Close Menu
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Hodowla

    Hodowla bydła mięsnego i mlecznego w Polsce – podstawowe informacje

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski9 lutego, 2022Brak komentarzy3 Mins Read
    hodowla bydła

    Hodowla bydła w latach 90. XX wieku była o wiele większa niż na początku XXI wieku. Dziś z roku na rok liczna gospodarstw rolniczych zajmujących się nią rośnie. Sprawdź, co musisz wiedzieć jako przyszły hodowca.

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Hodowla bydła – podstawowe informacje
    1.1 Cele hodowli bydła
    2 Hodowla bydła – typy i rasy
    2.1 Rasy domowego bydła
    3 Czy hodowla bydła mięsnego i mlecznego się opłaca?

    Hodowla bydła jest regulowana obecnie wieloma przepisami, zarówno polskimi, jak i europejskimi. Rynek rolny obejmuje kilkanaście odmian i ras tych zwierząt, a ich hodowcy dbają również o prezentację osobników m.in. na wystawach i pokazach. Sprawdź, co musisz wiedzieć, jeśli interesują cię hodowla i chów bydła.

    Hodowla bydła – podstawowe informacje

    Bydło domowe to udomowiony gatunek pochodzący pierwotnie od tura. W jego skład wchodzą:

    • krowy – samice;
    • buhaje – samce rozpłodowe;
    • cielęta – zwierzęta młode, przed osiągnięciem dojrzałości płciowej.

    Hodowla zwierząt tego typu prowadzona jest przede wszystkim w celu uzyskania mięsa, jakim jest wołowina. Młode osobniki przeznacza się niekiedy również na cielęcinę. Produkcja mleka również jest jednym z celów hodowlanych.

    Cele hodowli bydła

    Hodowla bydła prowadzona jest w dwóch głównych celach:

    • dla mięsa;
    • dla mleka.

    Dodatkowo pozyskiwane są też:

    • skóry;
    • rogi;
    • obornik;
    • kości.

    Hodowla bydła – typy i rasy

    Bydło domowe można podzielić na trzy kategorie:

    • typ mięsny, czyli zwierzęta hodowane przede wszystkim dla mięsa, z rozbudowaną muskulaturą i słabo rozwiniętym wymieniem u samic;
    • typ mleczny, czyli zwierzęta hodowane dla mleka, zwykle o mocnych kończynach i zadzie, słabej kondycji tkanki mięśniowej i wydatnym wymieniem u samic;
    • typ kombinowany – łączący cechy obu opisanych wyżej typów. Reprezentuje go najwięcej sztuk bydła w Polsce.

    Rasy domowego bydła

    Istnieje kilka ras polskich, objętych specjalnymi programami ochrony materiału genetycznego. Są to odmiany:

    • polska czerwona;
    • białogrzbieta;
    • nizinna czarno-biała;
    • polska czerwono-biała.
    Zobacz też:
    Mangalica – węgierska rasa świni domowej

    Najczęściej jednak spotkasz w Polsce mleczne bydło ras:

    • polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej – ponad 95% chowu w kraju;
    • czerwono-białej – mniej więcej 3% pogłowia;
    • simentalskiej – nie więcej niż 1% hodowli bydła mlecznego.

    Jeśli chodzi o rasy mięsne, wyróżnia się 15 oficjalnych ras, które znajdują się w polskich gospodarstwach. Wśród ras bydła mięsnego w Polsce największą popularnością cieszą się:

    • limousine – mniej więcej 70% zwierząt hodowlanych w celach mięsnych to przedstawiciele rasy limousine;
    • charolaise – utrzymywana przez mniej więcej 12% producentów bydła mięsnego;
    • hereford – stanowiąca około 6% zwierząt.

    Czy hodowla bydła mięsnego i mlecznego się opłaca?

    Jak zawsze, zależy to od wielu aspektów, o których powinieneś wcześniej pomyśleć jako przyszły hodowca bydła. Przede wszystkim istotna jest rasa. W krok za nią idą jej wymagania, co wpływa na koszt utrzymania, ale również wydajność rzeźna czy mleczność, co przekłada się na zyski. Mniejsze koszty dotyczą utrzymania zwierząt rzeźnych, jako że są one bardziej odporne na niską temperaturę, mają mniejsze wymagania żywieniowe i weterynaryjne. Jednocześnie przynoszą też mniejsze zyski, szczególnie w przypadku niskich cen skupu.

    Największe korzyści uzyskasz przy licznym stadzie, w skład którego wchodzą jałówki z własnego odchowu. W takim przypadku młode osobniki płci męskiej przeznaczane są zwykle na ubój, a krowy przygotowywane do szybkiego wycielenia, aby dawały możliwie najwięcej mleka.

    Hodowla bydła może się opłacać, jeśli znajdziesz dla siebie niszę albo wyjątkowego odbiorcę. Pamiętaj, aby przemyśleć całą inwestycję, która – zwłaszcza w przypadku hodowli mlecznej – może być wysoka z uwagi na ceny sprzętu. W ten sposób zyskasz dodatkowe albo podstawowe źródło dochodów.

    Archiwum: luty 2022
    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Website

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Hodowla krów mięsnych – jak zacząć opłacalną hodowlę bydła mięsnego

    Jak prawidłowo podlewać cebulę – poradnik hodowcy

    Brokuł jako roślina oleista – hodowla i zbiór

    Hodowla kaczek i gęsi: obiecujący interes

    Hodowla bambusów w doniczkach – poradnik dla początkujących

    Hodowla alpak i lam w polsce: nowy interesujący biznes

    Hodowla tytoniu w polsce – jak samemu uprawiać ziarna tytoniowe

    Hodowla drzewek bonsai – poradnik dla początkujących

    Hodowla slimaków jako opłacalny biznes

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.