Najpopularniejsze artykuły

    Czy warto kupować oryginalne części do Ursusa C-360?

    31 stycznia, 2023

    Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

    13 stycznia, 2023

    Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

    7 stycznia, 2023

    Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

    3 stycznia, 2023

    Fotowoltaika dla rolnika – jak szukać oszczędności w gospodarstwie rolnym?

    23 grudnia, 2022
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Agropedia»Uprawa»Owoce»Opuncja – niepozorne źródło witamin
    Owoce

    Opuncja – niepozorne źródło witamin

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski21 lipca, 2022Brak komentarzy4 minut czytania
    opuncja

    Opuncja to gatunek kaktusa, którego owoce charakteryzują się wysoką wartością odżywczą oraz licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Jakie witaminy ma ten owoc? Dlaczego warto go spożywać? Odpowiadamy w artykule!

    Filtracja oleju
    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Opuncja – podstawowe informacje
    2 Opuncja – wartości odżywcze
    3 Pochodzenie opuncji
    4 Co warto wiedzieć o uprawie opuncji?
    5 Zastosowanie w kuchni i nie tylko

     

    Czy opuncja jest zdrowa? Tak! Zawiera witaminę C, witaminy z grupy B oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, np. B-karoten i witaminę E. Stanowi również cenne źródło żelaza, magnezu, wapnia, potasu, fosforu i sodu. Czy dalej, aby dowiedzieć się więcej na temat tego owocu!

    Opuncja – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY: lekka, piaszczysta, umiarkowanie żyzna, przewiewna, z drenażem
    ODCZYN GLEBY:  obojętny
    WILGOTNOŚĆ:   gleba sucha
    STANOWISKO: słoneczne
    KWITNIENIE:   V, VI

     

    Roślina opuncji osiąga wysokość 6 metrów. Ma duże, żółte kwiaty o średnicy 7–10 cm. Jej owoce są białe, żółte lub czerwono-fioletowe. Ma spłaszczone pędy pokryte woskową skórką i kolcami, które chronią roślinę przed nadmierną utratą wody i zwierzętami.

    Opuncja – wartości odżywcze

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL:55
    BIAŁKO:0,73
    WĘGLOWODANY:6
    CHOLESTEROL:
    SÓD:0,004
    POTAS:0,175

     

    Opuncja jest często nazywana „przyjacielem wątroby”. Wykazano, że jej spożywanie bardzo pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tego organu. W 2014 roku opublikowano wyniki badań, które wykazały, że gdy szczury spożywały opuncję, chroniła ona ich wątroby przed stanem zapalnym i stresem oksydacyjnym.

    Spożywanie opuncji daje też inne korzyści. Zawartość błonnika w owocu może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi, co oznacza, że warto ją spożywać, gdy ma się problemy z cukrzycą. Ponadto opuncja zawiera witaminy C i E, które nadają włosom ładny połysk i poprawiają stan skóry. Inną zaletą tego owocu jest to, że może pomóc w utracie wagi.

    Zobacz też:
    Truskawka – pyszny i bardzo wartościowy owoc

    Opuncja jest też używana do leczenia wysokiego cholesterolu i kaca. Roślina ta ma również właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Udowodniono również, że składniki zawarte w miąższu działają przeciwdepresyjnie.

    Miąższ opuncji stosuje się także w przypadku występowania dolegliwości żołądkowo-jelitowych, ponieważ wspomaga procesy trawienia i ułatwia wypróżnianie. Miąższ stymuluje też trzustkę do wydzielania insuliny.

    Pochodzenie opuncji

    Opuncja jest rośliną, która należy do rodziny kaktusowatych. Znana jest także jako figa kaktusowa i figa indyjska. Bardzo często jest używana jako ozdoba ogrodów nadmorskich kurortów. Większość gatunków opuncji pochodzi z Ameryki Południowej i Ameryki Północnej. Do Europy roślina ta została sprowadzona przez Krzysztofa Kolumba. Na Starym Kontynencie występuje m.in. we Włoszech, Portugalii i Hiszpanii. Znajduje się także w takich krajach jak Kanada, Chile, Meksyk, Argentyna, Brazylia i Izrael.

    Najpopularniejsze odmiany tego owocu to: opuncja figowa, opuncja siwowłosa, opuncja długa i opuncja główna.

    Co warto wiedzieć o uprawie opuncji?

