestarzałe, trudne do rozbudowania;
    • ule kombinowane.

    Mogą one różnić się budową pod kątem położenia plastrów. W tym przypadku dzielą się na ciepłe i zimne.

    Choć spotyka się ule z tworzywa sztucznego, to jednak najpopularniejsze są te drewniane, które ułatwiają rodzinom zimowanie. Na zewnątrz stosuje się zabezpieczenie z blachy ocynkowanej na dach i farbę olejną na fasadę. To chroni przede wszystkim przed szkodliwą dla gniazda wilgocią.

    Co jedzą pszczoły?

    W naturze ich pożywieniem jest po prostu miód. W rzeczywistości w pszczelarskim interesie leży dokarmianie pszczół innymi produktami, takimi jak:

    • cukier w formie syropu;
    • ciasto dla pszczół;
    • pierzga – dla młodych osobników.

    Pasieka zimą – jak o nią dbać?

    Przede wszystkim ważne jest dokarmianie pszczół, które nie są w stanie w tym okresie wytwarzać miodu. Na ten okres wykonuje się też ocieplenie z naturalnych materiałów, np. słomy i mchu, a także dba o odpowiednią wentylację. Niedostateczna opieka nad pszczołami może doprowadzić do rozwoju warrozy – choroby wywoływanej przez roztocza zimujące wewnątrz ula.

    Rasy pszczół – najpopularniejsze w Polsce

    Choć wielu osobom wydaje się to dziwne, w hodowli pszczół można używać ich konkretnych ras. Należą do nich pszczoły:

    • kaukaska (Apis mellifera caucasica L.) – ciemno ubarwione osobniki z jasnymi włoskami, najmniejsze wśród tego gatunku; są przydatne w miejscach, w których zapylane są trudno dostępne kwiaty. Kiepsko znosi zimy w Polsce i jest podatna na niektóre choroby;
    • kraińska (Apis mellifera carnica L.) – rasa austriacka o ciemnoszarej barwie i długich odnóżach; jest łagodna i dobra dla amatorów. Cechuje ją odporność na niskie temperatury i większość chorób, ale wymaga stałego dostępu do nektaru;
    • środkowoeuropejska (Apis mellifera mellifera L.) – jedna z większych pszczół o ciemnym umaszczeniu. Jest odporna na mrozy, jednak nadaje się głównie do hodowli przy późnych uprawach. Robotnice są bardzo agresywne;
    • włoska (Apis mellifera ligustica L.) – jest duża, jasno ubarwiona, z szarym i białymi włoskami. Zachowuje odporność na choroby i niskie temperatury, a dodatkowo utrzymuje silną rodzinę.
    Zobacz też:
    Rasy kur w przydomowym gospodarstwie

    Oczywiście, prócz ras istnieją również mieszańce. Celem ich krzyżowania jest wydobycie najlepszych cech, gwarantujących trwałość hodowli pszczół.

    Produkty pszczele

    Do produktów, które uzyskuje się w pasiekach, należą:

    • miód;
    • wosk;
    • obnóżę;
    • pierzgę;
    • propolis;
    • mleczko pszczele;
    • jad pszczeli.

    Nie wszystkie produkty będą tak samo obficie występować, bo zależy to od położenia uli, a także tego, jak pracuje rodzina. Przykładowo, pyłek najczęściej pozyskiwany jest w obszarze, w którym kwitną rzepak, akacja i mniszki. Mleczko produkują pszczoły-karmicielki – każda tylko raz w życiu. Pozyskuje się je z mateczników. Z kolei kit pszczeli, czyli propolis, można uzyskać, montując odpowiednie wkładki.

    Prowadzenie gospodarstwa, które oparte jest na surowcach pszczelich, wymaga odpowiedniego przygotowania. Aby uzyskać przychody, konieczne jest zdobycie wiedzy, a potem wprowadzenie jej w życie. Przy wielu ulach możesz zdobyć miód i inne produkty nie tylko na własne potrzeby, ale również na sprzedaż.

    Archiwum: luty 2022
    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Website

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Hodowla krów mięsnych – jak zacząć opłacalną hodowlę bydła mięsnego

    Jak prawidłowo podlewać cebulę – poradnik hodowcy

    Brokuł jako roślina oleista – hodowla i zbiór

    Hodowla kaczek i gęsi: obiecujący interes

    Hodowla bambusów w doniczkach – poradnik dla początkujących

    Hodowla alpak i lam w polsce: nowy interesujący biznes

    Hodowla tytoniu w polsce – jak samemu uprawiać ziarna tytoniowe

    Hodowla drzewek bonsai – poradnik dla początkujących

    Hodowla slimaków jako opłacalny biznes

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.