    Opuncja może być uprawiana jako roślina doniczkowa, jednak musisz pamiętać, że warunki domowe nigdy nie pozwolą jej osiągnąć równie pokaźnych rozmiarów, jakie osiąga w swoim naturalnym środowisku. Nie ma też co liczyć na uprawę słodkich i soczystych owoców. 

    Do uprawy tej rośliny potrzebna jest piaszczysta i lekka gleba, która musi być systematycznie podlewana, aczkolwiek niezbyt obficie. Roślinę powinno się nawozić raz w miesiącu. Dodatkowo warto kilka razy w roku dodać do jej podłoża specjalistyczną odżywkę dla kaktusów, która pomaga zaspokoić potrzeby rośliny.

    Zastosowanie w kuchni i nie tylko

    Opuncja jest bardzo popularnym owocem w kuchni meksykańskiej. Jej owoce są bardzo soczyste i słodkie, dlatego są często spożywane w formie surowej. Kucharze wykorzystują zarówno owoce, jak i kwiaty oraz liście tej rośliny. Płatki kwiatów opuncji mogą być używane jako dekoracja lub dodawane do sałatek. Podczas sezonu owocowania z opuncji można zrobić musy, dżemy i soki.

    Zobacz też:
    Winogrono – owoc ceniony od tysiącleci

    Opuncja jest też bardzo cenionym składnikiem kosmetyków i preparatów przeciwzmarszczkowych. Jej liście zawierają substancje, które znajdują zastosowanie w produkcji kremów, balsamów i mydeł. Z kolei w medycynie opuncja jest znana jako silnie nawilżający środek. Od lat jest używana jako naturalny lek do użytku zewnętrznego (m.in. przyspiesza gojenie się ran skórnych i redukcję blizn).

    Owoc opuncji jest też składnikiem suplementów, które pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów.

    Natomiast twarde nasiona rośliny są wykorzystywane do produkcji oleju. Ze względu na dużą zawartość wody, łodygi, zwłaszcza odmian bezkolcowych, są wykorzystywane do produkcji paszy dla zwierząt w czasie suszy.

     

    Opuncja to cenne źródło wielu witamin i wartości odżywczych. Zawiera witaminy A, C i E oraz witaminy z grupy B. Stanowi też źródło potasu, żelaza, magnezu, sodu i fosforu. Owoc ten z powodzeniem znajduje też zastosowanie w kosmetyce. Warto wprowadzić do jadłospisu np. sok z opuncji lub zieloną herbatę z opuncją. Prozdrowotne właściwości tej rośliny mogą bardzo pomóc twojemu organizmowi!

    Powiązane artykuły:

    • Renkloda – co warto wiedzieć o tej odmianie śliwki?
    • Pomarańcza – bogate źródło witamin i cenny składnik kulinarny w jednym
    • Papaja – co warto o niej widzieć? Czy jest zdrowa?
    • Porzeczka – co warto o niej wiedzieć?
    • Truskawka – pyszny i bardzo wartościowy owoc

    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

      Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

      Zobacz także

      Odmiany jabłoni — przegląd

      Aronia – kiedy zbiory? Jak zrywać aronię i gdzie ją przechowywać?

      Lobo – jesienna odmiana jabłoni. Uprawa i charakterystyka jabłek loba

      Malina moroszka (rubus chamaemorus) – co warto o niej wiedzieć?

      Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

      Antonówka – uprawa tej popularnej odmiany jabłoni

      Kiedy zrywamy owoce pigwy? Poznaj lepiej ten intrygujący owoc

      Dereń – właściwości, wskazówki dotyczące uprawy

      Kosztela – o popularnej odmianie jabłoni i jej owocach

      Skomentuj artykuł Cancel Reply

      Zobacz także

      Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

      13 stycznia, 2023

      Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

      7 stycznia, 2023

      Kiszone ziarno kukurydzy – wykorzystanie

      16 listopada, 2022

      Odmiany czosnku — jakie uprawia się w Polsce?

      16 listopada, 2022

      Czy warto kupować oryginalne części do Ursusa C-360?

      31 stycznia, 2023

      Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

      13 stycznia, 2023

      Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

      7 stycznia, 2023

      Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

      3 stycznia, 2023
      O serwisie
      O serwisie

      Twoje źródło wiedzy z branży rolniczej.

      Copyright © 2021 Contentation sp. z o.o.

      Kontakt

      Redakcja

      Regulamin

      Polityka prywatności

      Wpisz powyżej i naciśnij Enter aby wyszukać. Naciśnij Esc, aby anulować.